Hiljuti uuring, mis avaldati teadusajakirjas American Journal of Preventive Medicine leidis, et inimesed, kes kasutasid suures koguses sotsiaalmeedia platvorme nagu Snapchat ja Instagram, seostasid nendega seoses tekkivaid tundeid pigem üksilduse ja eraldatusega.

Uuringu kaasautor ja Pittsburgh’i ülikoolis töötav Brian Primack küsitles 1 787 Ameerikas elavat noort vanuses 19 kuni 32. Ta uuris, kuidas noored kasutavad 11 sotsiaalmeediaplatvormi tööväliselt. Vastanutelt küsiti ka sotsiaalse eraldatusega seotud küsimusi ja kui tihti nad tunnevad end väljajäetuna. Selgus, et sotsiaalset eraldatust tunnevad peaaegu topelt suuremas koguses need noored, kes veedavad sotsiaalmeedias üle kahe tunni päevas.

Psühhoterapeut Tom Kerstingu sõnul on inimesed aga loomupoolest sotsiaal-emotsionaalsed ja vajadus teistega suhelda ning olla ühenduses on inimese DNAs. Samas põhineb see aga näost näkku suhtlemisel. Teisisõnu on üksildasemd need, kes veedavad rohkem aega sotsiaalmeediat kasutades, sest nende päris elus teistega suhtlemise kogus on oluliselt väiksem.

Kersting lisab, et sotsiaalmeedia kasutamine ei seise ainult postituste lisamises vaid ka nende vaatamises. Kui aga veeta suurem osa päevast sotsiaalmeediat kasutades, näeb inimene ka rohkem teiste postitusi ehk kuhu minnakse, mida tehakse, jne. Just seetõttu võib aga tunduda, et teistel on kogu aeg midagi teha ja kuskil käia ning sellest tuleneb ka väljajäetud tunne.

Niisiis tasub keskenduda hoopis enda elu positiivsetele külgedele ja veeta võimalikult palju aega sõpradega koos päris elus suheldes, mitte ekraanitaga olles. Kui käia toast väljas ja midagi teha, keskendub inimene vähem sellele, mida teised tuttavad teevad ja nii võrreldakse ka end teistega vähem.

Allikas: Reader’s Digest