Kuigi paljude inimeste esimene soov on sõprade eest varjata oma probleeme, siis tegelikult on ühe-kahe toetava ja usaldusväärse semu olemasolu väga oluline. Küsi nõu teistelt abielupaaridelt, kes on võib-olla varem juba sarnased raskused seljatanud. Sageli teevad paljud paarid endale karuteene, kui nad proovivad kõigega ise hakkama saada. Tüli lahendamisel on olulisel kohal omavaheline suhtlus. Seetõttu on hea, kui on mõni lähedane sõber, kes saab tülide korral kohtunikurollis olla, et asi laheneks sõbralikult.

2. Tee esimene samm

Paljud inimesed jäävad ootama, et nende kaaslane vabandaks või muudaks enda käitumist. See on aga viga. Isegi kui arvad, et su kaaslane tegi midagi valesti, siis tee ise esimene samm ja muuda oma käitumist. Paljud paarid tõdevad, et abielu on palju olulisem, kui esile kerkinud raskused. Samas ei suuda paljud paarid liikuda lahenduse suunas, sest ollakse kinni selles, kes teeb esimesena jutuotsa lahti. Eduka abielu nimel on vaja olla valmis ohverdusteks.

3. Loobu asjatutest strateegiatest

Võib-olla jääb vahel arusaamatuks, miks kaaslane pahaseks sai ja palud tal rahuneda. Vahest arvad hoopis, et mõnede olukordade puhul on karjumine õigustatud? Mõned suhtestrateegiad on kasutud olenemata sellest, et need võivad tunduda väga loogilistena. Pole mõtet korrata seda, mis pole kunagi häid tulemusi toonud. Proovi analüüsida, kuidas kulges viimane vaidlus ja mis oleks võinud olla teisiti. Mõtle, mida ütlesid ja mida öeldi sulle. Nii saad iga korraga üha enam selgust, mida peaksid tegema teisiti.

4. Veetke koos aega

Paljud paarid veedavad rasketel aegadel teineteise seltsis vähe aega. Murekohad ei kao aga iseenesest ära. Sageli on tänapäevase töötempo juures niigi raske üksteise jaoks aega leida. Kui tüli on majas, pole ühisteks tegevusteks ka motivatsiooni. Igas suhtes vajavad mõlemad hingamisruumi, aga kui üksteisest liialt kaua eemal olla, liiguvad asjad ainult halvemuse suunas. Leidke ühine tegevus, mis pakub mõlemale huvi. Hästi mõjub ka ühine puhkusereis.

5. Leppige teineteise vigadega

Kui suhtes kerkivad esile mured, on sageli inimeste esimene reaktsioon nendest rääkimine. Kuigi on oluline kõneleda oma kaaslasele erinevatest probleemidest, mis lõhuvad teie suhet, siis proovi mitte teha sääsest elevanti. Lepi, et su kaaslasel on omad vead. Tõsisemalt tasub rääkida siis, kui valesti on midagi suurt. Proovi keskenduda heale, mitte halvale.

6. Külastage suhteterapeuti

Suhteterapeut on kursis abielupsühholoogiaga ja aitab leida murekohad, mis lõhuvad abielu. Kui peaksite ka abielu lahutama, siis suhteterapeut on abiks, et kõik läheks rahulikult. Sageli kerkivad esile erinevad probleemid, kui üks kaaslastest tunneb, et teda ei mõisteta ega kuulata. Niisiis saab suhteterapeut olla justkui oskusliku kohtuniku rollis, kes aitab lahendada vaidlused nii, et kõik saaks selgeks.

7. Kõikidele paaridele ei sobi sama suhtenõu

Kuna kõik inimesed on erinevad, siis on ka iga abielupaar isesugune. Kui proovite enda suhet moel või teisel parandada ja see ei õnnestu silmapilgselt, siis pole see tingimata märk läbikukkumisest. Proovi midagi uut. Kõige olulisem on soov muuta oma suhe paremaks ja selle nimel töötada. Mida rohkem otsid ja proovid uusi asju, seda kindlamini leiad endale sobiva lahenduse.

Allikas: guidedoc.com