Võta juhtimine enda kätte. Lapsed vajavad reegleid ja piiranguid, et tunda end turvaliselt. Armasta oma lapsi, seades neile teatud piirid, et nad võiksid turvaliselt maailma avastada.

Ära kärbi lapse tiibu. Su väikelapse missioon on saada iseseisvaks. Niisiis, kui ta on võimeline ise oma mänguasju ära panema, taldrikut kraanikaussi viima, riietuma jne, siis lase tal seda teha. Lapsele vastutuse andmine on tema enesekindluse arenemiseks hädavajalik.

Ära proovi kõike parandada. Anna väikesele lapsele võimalus ise lahendusteni jõuda. Pane lapse frustratsiooni tähele, kuid ära torma kohe probleemi lahendama, andmaks talle võimalus õppida ka ise toime tulema.

Tea, et distsipliin ei ole karistus. Piiride ja reeglite seadmine õpetab lapsi käituma ja olema hea ning austav teiste suhtes.

Vali oma lahingud. Laps kuulab reegleid ja keelamisi ainult teatud piirini, enne kui tal mõõt täis saab. Ära nori iga väikese asja pärast ja anna talle pisut vabandust, tegemata igast rumalast sõnast või pisipahandusest suurt numbrit. Keskendu sellele, mis on tegelikult oluline: ei tohi lüüa, olla õel, valetada jne.

VEETKE KOOS KVALITEETAEGA

Mängige koos. Las laps valib tegevuse ja ära mõtle reeglitele. Mine lihtsalt mänguga kaasa ja naudi seda.

Lugege koos raamatuid. Ja tehke seda võimalusel iga päev. Alustage juba varakult, kui laps on alles vastsündinu: ta naudib oma vanemate hääle kuulamist. Koos lapsega kaisutamine ja lugemine tekitab temas ka eluaegse armastuse raamatute vastu.

Pühendu iga päev hetkeks ainult lapsele. Leia ka kõige kiiremal päeval see veerand tundi olla ainult koos temaga, ilma igasuguste segavate faktoriteta.

Julgusta isa-lapse aega. Mida varem ja tihemini hakkab laps ka ainult isaga aega veetma, seda parem. Lastel, kes on isaga lähedasemad, läheb koolis paremini, nad lahendavad probleeme efektiivsemalt jaläävad elus paremini läbi.

Looge sooje mälestusi. Laps võib unustada konkreetsed vestlused, aga ya ei unusta teie ühiseid traditsioone: raamatu lugemine enne magamaminekut, lauamänguõhtud, pühapäevapannkoogid jm.

OLE HEAKS EESKUJUKS

Su lapsed väärivad head eeskuju. Nad õpivad oma vanemaid vaadates, nii et kõigest õpetamise-ütlemise asemel käitu ka ise nii, nagu tahad, et nemad käituksid.

Vabanda. Kui käitud valesti või ütled halvasti, siis alati vabanda.

Käitu rohelisemalt. Näita lastele kui lihtne on tegelikult looduse eest hoolitseda. Raisake vähem, viige taara ära, taaskasutage, korjake maas vedelev prügi ja visake see prügikasti.

Räägi alati tõtt. Ära kaota kunagi lapse usaldust ja räägi talle alati tõtt. Ootad ju sama ka temalt?

Suudle ja kallista oma partnerit ka laste ees.
Teie suhe on lapsele ainus eeskuju sellest, milline peaks olema üks suhe. Näidake, et austate ja armastate teineteist.

Leidke kasvatuses kompromisse. On reegleid, milles võite olla eriarvamusel, kuid neid ei lahendata laste ees. Laste jaoks olete te ühtsete reeglitega ja kokkuhoidev tiim, seda turvalisemalt nad end tunnevad.

KIIDA JA TUNNUSTA

Kiida vastavalt olukorrale. Selle asemel, et öelda "oled tubli", ole tunnustustega spetsiifilisem, et su laps teaks, mille eest teda kiidetakse. Näiteks ütle: "Tean, et sul oli raske oodata kuni ma telefonikõne lõpetan, aga olid nii tubli ja kannatlik, aitäh!"

Märka ja tunnusta. Kui näed last tegemas midagi head, näiteks jagamas lahkelt oma mänguasju, kiida teda selle eest. Nii innustad teda edaspidigi vastavalt käituma.

