Võttes vastutuse oma osa eest ning tunnistades endale oma rolli, olgu see siis hea või halb, on sul võimalik oma partneriga normaalselt läbi saada ja täiskasvanu kombel suhelda.

2. Puudutamine on ÜLIOLULINE

Hoidke käest, masseerige õlgu, musitage, kallistage, lööge plaksu kätega või tagumikule. Püüa kallistus või suudlus iga kord 5-10 sekundi võrra pikemaks venitada, et efekt suurem oleks.

3. Õppige erimeelsusele jääma

Sa ei pea olema nõus kõigega, mida teine ütleb, kuid sa pead õppima leppima sellega, et te pole alati ühel meelel.

4. Kingi rahaline väärtus pole oluline, tähtis on mõte ja žest!

Ära arvuta kõike rahasse ümber. Südamest tulnud armastuskiri on rohkem väärt kui kuldkell.

5. Mees peab mõistma naise soovi, et teda kuulataks

Mehed ei pea alati kõike parandama või korrastama. Kuula, kui naine sinuga räägib — mõnikord tahab ta end lihtsalt tühjaks lobiseda ega ootagi sinu poolt mingeid tegusid. Naised peavad aga austama mehe soovi mõnikord rahus olla.

6. Ära üritagi oma partnerit muuta, sest tema „probleemid” on tõenäoliselt sinu enda probleemid

Kui tunned vajadust midagi muuta, alusta iseendast. Teise kallal näägutama hakates lükkad sa ta endast hoopis kaugemale ja saadad talle sõnumi, et ta pole piisav. See ei meeldi kellelegi.

Vaata ka SIIA!

7. Suhtu probleemidesse nagu haigustesse ja ravi nende sümptomeid kõikvõimlike vahenditega

Pole vahet, kui tobe, naljakas, alternatiivne või kahtlane lahendus ka ei tunduks — proovi ära! Kui sa annad endast parima ja teed kõik, mis su võimuses, et suhe korda saaks, siis suure tõenäosusega see ka korda saab.

8. Järgmise tüli ajal ära vaidle, süüdista ega häbista, vaid kuula

Kui sa oled partneri ära kuulanud, kasuta „mina” sõnumeid, et oma seisukohti väljendada. Tema ei oska su mõtteid lugeda ja ta ei tohiks sulle sõnu suhu panna.

9. Et abielu töötaks, peate mõlemad mõistma, et igal tülil on kaks poolt

Mõlemal osapoolel on oma seisukohad ja õigus tunda, mida nad parasjagu tunnevad.

Vaata ka SIIA!

10. Õiglusel on suhtes suur roll

Kas teie kodused tööd on võrdselt jagatud? Aga rahaline vastutus? Laste eest hoolitsemine? Romantika? Teineteise toetamine? Kui mõnes neist asjust tunneb kas üks või teine, et tema panustab ebaõiglaselt rohkem, on tülid kiired tulema.

11. Abielus olgu esmatähtsal kohal naise ja mehe suhe

Sel hetkel, kui esimesele kohale tõusevad lapsed, karjäär, raha või isiklikud huvid, on murepilved abielu kohal. Abielu olgu esmatähtis ja kõik muu selle järel, ainult nii saab garanteerida selle püsimajäämise.

Vaata ka SIIA!

12. Kas sa pakud kallimale rohkem meeldivaid ja sõbralikke elamusi/kogemusi/jutuajamisi või pigem õiendad, näägutad ja pahandad temaga?

Mida rohkem õiendad ja näägutad, seda rohkem ta sinust eemaldub ja seda rohkem tuleb majja tülisid. Keskendudes rohkem sellele, kuidas saad oma kallima jaoks meeldiv ja tore olla, on ka temal lihtsam sulle sõbralikult ja armastusega vastata. Headus sünnitab headust.

13. Ära iialgi alusta lauset sõnaga „sina”

Selle asemel räägi „mina” keeles, kirjeldades oma mõtete asemel oma tundeid. See ei ole nii lihtne kui see tundub ja tihti maskeeritakse oma tõelised tunded süüdistuste taha („Ma tunnen, et sa väldid mind”). Tõeliste tunnete nagu õnn, viha, kurbus, üksindus, pettumus jne väljendamine aga viib teid teineteisele lähemale.

14. Otsusta, et sa hindad ja toetad oma partnerit, mitte ei tee teda maha ega otsi temas vigu

15. Kritiseerimine ja süüdistused jäägu minevikku

Keskendu sellele, mida sa partneri juures hindad, mitte sellele, mis valesti on. Ja väljenda talle, mis sulle meeldib.

