See on kurb, sest paarina püüate nii sina kui su partner suhte toimima panna. Te võite püüda rohkem teineteisega suhelda ja end tõeliselt mõista. Kui te aga ei mõtesta lahti, mida on õnnelikuks armastuseks vaja, võivad sinu pingutused olla sama tulutud kui püüda oma elu armastust suurest pimedast ruumist leida.

Mis teeb suhte ebatervislikuks?

Romantiline suhe algab alati tervislikult. See algab kõikehõlmava armumistundega, kire ja põnevate unetute öödega. Armastus tundub lihtsalt nii täiuslik ja su kaaslane hingesugulane, keda oled igatsenud. Kui kõik aga peakski valesti minema, on põhjus enamjaolt üks:

Mõistmise ja suhtlemise puudumine.

Jah, see ongi nii lihtne. Kõik probleemid sinu armuelus ja kõik südame murdumised, mida elu jooksul tundnud oled, on sellest, et partnerid pole omavahel piisavalt suhelnud.

Kuigi ideena tundub omavaheline suhtlemine lihtne, on see ühtlasi ka kõige raskem. Eriti, kui teie egod omavahel põrkuvad või kui eeldad, et sinu armastatu kritiseerib su arvamusi.

Kui suudad tõeliselt mõista, mida tunned. Kui õpid partnerile oma tundeid väljendama. Kui te mõlemad mängite teineteise mõistmisel ja toetamisel aktiivset rolli. Vaid nende omaduste põhjal lööb armuelu õitsele ja seisab vastu kõigile katsumustele ning ajale.

Kui te aga ei suhtle omavahel, on see vaid aja küsimus, millal suhe seespoolt närbuma hakkab.

Ebatervisliku suhtega elamine

Kui sa juba elad ebatervislikus suhtes, on üksteisega suhtlemist lihtsam soovitada kui tegelikult ka teha. Kui sul pole õrna aimugi, et midagi valesti teed või kui sa ei suuda defineerida halba tunnet enda sees, kas siis suudad seda üldse kunagi parandada? See on kui lahenduse otsimine probleemile, mida sa ei tunne ega mõista.

Tervisliku ja ebatervisliku suhte vahet on kerge mõista. Tervislikus suhtes on partner sinu kalju, suurim tugi ning toetaja. Sa tunned justkui sinust oleks üks suur tükk puudu, kui ta sinust eemal on.

Kui elad aga ebatervislikus suhtes, tunned kallimaga koos olles pidevat energia-ja õnnepuudust. Sa tunned end palju õnnelikumana, kui oled partnerist eemal — näiteks sõprade või salajase austajaga. Samuti mõistad, et sul on teiste inimestega palju rohkem rääkida kui temaga.

Kunagi pole lihtne panna paika täpset aega, mil suhe halvaks minema hakkas. Vahel võib see olla kerge silmade pööritus. Järgmisel hetkel aga kord, mil tundsid, et sind ei hinnata või kui sind hakkas piinama ebakindlus. See võib olla ka midagi ilmselgemat nagu tüli või petmine.

Kuigi suhte jahenemist pole kerge ajaliselt paika panna, algab see peaaegu alati järgmise 18 märgiga. Kui märkad, et miski neist langeb sinu suhtega kokku, juuri need koheselt välja. Selle tegemine mitte ainult ei päästa tulevikus sinu suhet, vaid toob sellesse juba praegu rohkem õnnetunnet.

Foto: Shutterstock

Kas märkad suhtes vähemalt üht neist märkidest? Tõstata teema oma partneriga ning õnn tuleb teie õuele tagasi tugevama ja püsivamana kui kunagi varem.

1. Valed ja saladused
Kas sa räägid valge vale isegi siis, kui teemaks on midagi nii süütut nagu see, mida sa päeva jooksul tegid? Või on sul tekkinud salajane silmarõõm, kellest rääkimist kallimaga väldid? Mis iganes see ka poleks, räägi sellest ausalt ning märkad, kui palju lähedasemaks kaaslasega saad.

2. Salasuhted
Salajased suhted võivad olla mitmes erinevad vormis, näiteks nii emotsionaalses kui füüsilises. Loeb aga see, et igal juhul võib see mõjutada suhet sinu partneriga. Kui suunad armastuse, mis on mõeldud sinu elukaaslasele, kellegi teise poole, on ilmselge, et partner tunneb end hüljatuna. See võib panna teda ka sinust eemalduma. Isegi siis, kui üritad ka endale korrutada, et sul ei ole mingisugust salasuhet.

