Une-eelne rutiin aitab beebile märku anda, et varsti on aeg rahuneda. See protsess vähendab ka nutmist ja muudab uneeelse aja suurepäraseks võimaluseks lapsega koos aega veeta. Nagu unevaeguses lapsevanemad võivad kinnitada, pole midagi kaunimat, kui sügavas unes laps (kes annab sellega oma vanematele hinnalist vaba aega).

Olge järjekindlad…

Raamatu lugemine või vannis mõnulemine on igas vanuses lõõgastavad tegevused, aga und ei tekita tingimata jutu sisu ega vannivaht. Kõige olulisem osa beebi uneeelse rutiini juures on järjekindlus.

Kui järgite kindlat mustrit — ükskõik kas laulu lauldes, beebit õrnalt masseerides või hämaras toas maheda muusika järgi tantsides, hakkab teie beebi järgnevaid tegevusi ette aimama (st magamist).

…kuid ärge olge liiga järjekindlad!

Kui olete kunagi läinud puhkusele, aga unustanud kaasa võtta oma lapse lemmikkaisulooma (Kohutav!), teate, et paindlikkus on beebi rahuliku ööune jaoks hädavajalik.

Julgustage oma last aeg-ajalt tema rutiini muutes kohanema. Kui teie beebi naudib valget müra, kasutage kordamööda ventilaatorit ja müramasinat. Kui teie beebi magab tavaliselt jalaosadega kombinesoonis, proovige korra või paar nädalas teda magamiskotti magama panna.

Une-eelsed kallistused on üks lapsevanemaks olemise meeldivamaid osasid, aga kõik emad vajavad vahel puhkust. See on hea põhjus lasta vahel isal, vanavanemal või lapsehoidjal last magama panna. Kui teie laps harjub sellega, et olete ainus, kes teda magama paneb, võib tal tekkida raskusi magama jäämisega, kui teid pole juures. Nii et heitke diivanile puhkama ja las keegi teine paneb aeg-ajalt teie last magama — sellest on tulevikus kasu.

Ärge venitage liiga kaua

Teie beebi une-eelne rutiin ei pea olema keeruline tantsukava, mille tulemusena olete ise rampväsinud.

Proovige 10-15 minutit raamatu lugemist, unelaulude laulmist või rahulikult hämaras toas mängimist. Andke oma hääletooni ja käitumisega märku, et on aeg magama jääda — rääkige vaikselt ja rahulikult ning haigutage mitu korda kõvasti (ilmselt ei pea te kõiki neid haigutusi teesklema).

Seejärel vahetage oma beebil ära mähe, toitke teda pudelist või rinnaga, puhastage ta hambad või igemed ja riietage ta mugavasse pidžaamasse. Paljude emade jaoks toimib see, kui mässida laps tihedalt teki sisse — pealegi näeb ta niimoodi eriti armas välja.

Proovige laps siis magama panna, kui ta on uimane, mitte siis, kui ta on juba teie käte vahel magama jäänud. Kui ta ärkab keset ööd ja te pole enam tema kõrval, võib teie beebi segadusse sattuda ja ilma teieta uinumine on tema jaoks keeruline.

Allikas: Pampers.com