1. Ära suitseta. Kui oled alustanud, lõpeta kohe. „Anun sind, põlvitades oma vanadel ragisevatel põlveliigestel — kui sa kohe lõpetada ei suuda, siis vähemalt kaalu seda,“ kirjutas üks küsimustele vastanu. Suitsetamine on kallis, haisev ja sajaprotsendiliselt terviseprobleeme tekitav tegevus. On aeg lõpetada, tõesti.
  2. Kasuta päikesekaitsekreemi. Kas tahad endale päikesekahjustusest õhukest ja kortsulist ning kergel puudutusel kooruma hakkavat nahka? Kui jah, siis anna minna ja lama ristseliti keskpäevase päikese käes ilma kaitsekreemita.
  3. Hakka raha säästma. Kasu on isegi sellest, kui suudad säästa korraga vähe. Jah, see on kulunud ja igav nõuanne. Kolmekümnendates on inimestel tavaliselt hulgaliselt ühekordseid sissetulekuid, millest saab kergesti nii mõndagi hilisemaks ajaks kõrvale panna. Lisaks sellele — noores eas säästma hakates kujuneb sellest aastate jooksul harjumus.
  4. Hoia või taasta suhteid vanemate ja teiste sugulastega. Isegi siis, kui sul on nendega väga keerulised suhted, mõnikord võib juhtuda, et lausa vihkate teineteist, pead siiski suhtlema. Perekondlikud sidemed on väga-väga olulised. Varem või hiljem mõistad, et perekond on kõige väärtuslikum asi, mis sul kunagi olnud on.
  5. Kogu asjade asemel mälestusi. Inimene on elu jooksul kogetud kogemuste kogum. Pole vaja ärgata viiekümnendates ja taibata, et oled oma elu asjade peale ära raisanud. Mälestused ei lagune, nende hind ei lange ning nad ei hävine tules.
  6. Anna omaltpoolt tagasi. Anna teistele teada, mida head sa neilt midagi vastu võttes tunned. Kui ise annad, tee seda suure südamega, hingepõhjast ja pingutades. Ära looda midagi vastu saada.
  7. Tee sporti. Hakka aktiivset elustiili harrastama kohe, sest siis oled viiekümnesena palju tervem. Ära lase liigsel kehakaalul lisanduda, kanna enda eest hoolt.
  8. Õpi olema rahul sellega, mis sul on. Õnn loeb palju enam kui edukus. Kui oled rahul sellega, mis sul on, ei saa sinust küll tõenäoliselt mitte kunagi miljonäri, kuid sa oled õnnelik. Ja kui sa saadki rikkaks, ei ole mingit põhjust, miks sa ei peaks sa olema õnnelik, rahuolev ja produktiivne rikas inimene.
  9. Ära lükka oma elueesmärkide saavutamist edasi. Tahad maja osta? Lapsi muretseda? Raamatut kirjutada? Teist kõrgharidust omandada? Karjääriredelil pöörde teha? Mõnda muusikariista mängima õppida? Soovid gurmeeroogi valmistada? Tahad sukeldumist proovida? Mõtled oma firma asutada või iseendale tööandjaks hakata? Alusta kohe täna. Nii kerge on asju kõrvale lükata ja mõelda, et ühel päeval ma teen selle ära. Kuid tõsi on see, et kolmekümnendates eluaastates hakkab aeg kiiremini voolama, ja mida aasta edasi, seda kiiremini. Oma unistuste täitmiseks tuleb aega võtta kohe.
  10. Maga korralikult. Pime ruum ja korralikud kardinad hoiavad väljast sisse tuleva valguse magamistoast eemal. Ära kasuta enne magama jäämist nutiseadmeid ega arvutit. Mine igal õhtul magama ja tõuse igal hommikul üles samal ajal.
  11. Hoolitse oma hammaste eest. Käi korralikult hambaarsti juures. Lase hambaaugud parandada kohe, kui need tekivad. Erinevalt mõnest teisest murest, lähevad hambaprobleemid ajaga ainult hullemaks ja süvenevad. Hambakroonide ja implantaatide paigaldamine on aega ja raha nõudev tegevus. Kui sul on piisavalt sääste kogutud, siis pole see rahakotile küll nii piinarikas, kuid valust ja kulutatud ajast, mida käest lastud hambahaigused tekitavad, sa ei pääse.
  12. Ole uudishimulik. Mine kodust välja ja vaata ringi. Sa võid teha nii palju põnevat, mida hiljem meenutada. Kui võimalik, haara mõni lähedane inimene kaasa ja tehke asjast üheskoos vägev mälestus. Ettevõtmise pikkust peaks saama mõõta päevade, mitte tundide ega minutitega. Ja kui see kõik sulle vanas eas meenub, toob see kindlasti naeratuse näole.
  13. Lõpeta rämpstoidu söömine. Sa võid ju küll nii palju raha teenida, et võiksid kasvõi kogu maailma ära osta. Kuid tervist sa osta ei saa. Ära söö enam rämpstoitu!
  14. Loe vähemalt kümme raamatut aastas. Hoia oma aju virge asjadega, mis on olulised.
  15. Õpi mediteerima. Mediteerimisest saadava kasu nimekiri on lõputu. Aega võtab mediteerimine vähe, aga sinu ja sinu poolt armastatud inimeste elu muudab see palju. Ning võrreldes kümne aasta taguse ajaga on ka mediteerimist käsitlevate teaduslike uuringute hulk mitmekordistunud.
  16. Reisi. Nii palju kui võimalik ja kuhu iganes võimalik. Mitte miski ei suuda sind muuta enam kui reisimine. Selle käigus satud paikadesse, mis sunnivad sind hoolima asjadest, mida sa muidu tähelegi ei paneks, asjadest, mis on sinust suuremad. Reisides saad silma vaadata tõelistele seiklustele ja riskidele ning võid kogu oma ülejäänud elu ilma hirmuta elada. Ning teisigi hirmude eemale peletamisele õhutada.
  17. Lõpeta enda võrdlemine teistega. Kui oled saanud viiekümneseks, on sul sellest, mida teised sinust arvavad, täiesti ükskõik. Leia oma rada. Ole tugev.
  18. Pea päevikut. Täiesti kindlalt unustad sa rohkem mälestusi kui suudad meeles pidada. Oma kirjalike ülestähendusi on tulevikus hea lugeda, need pakuvad meelelahutust ja on enam kui armsad. Arvuti teeb mälestuste salvestamise lihtsamaks. Pane failid ühte kohta fotodega. Su lapsed (ja abikaasa, kui ta näiteks peaks sinust kauem elama) võivad neist ühel päeval samuti rõõmu tunda.
  19. Hoia sõpru. Vali sõpradeks selliseid inimesi, kes sind hindavad, kes sulle oma eeskujuga väljakutseid pakuvad ning kellega koos olemist sa naudid. Toida neid ja hoolitse nende eest. Naera koos nendega, tehke aeg-ajalt koos ka lollusi. Panusta oma sõprade ellu ja aita neil elu nautida. Ole iganädalaselt ühenduses.
  20. Loo oma kodu. Loomulikult pole see nii lihtne, kui kunagi oli. Kuid anna endast parim, et sul oleks oma koht, kuhu iga päev pärast tööd tulla ja puhata. Ja viiekümnendaks eluaastaks peaks sul ka laen makstud olema.

Allikas: brightside.me