Väikesel lapsel pole kogemusi ega teadmisi, et uudistes oleva häiriva ja traagilise infoga toime tulla. Õhtusöögi tegemise kõrvalt uudiseid vaadates ei tule vanemad tihti selle pealegi, et keemiarünnakus hukkunud väikeste laste või pommiplahvatuse tagajärjel veristatud kehade nägemine võib nende oma lapsi, kes samuti uudiseid vaatavad, kahjustada. Laps ei saa alati aru, et see koletu sündmus on toimunud kaugel, et see ei ole ohuks tema perele. Lapsed võtavad seda kõike väga reaalsena, justkui toimunuks katastroof nende kodu ukse taga ning võibolla peagi ka nende kodus ja oma pereliikmetega.

Ole hoolikas jälgimaks, mida sinu laps televiisorist näeb või teie vestlusest kuuleb, sest vanemad, kes arutavad kodus võimalikku sõja puhkemist, ei võta ise seda teemat pooltki nii tõsiselt kui juttu pealt kuulav laps, kes hiljem kogu õudse info taustal oma pere pärast tõsiselt kardab ning enda ja oma vanemate abitust tajub. On hea, kui laps sinult pärast häirivate uudiste kuulmist või nägemist selle kohta selgitusi küsib, kuid pole harvad ka juhtumid, kui lapsed ei suuda oma hirmu sõnadesse panna. Parim, mida saad oma lapse heaks teha, on vältida olukordi, kus ta peab sellise infoga liiga varakult kokku puutuma. Kui mõni teema on nii valdav, et sellest ei saa mööda minna, peab kindlasti lapsele selle uudise tausta selgitama ja kinnitama, et tema ja ta perekond ei ole ohus.

2. Tülitsed oma partneriga ägedalt lapse juuresolekul

Laste üks suuremaid hirme on, et nende vanematega juhtub midagi. See, et vanemad tülitsevad ägedalt, kujutab lapse arvates nii talle kui ka kogu perele suurt ohtu. Mida agressiivsemate nootidega teineteise peale oma viha ja pettumust välja valatakse, seda hirmunumaks muutub laps. Ka siis, kui laps on voodis, kuuleb ta läbi seinte teie tüli, sest vihased hääled erinevad tavasuhtlusest piisavalt, et laps õudusega ärkaks. Laps nutab oma toas hirmust, et tema perekonda ähvardab katastroof, kuid tülitsevatel vanematel pole sellest tihti aimugi. Vanematele pole see ähvardusi täis solvangute loopimine teinekord muud kui auru väljalaskmine ja enda kehtestamine, kuid laps seda nii ei mõista. Järgmisel hommikul ei võta keegi teemat üles ja hirm jääb lapse sisse alles.

Asi pole selles, et lapsed ei tohiks kuulda ega näha oma vanemaid vaidlemas või erimeelsusi lahendamas, kuid lapse turvatunne sõltub sellest, kuidas vaieldakse. Mis hääletooni ja mis väljendeid kasutades. Väga tähtis on, et kui laps näeb või kuuleb tülitsemist, peab ta ka teada saama, et tüli on leidnud lahenduse.

3. Lähed oma partnerist lahku

See tähendab lapsele ülimat kurvastust. Mõnikord on lahutus vältimatu, kuid pole korda, kui laps vanemate lahkumineku pärast sügavalt ei kurvastaks. Lastele muudab vanemate lahkuminek nende maailma alatiseks. See pole enam nii turvaline, kindel ega armastav. See on palju ohtlikum koht, kus ka kõige turvalisematele suhetele ei saa lõpuni loota. Kui lahutavad vanemad ütlevad lastele, et küll te olete tugevad ja saate hakkama, siis lapsed nutavad salaja. Parem on lubada neil kurvastada ja kinnitada lastele, et vanemate armastus on nendega alati, ka siis, kui vanemad enam koos pole. Lapsed ei pruugi seda aga lõpuni uskuda, sest kui jätsite teineteist, võite laste arvates jätta ka nemad.

Tehke kõik, et teie abielu toimiks ja kui see ikkagi ebaõnnestub, siis tehke kõik, et oma lapsi säästa. Kinnitage ja näidake oma tegudega neile armastust ja ärge rääkige kunagi enda lapsele teisest vanemast halba. Ärge olge oma lapse öise nutu põhjustajad.

4. Kutsud oma last solvavate nimedega

Millega sa eristud niimoodi käitudes koolikiusajast, kelle pärast sinu laps kodus nutab ja kelle eest sa muidu oma last hoiatad? Sõnadega saab väga palju haiget teha ja eriti teevad need haiget siis, kui on öeldud lapsele kõige armsama inimese poolt. Kutsudes oma last saamatuks, laisaks, paksuks, lolliks või hädavareseks, teed sa talle rohkem haiget, kui aru saad. Sa ei inspireeri teda selliseid sõnu kasutades paremaks saama, vaid hävitad niimoodi oma lapse enesehinnangu ja usu tingimusteta armastusesse. Jah, lapsed nutavad öösiti ka seetõttu, et nad arvavad, et vanemad ei armasta neid.

Kingi oma lastele mõistmist ja armastust. See on parim, mida neile anda saad.