1. Saada lapsed magama nii vara, et nad saaksid oma unetunnid täis magada.

2. Mine ka ise kohe magama, et ärkaksid väljapuhanuna, mitte nappidest unetundidest pahurana.

3. Vanemate hea tuju ja positiivne suhtumine on nakkav ka lastele. Niisamuti aga nakkab stress, närvitsemine ja pahurus. Kui su lapsed on hommikul pahurad, siis jälgi ennast – äkki nad on selle mustri õppinud sinult?

4. Kooliasjad tuleb kokku panna õhtul ja koolikott olgu hommikul välisukse juures ootamas.

5. Ka kooliriided pandagu valmis juba eelmisel õhtul, samuti üleriided.

6. Leppige kokku hommikuste toimingute järjestus ning pidage sellest alati kinni.

7. Hea, kui lapsed saavad valida hommikusöögi ise, see tõstab nende enesehinnangut. Piisab kasvõi sellest, kui nad saavad valida endale meelepärase võileivakatte.

8. Leppige juba eelmisel päeval kokku järgmise päeva hommikusöök ning lase neil endil valida. Sellega jääb ära vaidlus teemal “mulle ei meeldi see söök”.

9. Jälgi, et laps hommikul ka jooks – vedelik paneb organismi käima ja ärkamine on lihtsam.

10. Tehke emme-issi tööjaotus. Olukord on lihtsam, kui kogu pere osaleb hommikustes toimingutes.

11. Ära tee laste eest kõike ära ning kui vähegi võimalik, siis püüa vältida utsitamist. Sinul pole vaja õigeks ajaks kooli jõuda, neil aga küll.

12. Las laps kirjutab endale ise nimekirja, mida ja millal ta tegema peab, et õigeks ajaks kooli jõuda. Oma koostatud nimekirjast on tal lihtsam kinni pidada.

13. Ärge pange telekat käima, sest ekraan lühendab vajalike toimingute aega oluliselt.

14. Ära eelda, et laps suudaks tegeleda mitme asjaga korraga, näiteks vaadata telekast multikat ja panna ennast samal ajal riidesse. Ta ei suuda seda.

15. Koolile ja (liiga) varasele ärkamisele hinnangu andmisega ole äärmiselt ettevaatlik, sest nii võid kergesti tekitada olukorra, kus laps ei tahagi enam kooli minna.

16. Kui lapsel on koolis kõik korras, siis miks mitte lubada talle aeg-ajalt väljamagamispäevi.

17. Tunned, et hommikuti on teil kodus alati kaos? Analüüsi seda, pannes kasvõi päevikuvormis kirja, mis juhtus. Nii saad jälile, mis põhjusel kaos tavaliselt algab. Sellest tulenevalt korralda asjad nii, et möllu ei tekiks.

18. Ära võitle kaose ja venivillemitega, vaid püüa kaosehommikud võimalikult hästi üle elada. Ükskord läheb kergemaks niikuinii!