16. Kohtinguid ei tohi ära unustada

Pikaajalises suhtes leegi üleval hoidmiseks on kohtingud üliolulised. Regulaaselt kahekesi romantiliselt aega veetes hoiate te meeles, miks te teineteisesse üldse armusite.

17. Rääkige teineteisega igal nädalal vähemalt 15 minutit, et välja selgitada, mis seisus suhe on ja kuidas saaksite seda parandada

18. Hoolitse kõigepealt iseenda eest

Kui sa iseenda unarusse jätad, pole sul jaksu et hoolitseda kellegi teise eest. Tegele enda hobidega, hoolitse oma välimuse eest, loe raamatuid, kuula muusikat, suhtle sõbrannadega, et olla värske ja rahulolev.

19. Pea meeles, et su partner peegeldab sulle tagasi, kes sa tegelikult oled

20. Lõbutsege koos iga päev

Et suhe püsiks tugev, peate koos naerma ja lustima nii palju kui võimalik! Iga päev kindlasti! Püüa ise nalja teha ja teda naerma ajada, kindlasti vastab ta siis samaga.

21. Enne süüdistama hakkamist hinga rahulikult sisse ja küsi esmalt kallima seisukohta

Näiteks: tema kord oli hommikul koeraga jalutama minna, kuid sina leiad köögipõrandalt koerakaka. Sa pead selle ära koristama ja seetõttu jääd tööle hiljaks. Esimese asjana tahaksid sa kallima peale karjuda, aga palju parem lähenemine on küsida rahulikult: „Kas sa tead, mis Mukiga täna hommikul juhtus?”

22. Tehke nimekiri oma abielu õnnelikematest hetkedest

Neid iga päev meenutades on lihtne oma kallimat armunud pilguga vaadata.

23. Kasuta tihti alljärgnevaid väljendeid:

“Ma armastan sind”, „Ma toetan sind”, „Ma mõistan”, „Palun vabandust”, „Aitäh”, „Väga kena sinust”, „Palun”, „Tubli töö” jne.

24. Hinda oma partnerit iga päev

Ütle talle, kui väga sa teda armastad, jäta talle kirjakesi, täna teda, vaata talle sügavalt silma ja kinnita talle, et sa tead, kui palju ta sinu heaks pingutab ja sa hindad seda väga.

25. Selleks, et te ei muutuks ainult toakaaslasteks, tuleb koos tõeliselt kvaliteetselt aega veeta

Uued seiklused nagu matkamine, reisimine, uute kohtade külastamine tekitavad tunde, nagu oleksite värskelt armunud. Ja muidugi siis, kui teete seda ainult kahekesi!

26. Tee kallimale iga päev kompliment

Vähemalt üks kompliment iga päev tagab selle, et su teine pool teab, et ta on sinu jaoks jätkuvalt kõige ilusam, kallim, armsam, parem, seksikam jne.

27. Looge koos visioon tulevikust

Mida te tulevikult ootate? Ainult paarid, kelle visioonid tulevikust on ühesugused ja kes mõtlevad sarnaselt laste saamise, karjääri, koduostu jms tähtsate asjade kohta, saavad koos õnnelikult vananeda.

28. ÄRA KRITISEERI!

Anna endast parim, et partnerile igakülgselt toeks olla ja hinnata, aidata ja julgustada teda. Sama teeksid sa ju oma parima sõbra heaks.

29. Planeerige üllatuskohtinguid

Kohtinguõhtu peaks olema teie igas nädalas üks kindel päev. Ühel nädalal võiks selle organiseerida naine, järgmisel mees. Üllatuselement sealjuures ei ole vähetähtis — väike elevus kulub marjaks ära ja teeb ootamise põnevamaks ja kohtingud erutavamaks.

30. Õppige ja praktiseerige tantrat

31. Suhtlus ja koosveedetud aeg on suhte võti

Sa ei tohiks suuta oma elu ilma temata ette kujutadagi.

32. Hea abielu kõige olulisem komponent on austus

Austage teinetest, vältige sõnasõda ja vaimset vägivalda ja hoidke solvangud endale. Lendu lastud sõna ei saa sa enam tagasi võtta.

33. Iga päev vähemalt 10 minutit rääkige teineteisega ka millestki muust kui ainult kodustest asjadest või tööst

Küsi raamatu kohta, mida ta parasjagu loeb, filmide kohta, mida tahaks lähitulevikus näha, lapsepõlvemeenutusi, lemmiklaule, kõige nõmedamaid laule või ükskõik mida. Sellised väiksed vestlused liidavad teid!

