Iga laps vajab vanemate kaitset ja tunnet, et ema või isaga koos olles saab kõik korda. Nad peavad teadma, et sinu juurde saab alati tulla ja sa annad endast parima, et neil oleks turvaline. Olgu see voodi alt kolli välja ajamine või õudusunenäost üles ärganud lapse lohutamine — talle jääb igaveseks meelde, kuidas sa aitasid tal hirmust üle saada. Aga nad mäletavad igavesti ka neid hetki, kui su emotsioonid keesid üle ja sinust sai koletis, kelle eest tuli kabuhirmus põgeneda. Tõenäoliselt näevad nad sind nii mõnelgi korral vihasena, sest see on elu loomulik osa, kuid pead andma endast parima, et vihane ja kuri ema või isa ei oleks see, mis laste mälestuses rohkem võimutseks.

2. Kui neil oli kogu su tähelepanu

Lapsed mõõdavad vanemate armastust peamiselt selle läbi, kui palju me neile tähelepanu pöörame. Need korrad, kui jätad koristamise, et mängida temaga poodi või lükkad lehtede riisumise edasi, et batuudil hüpata, on need, mida laps elu lõpuni mäletab. Võta sellisteks sinu jaoks väikesteks asjadeks aega, sest laste jaoks on need üliolulised ja just sel moel tugevdad teievahelist sidet.

3. Kuidas sa oma kaasaga suhtled

Armastust, suhteid ja suhtlemist õpivad lapsed just oma vanematelt. Nad näevad ja kuulevad, kuidas te omavahel räägite, märkavad tülitsemist ja panevad eriti hästi tähele seda, kui pärast pikka päeva teineteise kaisus diivanil mõnulete. Lapsevanemate eesmärk võiks olla luua endale selline abielu, mis paneb ka teie lapsi tulevikus abielluda tahtma.

4. Kiitus ja kriitika

Laps kujundab oma enesehinnangu, identiteedi ja võimekuse vastavalt sellele, mida sa oled talle öelnud. Nii head kui halvad sõnad jäävad temasse ning kinnistuvad aja jooksul. Sinu töö lapsevanemana on oma järeltulijat õpetada ja teda õigele teele juhtida, kuid seda ei tohi teha kriitika ja karmide sõnadega. Distsiplineerida ja korrigeerida saab ka rahulikult ja sõbralikult, julgustades ja innustades paremini tegema.

5. Peretraditsioonid

Rutiin on lastele hädavajalik, kuid neil on vaja ka tugevaid ja püsivaid traditsioone. Igareedene filmiõhtu, igasuvine reis kellelegi külla või maakoju, sünnipäevalapse lauluga üles ajamine jne on väga toredad traditsioonid, mida lapsed pikisilmi ootavad ja südamest väärtustavad ning tulevikus ka oma peresse üle võtavad.

Allikas: Time