1.2 Sa ei istu öösiti närviliselt üleval, vaadates iga kahe minuti tagant kella või mobiiltelefoni, sest su teismeline tütar pole peolt koju jõudnud.

2. Sa võid lastega tegeleda siis, kui sul on aega ja tahtmist. Sa ei pea olema 24/7 valmis lohutama, lõbustama, toitma, aitama jne.

3. Keegi ei jaga sulle ebapädevaid või lihtsalt soovimatuid nõuandeid, kuidas olla hea vanavanem.

4. Sul on võimalik üllatada lapsi ainult lahedate kingitustega nagu ägedad mänguasjad ja head raamatud. Lutipudelid, mähkmed ja muu praktiline, kuid igav, jäägu vanematele.

5. Rasked otsused jäävad vanemate langetada — sina saad pisipõnnidega koos lustida ja nendega koos olemisest täiel määral rõõmu tunda.

6. Laste kasvatamine on kallis lõbu. Vanemate jaoks. Vanavanemate hooleks jäävad ainult kingitused, kommid ja aeg-ajalt kinopiletid, sest suuremaid väljaminekuid pole laste pärast enam vaja teha.

7. Õppe- ja kasvatustöö jääb vanemate lõbuks, vanavanemad saavad nautida ainult nende töö vilju.

8. Vanaemadel on alati aega lastega mängida. Emadel on alati liiga palju muud ja tähtsamat tegemist.

9. Sul on aega märgata, kuidas laps kasvab, õpib ja areneb. Vanemana jõudsid sa tähele panna ainult seda, et riided jäävad lapsele väga kiiresti väikeseks, kuid kiire elutempo ei jätnud sulle aega ega võimalust tõeliselt märgata ja hinnata seda, kuidas tillukesest beebist saab suur ja mõistlik inimene.

10. Sa võid (vahetevahel) reegleid rikkuda ja see on okei. Näiteks võid hilisõhtul koos mudilasega voodis kommi süüa, südaööni koos temaga multikaid vaadata jne. Üle piiri muidugi ei maksa selliste tempudega minna, aga aeg-ajalt on need lubatud.

11. Lapselapsel on alati hea meel vanavanemaid näha!

12. Sulle pakub lusti ja lõbu mudilastega koos aias või köögis tegutsemine. Segadus, mis tekib, ei aja sind marru, sest sa tead — sa koristad selle ära ja järgmine kord ajavad nad selle segamini nädala või kuu aja pärast.

Allikas: grandparents.com