Räägi lastest nende seljataga. See, mida me pealt kuuleme, on palju olulisem kui see, mida meile otse öeldakse. Nii et kiida lastteisele vanemale, õele-vennale või vanaemale teades, et laps kuuleb seda teisest toast pealt.

USALDA END

Usalda oma kõhutunnet. Keegi ei tunne su last paremini kui sa ise. Usalda oma instinkte, kui asi puudutab lapse tervist ja heaolu. Kui tunned, et midagi on valesti, on sul tõenäoliselt õigus.

Ütle lihtsalt "ei". Pane vastu soovile kõigile meeldida, kõigile appi tormata ja enda aega ära lubada. Miski pole olulisem kui aeg, mille veedad oma lapsega.

ÄRA UNUSTA SOTSIAALSEID OSKUSI

Küsi oma lapselt vähemalt kolm sina-küsimust päevas. Näiteks: "Kuidas sa magasid?" "Kuidas sul koolis läks?" "Mida sa täna süüa tahaksid?" Vestlus on oskus, mida tuleb õppida ja lapsevanematena saame aidata oma lastel seda teha.

Õpeta lastele vaprusetrikki. Kui laps tunneb end uute inimestega ebamugavalt, õpeta teda inimeste silmavärvi välja uurima. Nii vaatavad nad enesekindlalt vestluspartnerile silma ja uusi kontakte on kergem luua.

Märka lapse tugevaid emotsioone. Kui laps on väga vihane, kurb või solvunud, küsi pärast maha rahunemist, kuidas ta end tundis ja mida võiks teha, et ta end paremini tunneks. Lapsed tulevad kriisidega krgemini toime, kui saavad neist kellegagi rääkida ja seeläbi oma emotsioone paremini tundma õppida.

KASVATA TÄNULIKUD LAPSED

Ära kasvata ärahellitatud last. Ära unusta, et iga laps on varandus, aga mitte universumi kese. Kohtle teda vastavalt.

Rääkige sellest, mida tähendab olla hea inimene. Alustage varakult: näiteks kui loete raamatut, küsi lapselt, millised tegelased on head, kurjad või ebaõiglased.

Õpeta lastele väärtuste olulisust. Lihtsamas võtmes: kui oled hea, lahke, aus ja austav, on inimestel sinu läheduses hea ja ka sa ise tunned end paremini.

Avaldage tänu. Näiteks öelge õhtusöögilauas igaüks midagi, mille eest sel päeval tänulikud olete, keskendudes eriti inimestele, kes olid teiega head või lahked.

ÄRA STRESSA SÖÖMISE PÄRAST

Paku sama toitu üha uuesti. Kui laps keeldub mingist toidust, ära anna alla. Võib-olla pead seda pakkuma kuus, kaheksa või kümme korda, enne kui ta seda sööb ja otsustab, et toit maitseb talle.

Väldi toiduvaidlusi. Terve laps tunneb ise kui palju ta tahab süüa. Kui ta keeldub viimastest ampsudest (või isegi poolest) oma taldrikul, ära hakka talle peale käima.

Sööge vähemalt korra päevas koos perega. See on võimalus kogu perekonnal lähedasemaks saada ning omavahel uudiseid jagada. Lisaks tekitab see lastes terved söömisharjumused.

ÜTLE ALATI "MA ARMASTAN SIND"

Armasta oma lapsi võrdselt, kuid kohtle neid unikaalselt. Nad on erinevad inimesed.

Ütle "ma armastan sind" kas või 743 korda päevas. Last pole võimalik sõnaliste hellituste, muside ja kallistustega ära hellitada.

Ära unusta, mida vanaemad ütlevad. Lapsed ei ole meie omad, nad on meile laenatud. Nende kiiresti mööduvate aastate jooksul anna endast parim, aitamaks neil kasvada headeks inimesteks.

Väärtusta hetki. Jah, vanemaroll on üks väsitavamaid ülaneedil. Jah, su kodu on segamini, musta pesu hunnik laeni ja koer tahab õue pissile. Aga su laps just naeris kogu südamest. Need hetked mööduvad liiga kiiresti.

Allikas: parents.com