Üheks eriti põnevaks ja samas ka sisekujunduslikult lahedaks ideeks võivad olla nn mälestustepurgid. Mida ikka teha kõigi suveniiripoodidest emotsiooni ajel kaasa ostetud nipsasjakestega, nagu võtmehoidjad ja külmikumagnetid, mida tihti reisides lihtsalt kasutult palju kokku koguneb? Või siis rannast korjatud ilusad lihvitud kivid ja merekarbid? Lihtne – koonda kogu selline kraam kenasti ühte klaaspurki. Iga reisi/riigi jaoks võta eraldi purk, nii saad aastatega kokku mitmeid eri temaatikaga purke, mida kodusisustuses kenasti ära kasutada. Näiteks – purk rannaliiva ja merekarpidega, mis meenutab kena suvist reisi kuumadele Kreeka rannaliivadele. Vastukaaluks purk, mis sisaldab mälestusi sinu esimesest reisist Prantsusmaale Pariisi linnapuhkust veetma, illustreerivaks vahendiks pisikesed Eiffeli torni kujukesed, mida kõikjal Pariisis müüakse. Ja miks mitte panna purki ka lennupiletid, vastava linna kaart, kuhu ära märgitud kõik kohad, mida seal viibides külastasid jms – lase fantaasial lennata.

Rannast korjatud ilusad lihvitud kivid ja merekarbid jäävad meenutama mõnusaid hetki.

Põnev fotosein suvepiltidest

Piltide ilmutamine ei ole eriti kallis ja ilmutatud pilte vaatad sa suure tõenäosusega palju sagedamini kui arvutis või telefonis sadades kaustades olevaid sorteerimata pilte. Muidugi võib igast erilisemast sündmusest jätta endale alles üks-kaks pilti ja need ära raamida. Ning miks mitte koostada fotoalbumeid või lasta hoopis ilmutada tänapäeval populaarseid fotoraamatuid, mida ka külalistele hea näidata. Ka pere pisematele liikmetele on fotoalbumid ja -raamatud tõeline kingitus, sest üldjuhul lastele pilte vaadata meeldib ja nii on neil võimalus ka ununenud reisidest ja sündmustest aimu saada. Huvitav lahendus võib olla ka ilmutatud fotode kasutamine sisekujunduselemendina, nt väga vähese vaevaga ja soodsalt on võimalik teha endale n-ö fotosein – lihtsalt vali kodus välja mõni igavam sein, otsi jupp tamiili või mõnd ilusat paela, väikesed kirjaklambrid või pesulõksukesed. Kinnita pael nt pisikeste nõelte või knopkadega seinale ja lao pildid kirjaklambrite vms abil paela külge rippuma. Nii väldid kulutusi kümnete ja kümnete pildiraamide peale, samas saad kõik oma ilusaimad mälestused kogu aeg omas kodus enda silma all hoida ja vajadusel alati seina uute piltidega täiendada. Külaliste tähelepanu on samuti garanteeritud.

Postkaardid fotodest

Kui oled näiteks perega reisil ja tahad lähedastele kohapealt postkaarte saata, lase mõned puhkusel tehtud fotod välja printida ja kasuta postkaardina hoopis neid. Nii saad lähedastele paremini edasi anda kohapeal valitsevat meeleolu ja postkaart muutub armsalt personaalseks. Ära unusta ka endale postkaartidest koopiat teha!

Lase mõned puhkusel tehtud fotod välja printida ja kasuta postkaardina hoopis neid.

Muusikalised mälestused

Võib küll tunduda üsna ootamatu soovitus, kuid olgem ausad, nagu osa lõhnadega, meenub ka mingite laulude või helidega meile mõni kindel hetk elus. Koosta endale playlist lugudest, mis kõlasid kas ühe kindla reisi või ühe suve jooksul sinu jaoks olulistes olukordades taustalugudena. Oli see siis jaanipäeva grillpidu kodumaiste hittidega, mõni festival sinu lemmikbändiga, eksootiline puhkus palmi all kokteile ja latiinomuusikat nautides või hoopis sombune suveöö parima sõbrannaga telgis istudes ja südamest südamesse rääkides, taustaks midagi malbet ja rahulikku. Kogu kõik need lood kokku ühte playlist'i ja võid kindel olla, et hiljem kuulates on nostalgiahood kindlad kaaslased.

Jäädvusta oma mälestused kirjutades või filmides

Kõikvõimalike moe- ja ilublogide kõrval on aina populaarsemad ka pere- ja elustiiliblogid, reisiblogid-päevikud, mis ausalt ja vahetult kirjutaja mälestusi talletavad. Tihti on sellised blogid avalikud, et ka teised inimesed võiksid kirjutaja kogemusest abi saada. Blogimine on hea variant, sest kui ise hoolsalt kirjutad, on sul alati detailne ülevaade kõigist oma tegevustest, sündmuste täpsest toimumisajast ja -kohast. Muidugi võid lisada blogisse lugude kõrvale kõikvõimalikke illustreerivaid pilte, et ülevaade veelgi täpsem oleks. Samuti on suurepärane idee n-ö videoblogimine ehk vlog'imine, mis nõuab küll ilmselt mõningast videode töötlemise oskust, kuid lõppkokkuvõttes annab kogu olustikku veelgi täpsemalt edasi. Kindlasti on hiljem mõnus vaadata ja meenutada aastatetagust ennast ja oma tolleaegset elu.

Lõpetuseks – ära koorma oma suve tegevustega liigselt üle! Planeerides igaks nädalavahetuseks erinevad suuremad peod ja reisid, on raskem eristada ja väärtustada sulle tõesti olulisi hetki. Kui igasse suvesse jääb veidi aega ka lihtsalt olemiseks ja lõõgastumiseks, oled kokkuvõttes puhanum ja suudad oma ettevõtmisi rohkem nautida.

Ka pere pisematele liikmetele on fotoalbumid ja -raamatud tõeline kingitus.