Tee oma lapsele maast ja madalast selgeks, et asjade suhtes tuleb olla tänulik. Laps ei pea saama kõike, mida soovib. Samuti on halb idee osta last asjadega ära ehk selleks, et ta lõpetaks röökimise, annad talle kommi. See toimib korraks, kuid laias laastus on see halb.

2. Eelda tänulikkust

On loomulik, et õpetad oma lapsele elementaarseid viisakusfraase, kuid selgita ka, mis on nende fraaside taga ja miks neid ütleme. Õpeta laps hoidma silmsidet, kui ta teistega suhtleb. Lisaks võiks ta teada, kuidas inimesi viisakalt tervitada, kuidas kingitusi vastu võtta ja kuidas teiste vastu tänulikkust näidata.

3. Proovi ka ise olla omakasupüüdmatu

Lapsed peavad normaalseks seda, mida teevad vanemad. Kui oled teiste vastu hea, annetad raha, riideid ja ulatad vajadusel abikäe, peavad seda normaalseks ka sinu lapsed.

4. Jälgi, kellega suhtled

Sinu lastele avaldavad mõju ka sinu sõbrad. Kui külla tulevad inimesed, kellega kaasneb ainult pralle, ropud naljad ja ebaviisakas käitumine, siis peab ka laps seda normaalseks. Aega tasub veeta teiste perekondadega, kellega koos saab toredaid asju teha.

5. Kirjutage koos tänukaarte

Need võiksid olla ise meisterdatud ja neid võiks anda inimestele millegi olulise puhul. Näiteks võib algklassides käiv laps meisterdada armsa tänukaardi klassijuhatajale, kui kooliaasta lõppeb.

6. Vigadest õpitakse

Kui näed, et laps tegeleb millegagi, mis tõenäoliselt lõpeb halvasti, siis lase tal mõnikord see omal nahal järele proovida. Võid lõputult rääkida, et vastu kuuma pliiti ei tohi näppe panna, aga kui ta ka korraks panebki, saab ta tegelikult aru, miks seda teha ei tohi. Vabadust tasub anda aga mõistlikuse piires.

7. Ära osta tervet hunnikut mänguasju

Näiteks kui moodi tulevad mingisugused mängunukud, pole lapsel vaja selle seeria kõiki nukke. Las tal olla üks ja küll ta hindab seda. Kui ta saab neid aga kümme tükki, siis hindab ta neid vähem.

8. Räägi oma soovidest lapse vanavanematega

On oluline, et kehtiksid ühtsed reeglid. Kindlasti valmistab vanavanematele rõõmu sinu soov kasvatada lapsest viisakas ja tänulik inimene. Seetõttu on tähtis, et ka nemad oleksid kursis kodus olevate reeglitega.

9. Õpeta lastele raha väärtust

On oluline, et nad mõistaksid raha väärtust ja kuidas see tuleb. Võite ka koos koguma hakata ja siis midagi suuremat osta. Nii saab laps aru, et kui ta soovib näiteks mudelautot või nukku, siis esmalt peab ta selle jaoks kõrvale panema. Seda rohkem kaalutleb ta, kas ta ikka soovib hiljem ostu sooritada. Lisaks väärtustab ta hiljem ka ostetud asja rohkem, sest ta ei saanud seda kohe ja pidi vaeva nägema.

10. Räägi oma lugu

Jutusta lastele lugusid ajast, mil olid väike. Räägi, mida tegid tema vanaema ja vanaisa. Jutusta ka sellest, milline oli eluolu siis, kui sina olid sama vana. Mida rohkem teab laps enda sugulaste ja perekonna kohta, seda rohkem peab ta nendest lugu. Kui laps on aga vanaema ja vanaisaga, saavad ka nemad jutusta enda mälestusi. Erinevatel põlvkondadel on asjadest oma nägemus.

Oluline on aga meeles pidada, et need on pelgalt soovitused. Iga lapsevanem teab ise kõige paremini, kuidas oma last kasvatada. Võib-olla andis mõni punktidest siiski mõne hea idee.

Allikas: yourtango.com