1. Joo klaas vett

Üllatavalt tihti ei saa inimesed aru, kui neil on vedelikupuudus. See tekitab aga tõeliselt jõuetu ja halva enesetunde. Joo halva enestunde korral esimese asjana klaas puhast vett. Mitte mahla, mitte karastusjooki, vaid just puhast vett.

2. Tee ära oma voodi

See on üllatav, kuidas voodi tegemine võib sinu sisemust korrastada ja enesetunnet parandada. Eriti hästi tunned end siis, kui sa mitte üksnes ei õmba tekki sirgu vaid paned voodisse ka värske pesu. Siis on sul mida oodata — mõnusat und oma värskes voodis.

3. Mine pessu

Vann või lihtsalt voolava vee all anda pesemine on lõõgastav. See tekitab muredest vabanemise ja hoolitsuse tunde. Masseeri pead pestes oma peanahka, mõnule — puhas keha tagab ka puhtama ja selgema enesetunde. Soovid värskust, vali jahedam vesi, soovid lõõgastust — soojem.

4. Näksi midagi head

Kui veresuhkur on madal, siis see tõepoolest mõjub enesetundele. Näksi midagi head, kuid hoidu rämpstoidust, mida võibolla just sel hetkel ihaldad. Magus puuvili on palju parem valik.

5. Tee väike jalutuskäik

Värske õhk ja päevavalgus teevad imet. Sul on vaja end vaid niipalju kokku võtta, et ennast riidesse panna. Ka viieminutiline jalutuskäik muudab sinu enesetunnet. Puhas õhk, liigutamine ja pisut teistsugused mõtted — just seda sa vajad, kui juhe kokku jooksmas!

6. Vaheta riided

Kummaline, kuid tõsi — riiete vahetamisega vahetad ka enesetunnet. Kui oled hommikumantlis juba pool päeva ringi kosserdanud, siis pane endale selga korralikud riided ja kammi pea — muutud automaatselt tegusamaks. Kui oled aga päev otsa olnud ebamugavates linnariietes, siis pane hoopis selga tudukad ja lülitu lõõgastumisele.

7. Vaheta keskkonda

Jõllitada iga päev sama nelja seina — kui sul ka enne polnud masendust — siis sellise asja peale see ükskord ikka tuleb. Mõtle, kas oleks võimalik teha tööd hoopis kohvikust või vahetada kodus töötamine kontori vastu või siis vastupidi, kolida kontorist koju. Kui võimalik, võid ka kolleegiga vahetada tööülesandeid. Ka teiste pereliikmetega kohustuste vahetamine võib su enesetunnet muuta.

8. Suhtle väljaspool internetti

Sa ei pea rääkima oma probleemist, räägi kasvõi flmist, mida hiljuti vaatasid. Saa kas sõbrannaga kohvikus kokku või helista emale. Päris suhtlus teeb sulle head.

9. Tantsi

See võib tunduda alguses tobe, kui kodus üksi või siis koos lastega rokkmuusika saatel tantsu lahti lööd, kuid sellega vabastad endas seisva energia ja tunned end pärast tunduvalt paremini.

10. Võta ette väike trenn

Sport vabastab hormoone, mis sind end õnnelikumana tundma panevad — see on ammu tõestatud.

11. Tee midagi ära

Igaühel on asju, mida tuleks teha, mis polegi eriti rasked, kuid mida lihtsalt ei taha teha, näiteks arsti aja kokkuleppimine. Tee ära just midagi sellist, mis pole küll suur tegemine, kuid mis sind pidevalt kuklas painab. Ja siis kiida ennast selle eest, et asi tehtud sai. Üks eduka päeva garantiisid on see, kui suudad teha ära mõne ebameeldiva asja, näiteks maksid trahvi või saatsid ära ebamugava meili. Pisike koorem langeb selle kaelast ära saamisega turjalt ja enesetunne on parem.

12. Kallista

Alati sobib kallistada oma pereliikmeid. Ka lemmiklooma kallistamine teeb enesetunde uskumatult palju paremaks. Kallistamine alandab isegi kehakaalu!

13. Tee endale TEHTUD nimekiri

Milleks ajada end masendusse nimekirjaga asjadest, mida kõike teha tuleb, tee parem nimekiri TEHTUD asjadest. Pane sinna kas “nõud pestud” või “meil saadetud”. Kui miski on tehtud, on pärast ikka parem olla, kui tegemata asjadele otsa vaadates!

14. Vaata YouTube videot, mis sind alati naerma ajab

Näiteks SEDA!

15. Anna endale luba ka niruks enesetundeks

Kui tunned, et miski sinu enesetunnet hetkel ei paranda, siis luba endale ka halba enesetunnet — ela see läbi ja mine alles siis uute emotsioonide juurde.

Alliakas: buzzfeed.com