Ei sünnitusele, sünnitusmaja peretoa voodiservale, haiglast kojusõidule, esimesele vannitamisele jne. Värsked vanemad tahavad ise otsustada, millised hetked beebiga kuuluvad ainult neile endile ning milliseid on nad valmis jagama.

2. Pea meeles: see ei ole sinu laps!

Sinu laps on selle beebi ema või isa, see tilluke olend siin on su lapselaps. Seega ei ole sul õigust kasutada tema kohta väljendit “minu laps”! Ega käituda nii, nagu sul oleks suurem õigus sellele beebile kui tema vanematel.

3. Lapselapsed ei ole sinu vigade parandamise koht

Su enda kogemus vanemana ei pruukinud olla just selline, nagu oleksid tahtnud. Kindlasti oleksid soovinud palju asju teisiti teha, kuid neid tegematajätmisi ei saa sa nüüd ära teha läbi oma lapselapse. Ära üllata noort perekonda sünnipäevapeol uue poni või kalli välismaareisiga, kui te pole selles varem kokku leppinud.

4. Ära anna nõu, kui seda ei küsita

Värskel emal on soovituste hulgast juhe niigi koos, ta ei vaja veel rohkem nõuandeid! Kui ta midagi teada tahab, siis ta seda ka küsib. Soovimatu nõuanne võib mõjuda hoopis ränga solvanguna, kümnetuhandekordselt käib see muidugi igasuguse kriitika kohta. Mitte keegi ei taha kuulda, et ta maja pole piisavalt korras, ta ei kaota piisavalt kiiresti kaalu ja kuidas kõik teised emad on paremad kui tema.

5. Su lapselaps ei ole mänguasi

Ära kasuta teda väljapressimiseks. Tema häälega tema eest rääkimine on lihtsalt nõme. Nii et laused nagu: “emme, ma väga tahaksin nädalavahetuseks vanaema juurde minna” jäävad ära, eks?!

6. Ära sõida vanemate reeglitest üle

Sa ei pruugi nõus olla kõigega, mida värsked vanemad teevad, aga see ei tähenda seda, et sul on õigus neist üle sõita ja nende soovide vastu astuda. Kui nad on kindlalt veendunud, et imikule ei ole vaja vett anda (ja ei olegi!), siis ära lenda kohale keeduvett täis lutipudeliga, sest sinu ajal nii tehti. Oma reeglite kehtestamisega rikud sa kindlasti kõik suhted ära.

7. Lepi nimega

Lapse nime valivad lapse vanemad ja meeldib see sulle või mitte, aga sa pead sellega leppima. Virise omaette, kui keegi sind ei näe, kui sa muidu ei saa, aga ära ütle seda neile näkku. Lõpuks arvad sa nagunii, et Sherbethoneydew Kadidlefancypants on kõige nunnum tegelane kogu maailmas!

8. Helista enne tulekut

Ära saja ootamatult sisse, sest “olid juhtumisi lähedal”. Helista, kui tahad külla minna, ja uuri, mis plaanid perel on. Elu beebiga on väga hektiline ja kõik külalised, kes sajavad sisse siis, kui 24 tundi ärkvel olnud imik on värskelt uinunud, saavad kaela pereema põhjendatud viha! Anna oma tulekust vähemalt paar tundi ette teada!

9. Ära võistle

Vanavanemlus ei ole spordivõistlus, esimest kohta välja ei jagata! Nii et pole mingit mõtet hakata pressima seda, kes on kõige kallim, kes teeb kõige kulukamaid kingitusi, kes helistab kõige rohkem jne. Need asjad ei taga häid suhteid nagunii ja võistlemine ja võrdlemine ei tee kedagi õnnelikumaks.

10. Kui kahtled, küsi

Võrreldes selle ajaga, mil sina beebiema olid, on nii palju muutunud. Küsi, kui kahtled ja ära suru oma arvamust peale. Kõige parema suhte lood nii vastsündinud beebi kui tema vanematega siis, kui usaldad ja kuulad neid ega pressi oma iganenud vaateid neile iga hinna eest peale!

Allikas: Scary Mommy