Murebaromeetri leiad SIIT

Baromeeter on tehtud n.ö fooritulede põhimõttel, kus roheline tuli tähendab eakohast käitumist, kollane sümboliseerib olukorda, kus peaks olema tähelepanelik ning punane on juba selge ohumärk.

Paberkujul juhist on jagatud erinevatele enda töös lastega kokku puutuvatele spetsialistidele (sh psühholoogidele, sotsiaal- ja haridustöötajatele) ja plaanitakse jagada koolides, kuid see on hea abivahend ka lapsevanematele.

Baromeeter ise ei kohusta lapse käitumise korral sekkuma ühel kindlal viisil. Käitumise märke tuleb tõlgendada konkreetses lapse/olukorra kontekstis – vajadusel vestelda lapse, tema lähedastega, et saada selgust lapse käitumise põhjuste osas. Samuti peab arvestama lapse vanuselise arenguga. Oluline on märgata lapse käitumist, kui see on järsult muutunud ning erineb tema tavapärasest käitumisest.

Baromeetri kasutamiseks on toimunud 2 koolitust. Kokku on praeguseks koolitatud ca 250 spetsialisti. Koolitusi viisid läbi Taani JanusKeskuse psühholoogid ja koolitused korraldati koostöös Tallinna Laste Vaimse Tervise Keskuse ning justiitsministeeriumiga. 

Murebaromeeter on tõlgitud ning koostatud koos psühholoogide ning psühhoterapeutidega.