34. Sa võid omada kontrolli oma partneri üle või sul võib olla temaga tugev side. Mõlemat korraga ei saa.

35. Käituge, nagu te oleks äsja kohtunud

Kohtingutesse pange täpselt sama palju aega ja energiat nagu tegite siis, kui te polnud veel abielus. Ja lõpetage kohting voodis.

36. Paarid lähevad liiha tihti lahku sellepärast, et kõik muu muutub tähtsamaks kui suhe

Tervislikus ja õnnelikus suhtes on pereaeg, tööaeg ja isiklik aeg tasakaalus.

37. Vaadake üksteisele sügavalt silma

Istuge vastakuti ja vaadake üksteisele otse silma sisse. Pikalt ja sügavalt. Intiimsuse suurendamiseks on see väga hea harjutus.

38. Pärast pikka tööpäeva uuesti kohtudes kallistage teineteist sõnagi ütlemata vähemalt minuti jooksul

39. Tähtsale jutuajamisele võiks eelneda leebe sissejuhatus

Proovi nii: „Kallis, ma ei saanud täpselt aru, mida sa arvasid sellest, et ma tahan nädalavahetuseks sõbrannadega maale sõita. Millal me võiksime sellest pikemalt rääkida?”

40. Kohtinguõhtutel hoia virisemisega kõvasti tagasi

Iga kord, kui avad suu, et kurta restoranivaliku, toidu, teeninduse, filmi, ilma või ükskõik mille üle, tunneb su kaasa end kehvasti, sest talle jääb mulje, et sa ei naudi temaga koos veedetud aega. Kui sa just pead halama, tee seda sõbrannade kuuldes ja näita kallimale endast parimat poolt.

41. Ole olemas

Kui olukord muutub ebameeldivaks, on inimestel komme eemale tõmbuda. Partnerist eemaldumine siis, kui ta sind tegelikult kõige rohkem vajab, lõpeb loomulikult halvasti. Selle asemel hinga sügavalt sisse ja astu tundmatusele julgelt vastu, ole olemas ja püüa anda endast parim, et kallim teaks — sa ei lähe kuhugi.

42. Aktsepteeri oma kallimat just sellisena, nagu ta on

Ära püüa teda muuta. See ei õnnestu nagunii.

43. Kui partner räägib sulle midagi sinu kohta, mis talle ei meeldi, peegelda talle tagasi

Sõnumite peegeldamine annab sulle endale võimaluse paremini mõista, mida ta öelda tahab ja sa ei tunne vajadust teda vastu rünnata.

44. Parim viis abielu tugevdamiseks on üksteise toetamine

Õnnelikus abielus saavad mõlemad osapooled aru, et partneril on vaja ka oma elu selleks, et end õnneliku ja täisväärtusliku inimesena tunda. Ja veel — mõlemad peavad mõistma, et olulisem on olla õnnelik, kui see, et sul on alati õigus.

45. Mida teha, kui armastus on kadunud?

Esimene samm: kirjutage mõlemad üles 10 omadust, mida te oma partneri juures jumaldasite siis, kui te kohtusite. Seejärel lugege need teineteisele ette. Teine samm: kirjutage üles 10 lõbusat asja, mida te oma suhte alguses tegite ja korrake neid, üks igal nädalal. Armastus tuleb kiiresti ja kindlasti tagasi!

46. Sul võib mõnikord paha tuju ka olla

Aga oma halba tuju ei tohi kindlasti partneri peal välja elada.

47. Usaldus on kõige alus

Usalda oma partnerit rahaasjades ja tähtsates otsustes. Kui sa seda ei suuda, siis on teil tõsine probleem.

48. Pea meeles, et elu on tegelikult päris pikk

Aeg parandab päris paljud haavad. Ära lase ühel vaidlusel või tülil tervet oma elu ära rikkuda!

49. Naisele on vaja partnerit, kes vaatab talle silma ja pühendab talle tähelepanu

Kui mees talle seda võimaldab, saab ta vastu naise tänu ja armastuse.

50. Soojenda partneri südant

Pane tähele, mis talle meeldib ja mis mitte. Paku talle meeldivaid asju (lemmiksööki, lilli, kontserdipileteid, kallistusi) ja tee tema eest ära midagi, mis talle ei meeldi (näiteks nõudepesu). Nii lihtne ongi kallimale näidata, et sa armastad ja hoolid.

Allikas: Your Tango