3. Iha ja ootused
Kas sul on oma partnerile salajasi ootusi? Midagi, mida sa talle veel rääkinud pole? Või on sul soove, mida partner saaks aidata täita? Ootused ja soovid on suhted head vaid siis, kui neist ka räägitakse ning need on realistlikud.

4. Austuse puudumine
Õnnelikus suhtes peavad mõlemad partnerid teineteist austama. Nad annavad teineteisele lubadusi ning peavad neist kinni. Nad väldivad teineteise kritiseerimist lihtsalt seetõttu, et iseennast paremini tunda.

5. Edasiviivaks jõuks on seks
Kas olete koos vaid seetõttu, et teid tõmbab üksteise poole seksuaalselt? Kas imeline kirg linade vahel on ainus põhjus, miks olete koos? Kas seks on vastus kõigele, ka ühise õhtu veetmisele, ära leppimisele pärast tüli või kire näitamisele? See on kindlasti ebatervislik.

Romantiline suhe vajab eduks kaht asja: suhtlemist ja seksuaalset tõmmet. Kui esimest väldite, annate juba eos võimu kurbusele ja teineteise mittemõistmisele.

6. Ebatervislik armukadedus
Kas oled partneri peale kade? Vahel võib olla mitu asja, mida oma kaaslase juures kadestad. Näiteks tema kõrgepalgaline töö või suur sõpruskond. Kerge kadedus pole alati halb, aga kui see muutub armukadeduseks ning sa hakkad salaja otsima viise, kuidas oma partnerit tema sõpradest eemaldada või palud tal uue töö otsida, on see selge märk ebatervislikust suhtest.

7. Ebakindlus
Kas sinu partneri lähedus tema kauni sõbraga on sinu jaoks ohumärk? Ebakindlused on suhte algusaegadel loomulikud. Te mõlemad alles õpite teineteist tundma — ka ekspartnereid ja armsaid sõpru. Kuid ebatervislikus suhtes on ebakindlus püsiv. Isegi, kui suhe on juba pikaajaline.

8. Võistlemine
Kui tunned, et sul pole suhtes võimu, tunned end väikesena ja sul on suhtes liiga minimaalne roll, võib armuelu muutuda võimuvõitluseks, kus püüate mõlemad tõestada, kes on domineeriv. Ebatervislikus suhtes soovib üks partner salamisi alati, et tema kaaslane kukuks läbi. Seeläbi saab ta tunda end võimukamana.

9. Proovilepanek
Üks selgemaid märke ebatervislikust suhtes on partneritevaheline proovilepanek. Aeg-ajalt palub üks osapool teisel teha midagi, mille osas on ta juba eos teadlik, et kaaslane unustab selle ära või teeb vea. Seda aga lihtsalt selleks, et öelda „Ma teadsin, et sa unustad!“ või „Ma ju ütlesin!“.

10. Vähene emotsionaalne intiimsus
Paljude sõprade omamine ja mõned salaarmumised pole kunagi valed. Need juhtuvad meie kõigiga. Selleks aga, et armastus saaks toimida, peab partner olema sinu kõige lähedasem sõber. Sa pead tundma end piisavalt mugavalt, et arutada temaga kõike — rahaasju, seksuaalseid fantaasiaid või vallatuid mänge voodis.

Emotsionaalne intiimsus kasvab ajaga. Kui aga üks teist sellele kasvamisele ebamugavustunde hirmu tõttu pausi paneb, jäävad alatiseks alles varjatud saladused, mis takistavad teil lähedasemaks saada.

11. Seksuaalelu puudumine
Kui üks teist ei pea just seksi vältima meditsiinilistel põhjustel, peate mõlemad vaeva nägema, et voodielu nautida. Särisev intiimne keemia mängib suhtes palju suuremat rolli, kui arvata oskad!

12. Võrdlused
Me oleme kõik eraldi isiksused ja keegi meist pole täiuslik. Muidugi võivad olla mõned asjad, mida oma kaaslase juures muuta soovid. See aga ei anna sulle õigust teda kellegi teisega võrrelda. Ükskõik, kas selleks võrdlusobjektiks võib olla su romantiline eks, rikas sõber või mänguline silmarõõm. Võrdlused põhjustavad ebakindlust ja kahjustavad suhet.

