Lahutatud vanemate lapsi on nii palju, et selles pole enam midagi erakordset, kuid ometi on laste seltskonnas olles küllalt selgelt tunda, et nende laste aura, kellel on kodus alati olnud mõlemad vanemad, on teistsugune — nad on harmoonilisemad, helgemad ja säravamad. Kasvatajad on tähele pannud, et hiljuti lahku läinud vanemate lapsed otsivad teatud perioodi jooksul seltskonda just nende eakaaslaste hulgast, kelle vanemad on samuti lahku läinud. Nad leiavad endasugustelt tuge ja mõistmist, sest nende arusaam armatusest on hiljuti alatiseks muutunud.

Lahutatud vanemate lastel on kõik võimalused, et saada edukaks, säravaks ja tugevaks täiskasvanuks, kuid armastusse ja kooselusse suhtuvad nad mitmes aspektis teistmoodi.

1. Lahutatud vanemate lapsed on armastuse suhtes palju ettevaatlikumad

Kui koos elavate vanemate laste jaoks on armastus üks imeliselt lõhnav roos, siis lahutatud vanemate lapsed teavad varakult, et sellel roosil võivad olla ka väga teravad okkad, mis ei kriibi üksnes käsi, vaid ka südant. Nad loovad armusuhteid ettevaatlikult, kaaluvad hoolega, kas see inimene ikka sobib selleks, et teda oma hingeruumi lasta. Seda teevad lapsed, kellel on pärast lahutust vähemalt ühe vanemaga usalduslik suhe jäänud. Lapsed, kes tunnevad, et mõlemad vanemad on pärast lahutust oma uuele elule keskendunud ja lapse emotsionaalselt kõrvale lükanud, võivad vastupidi, tormata esimese juurde, kes nende suhtes poolehoidu üles näitab või neid kasvõi kallistab. See tee võib viia noore inimese emotsionaalse kokkuvarisemiseni.

2. Lahutatud vanemate lapsed ei loobu suhtest nii kergelt

Kui teised suheprobleemide tekkides juba uksi paugutavad, siis lahutatud vanemate lapsed proovivad veel olukorrale lahendusi leida. Sest sisimas usuvad nad ikka, et nende vanemad oleksid ju võinud rohkem pingutada.

3. Lahutatud vanemate lapsed on lootusetud romantikud

Ehkki nende armastusemaailm on mingil hetkel kildudeks purunenud, loodavad nad täiskasvanuna suhteid otsides siiski, et kusagil on see täiuslik ja veatu armastus. Sama ajal pole kadunud hirm, et seda armastust siiki pole, kuna tema vanemad ju ei leidnud seda. Lootuse ja lootusetuse vahel pendeldamine võib olla emotsionaalselt väga kurnav.

4. Lahutatud vanemate lapsed elavad enda lahkuminekuid raskelt üle

Sisemuses on neis tihti kuni lõpuni unistus sellest, kuidas nende vanemad taas teineteist leiavad. Samuti loodavad nad, et ehk nende endi juba luhtunud suhte saab siiski kuidagi toimima panna või mõne aja pärast taas ellu äratada. Kui vaid pisut rohkem pingutada, kui tema vanemad seda tegid.

5. Lahutatud vanemate lapsed vajavad armastusele alati pidevat kinnitust

Isegi siis, kui nad teavad, et neid armastatakse, on neil sellele pidevalt kinnitust vaja. On vaja sõnu, et nad on armastatud, on vaja kallistusi, on vaja armastuse tegusid. Sest nad lihtsalt ei suuda muidu seda armastust päriselt uskuda. Ometi on nende endi süda alati pisut rohkem suletud, kui partner arvab, sest nad on näinud, kui julmalt võib avatud süda haiget saada.

5. Lahutatud vanemate lastel on suhtele naeruväärselt kõrged ootused

Juba ette on vaja kindel olla, et midagi ei lähe valesti. Selle asemel, et armastatu võludele keskenduda, otsivad nad võimalikke vigu, mis suhtele võiksid tulevikus saatuslikuks saada.

7. Lahutatud vanemate lapsed peavad ekstreemsuses elamist normaalseks

Nad on juba varakult õppinud, et romantiline suhe toob inimeses välja nii hea, kui halva. Nad on elanud keset suurt kriisi ja võivad dramaatiliste pööretega suhet ka enda elus normaalseks pidada.

8. Lahutatud vanemate lastes elab pidev salahirm hüljatud saada

Isegi kui nende enda armusuhtes pole pilvekestki, pole mingitki märki sellest, et partner võiks olla rahulolematu või kavatseb suhtest lahkuda, isegi siis võib lahutatud vanemate lapsel hirm hüljatud saada nii tugevalt sisse imbunud olla, et ta lihtsalt ei saa ilma hingevärinata oma suhte peale mõelda.

9. Lahutatud vanemate lapsed suhtlevad teistmoodi

Nad on olnud oma vanemate suhtepuntra tuleliinil, nad on kuulnud, kuidas vanemad teineteise iesloomu selja taga peensusteni lahkavad, nad teavad, et väljend “Kõik on hästi” võib tähendada seda, et kõik on hästi, aga ka tuhandet muud asja, sõltuvalt sellest, millise hääletooniga ja millises kontekstis on seda öeldud. Nad analüüsivad pidevalt suhtluspartnerit ja oskavad lugeda ridade vahelt. Mõnikord loevad nad aga sealt välja ka seda, mida seal pole kunagi olnudki.

10. Lahutatud vanemate lapsed hoolitsevad oma armastatu eest igati

Nad saadavad head ööd sõnumeid, jätavad kõik, et sulle appi tulla, teevad sulle magusaid üllatusi ja seda kõike mitte ainult armastusest vaid pisut ka hirmust, et kui nad selliseid asju ei tee, siis võib armastus otsa saada.

Lahutatud vanemate lapsed ei ole just kerged partnerid oma kõrgete nõudmiste ja pideva vajadusega kinnitust saada, et neid ikka armastatakse. Kuid siiski, nad teavad armastuse haprust ja oskavad sellevõrra enam romantilist koosolemist hinnata.

Allikas: huffingtonpost.de