24 tundi pärast sünnitust: Keskmiselt on selleks ajaks kadunud 5,5 kilo. Lisaks beebile kaotad sa ka verd, lootevedelikku, platsenta ja higistad vedelikku kehast välja, selgitab ämmaemand Sarah B. Krieger. Juba siis näed ja tunned, kuidas kõht hakkab tagasi tõmbuma ja muutub väiksemaks kui enne. Seega vastab tõele, et suur osa su rasedusega lisandunud kaalust jääbki sünnitusmajja, aga karm tõde on ka see, et veel suurem osa lisakilodest tuleb sinuga koju kaasa. Ka kõht.

Nädal pärast sünnitust: Veel ei ole mõtet kaalu peale ronida. Jälgi parem seda, kuidas sa ise ennast tunned ja kuidas sulle riided iga päevaga järjest paremini selga lähevad. Kõht on küll väiksem, aga siiski märgatav. Sa kaotad jätkuvalt vedelikku ja ka vereeritus on tavaliste „päevadega” võrreldes intensiivsem. Rinnaga toitmine aitab kaalulangusele tavaliselt kõvasti kaasa, aga see ei pruugi kehtida kõikide naiste puhul. Kindlasti peaksid sa endale veel puhkust lubama, treening ei ole praegu veel sinu jaoks.

Kaks nädalat pärast sünnitust: Kriegeri meelest ei tohiks värsked emad ennast enne kahe nädala möödumist üldse kaaluda. See on aeg, mil hormoonid möllavad täistuhinal ja ebameeldiv number kaalul võib sulle kergesti pisarad silma tuua ning meele pikaks ajaks mõruks teha. Pealegi ei näita kaalunuber sel perioodil veel eriti õiget asja, sest su kehas on endiselt palju üleliigset vedelikku. Selle asemel, et end kehakaalu pärast kehvasti tunda ja maha teha, mõõda parem vööümbermõõtu — see väheneb kindlasti jõudsasti.

Kuu aega pärast sünnitust: Tavaliselt on selleks ajaks kadunud kuni 10 kilo! Kuna enamik naistest võtabki raseduse jooksul juurde 10-15 kilo, siis järelikult on tõenäosus suur, et juba kuu pärast sünnitust oled oma normaalkaalus tagasi. Kui sul nii hästi pole läinud, ära muretse — imetamine, tervislik toitumine ja pikad jalutuskäigud beebiga garanteerivad selle, et peagi on ka viimased ülekilod läinud. „Päästerõngas” vöö ümber on suure tõenäosusega siiski veel alles. Kui suured ja pehmed voldikesed on, sõltub su eelnevast treenitusest, toitumisest ja keha eripärast, kuid suure tõenäosusega ei kuulu sa nende väheste õnnelike hulka, kes kuu pärast sünnitust pesumodellina üles astuda julgeks.

Kuus nädalat pärast sünnitust: Nüüd on emakas oma normaalsuurusesse tagasi tõmbunud ja su kõht paistab lõpuks ometi väiksemana ja lamedamana. Seda muutust märkad sa kindlasti ise ka ja oled rõõmus, et saad peagi jälle süümepiinade ja häbitundeta bikiine kanda, kui striiad lubavad. Ka kõik haavad ja rebendid peaksid selleks ajaks paranenud olema, nii et võid uuesti treenima hakata. Algul tasapisi ja siis vaikselt koormust suurendades.

3-4 kuud hiljem: Kui toitud tervislikult ja teed trenni või käid kasvõi iga päev beebiga õues jalutamas, peaks nüüdseks normaalkaal ja kehakuju enam-vähem taastunud olema. Millal su keha lõplikult endised vormid omandab, on väga individuaalne ja sõltub paljuski ka sellest, kui palju sa raseduse ajal juurde võtsid.

9 kuud hiljem: Öeldakse, et mis üheksa kuud kogunenud, see üheksa kuud ka kaob, ehk siis praeguseks hetkeks peaks ülekilod unustatud olema ja treeningu tulemusel ka kõht uuesti sile ja kena välja nägema.

Rõhutame siiski, et eelpool toodud tärminid on umbkaudsed ja sa ei peaks muretsema, kui sul veel aasta aega pärast sünnitust lisakilod kukil on. Imetamise ajal ei soovita ükski arst ega ämmaemand ühtegi dieeti pidada, sest need koormavad su niigi stressis keha veelgi ega anna pikaajalist tulemust nagunii. Mis puudutab seda, et sinu kaal küll taastub, kuid nahk ei ole enam nii pingul ja kõht trimmis, siis mõningase jääva muutusega tuleb osadel naistel sõltuvalt organismi eripäradest siiski arvestada. Kui jälgid, mida suhu pistad ja kui toidulaual on ohtralt puu- ja köögivilju, piimatooteid ja liha ning hoidud saiakestest ja suhkrust, jood palju vett ning teed õhtuse telerivaatamise ajal mõned harjutused kõhule, seljale ja jalgadele, kaovad ülekilod kui nõiaväel ning sina saad jälle oma kehast rõõmu tunda!