13. Sa armastad armastust
… aga sa ei ole armunud. Kas oled kunagi seda tundnud? Kas oled suhtes vaid seetõttu, et sulle meeldib teadmine, et keegi armastab sind? Või hoopis kardad, et kaotad oma armastatu kellelegi teisele?

Vahel ollakse suhtes vaid seetõttu, et kardetakse, mis võib ees oodata pärast lahkuminekut. Jäta aga meelde, et suhtesse jäämine vaid hirmu tõttu, et jääd partnerist ilma ei tohiks olla suurema kaaluga kui armastus tema vastu. See ei taga sulle kunagi õnne.

14. Ootused ja nõudmised perekonna poolt
Kui oled pikaajalises suhtes või abielus, oled kindlasti mitme taolise olukorraga kokku puutunud. Kas sinu või su kaaslase perekond sekkub teie eraellu tihedamini kui vaja oleks? Näiteks teevad nad teile alatasa „soovitusi“ või segavad end teie tähtsate otsuste tegemisse? Veel täna võib see sinu jaoks olla talutav või miski, mida suudad ignoreerida, kuid ühel päeval sekkub see teie suhtesse ja muudab selle ebatervislikuks. Segavad perekonnad teevad seda paraku alati.

15. Kontrollifriik
Kontrolliv inimene lihtsalt ei sobi tervislikku suhtesse. Kui ta just ei pinguta ega ürita end muuta. Suhe tähendab tasakaalu ja mõistmist kahe armastaja vahel. See ei toimi, kui üks pool on domineerivam. Kui üks osapool võtab vastu kõik otsused või käitub alati vaid nii nagu tema tahab, on see kindel märk ebatervislikust suhtest.

16. Võta või jäta
Aeg-ajalt vajavad kõik suhted harmooniliseks toimimiseks mõlema partneri kompromisse ja ohverdusi. Tervislikus suhtes on ohverdused tasakaalus ja mõlemad osapooled võtavad hea meelega teise poole vajadusi ja nõudmisi omaks. Ebatervislikus suhtes on alati üks pool, kes pingutab ja kõigega nõustub. Samal ajal tahab teine, et asjad toimiksid just tema soovide kohaselt.

Isegi, kui teie suhe on täna täiuslik ja toimib, võib see nii olla vaid seetõttu, et üks teist on arglik ega ole ebaõiglase käitumise teemat veel tõstatanud. Kui kompromisside vähesus ja ebaausus aga välja tuleb, on mõlemad osapooled kibestunud ja vihased, sest kumbki ei suuda teineteist mõista.

17. Kokkusobimatus
Kõige hullemad ebatervislikud suhted on need, kus partnerid tegelikult omavahel kokku ei sobigi. Armastus võis algul küll õitsele lüüa, kuid piiratud suhtlus ja vähene teineteisemõistmine on tasapisi viinud need kaks inimest üksteisest üha kaugemale. Taas lähedaseks saamiseks pole aga liiga hilja. Kõik, mida peate tegema, on taas algusest alustama. Seeekord peate ka suhtlema!

18. Vaikus
On paratamatu, et te ei ole aeg-ajalt kõiges täielikult üksmeelel. Kõige tähtsam on see, kuidas sellega toime tulete. Kuidas käitud, kui teie vahel tekib vaidlus? Kas püsite mõlemad vankumatud ja jääte kindlaks vaid oma arvamusele? Või kas üks pool lihtsalt ei räägi teisega seni, kuni ta õppetunni saab?

Kuigi vaikus on efektiivne, on see üks probleemide lahendamise kõige ohtlikumaid viise. See viib vaid saladuste, pettumuse ja ebakindluseni. Kasuta vaikimist vaid äärmisel juhul, kuid tee ka siis kindlaks, et tõesti oskad seda kasutada.

Seega, kui tervislik on sinu suhe? Kas märkad oma partnerluses midagi nende 18 märgi seast? Peaegu alati teeb ka ühe märgi ignoreerimine sinu armusuhtele rohkem kahju kui kasu.

Allikas: lovepanky.com