1. Hoidke üleval iga vestlust (isegi kui see on ühepoolne)

Selles noores eas on pidev jutustamine suurepärane viis uue sõnavara õppimiseks ning kõne arengu kiirendamiseks. Rääkige oma beebiga sel ajal, kui teete majapidamistöid, isegi kui see tundub totter. Rääkige talle pastast, mida keedate, kirjeldage triigitavate riiete värvi või jutustage talle kõikidest kingadest, mis on poe vaateaknal. Isegi, kui teie laps ei oska vastata, kuulab ta alati ja saab aru rohkemast, kui oskate arvata.

2. Keskenduge lapsele raamatuid lugedes kõne arengule

Oma lapsele ette lugemisel on oluline osa tema kõne arengus. Lugemise tegevus õpetab teie lapsele uusi sõnu ja koos piltide vaatamine aitab teie lapsel mõista, et igal asjal on oma nimi.
Näidake pildil olevale autole ja öelge kõva häälega „auto”, julgustades oma last seda järgi ütlema.

3. Aidake teda hääldamisel

Teie lapse esimesed sõnad ei kõla ilmselt nagu päris sõnad. Näiteks „uks” võib tema jaoks kõlada kui „uts”.

Nende sõnade teadvustamine on küll oluline, aga võidelge vastu soovile neid lapsega rääkides kasutada – ükskõik kui armsalt need ei kõlaks. Selle asemel kasutage neid sõnu lapsele tagasi korrates õiget hääldust, nii et ka tema õpiks seda lõpuks õigesti ütlema.

4. Kirjeldage kõva häälega beebi tegevusi, et parandada tema seostamisvõimet

Oma esimese eluaasta lõpuks võib beebi osata suhelda näpuga näitamise või millegi suunas sirutamise abil.

Julgustage teda ja rikastage tema sõnavara, kirjeldades kõva häälega kõike, mida ta teeb. Kui märkate, et teie laps sirutab käe oma tassi järele, öelge näiteks „Oi, sa tahad oma tassi!” Selline kirjeldamine aitab tal luua ühenduse eseme ja selle nime vahel ning lõpuks hakkab ta näpuga näitamise asemel seda küsima.

Allikas: pampers.com

Jaga
Kommentaarid