Ei, vigade tegemine ei tähenda siinkohal suhtes petmist. Vigu tuleb ette ka siis, kui sul on olnud kõige paremad kavatsused. Kõik katsed suhet paremaks muuta on alati kasulikud, kuid mõni nendest katsetest võib osutuda tagantjärgi vaadates veaks. Tähtis on neid tunnistada ja nendest õppida, et te saaksite paarina tugevamaks. Katsumused on liim, mis teid ühendab.

2. Suhte loomine võtab aega.

Paljud arvavad, et hea suhe on selline, kus säriseb kogu aeg samamoodi nagu siis, kui kohtingute ajal. Kuid see pole päris kindlasti nii. Rahuldustpakkuv monogaamne suhe tuleb ise pideva tööga üles ehitada. Pikaajalises monogaamses suhtes tuleb pidevalt teha kompromisse oma tahtmiste, vajaduste ja eesmärkide saavutamisel.

3. Tööd on palju, väga palju.

Panna suhe toimima — see tähendab pingutamist. Kuid see ei ole ju vastumeelselt tehtav töö, sest sa tahad ju ometi parema suhte suunas liikuda. Töö suhte toimimise suunas on kõige edukam ja rahuldustpakkuvam siis, kui te mõlemad olete valmis enda puudustega tööd tegama ja teise eripäradega leppima.

4. Inimesed ei muutu, kuid nad siiski muutuvad.

Jah, üldjoontes jääme samaks, kuid aja jooksul toimuvad nii meis kui meie partneris erinevad arengud. Kui me oleme pikalt koos olnud ja ei tunne oma partneri vastu enam huvi ega ei uuri, mida ta ühest või teisest asjast arvab, vaid eeldame, et teame seda niigi, siis ühel hetkel võime avastada, et me ei tunne enam eriti seda inimest, kellega koos oleme. Vastastikune huvipuudus ja teineteise iseenesestmõistetavana võtmine viib aga lahkukasvamiseni.

5. Vii alustatu ka lõpuni.

Antud juhul käib see vaidluste ja tülide kohta. Paljud jätavad suhtes esile kerkinud tülid lahendamata ja kõnnivad keset vaidlust minema ning hiljem seda teemat enam ei puudutada. Kas see tülitekitaja teema kaob, haihtub? Ei, muidugi mitte, see jääb vinduma ja oma aega ootama. Kui selliseid poolelijäänud ebakõlasid on palju, muutuvad nad suhtele ohtlikuks. Parem võta end kokku ja tülitse seni, kuni lahendus kätte jõuab. Kui üks pool pole lahendusest huvitatud, siis see on suhtes juba ohumärk.

6. Ütle peaaegu kõigele JAH.

Oletades, et uus kogemus, mida kaaslane pakub või mida koos kaalute, pole ohtlik tervisele ja on mõeldud heade kavatsustega, siis mida on sul kaotada peale mugavustsoonist väljamineku? Just see, et te pole uut asja tehes oma mugavustsoonis, viib suhet edasi, see on koos arenemine ja ühiste tegemiste läbi suhte tugevdamine.

7. Hõivatus on otsus.

Kui kogu sinu energia kulub partnerile ja muud nagu poleks elus olemaski või vastupidi, kui töö on ainus, mille jaoks sul aega on, siis ei maksa otsida põhjuseid ega süüdlasi väljastpoolt. Sa oled ise otsustanud oma elu tasakaalust välja lasta ja isegi juhul, kui oled keskendunud vaid suhtele, ei tule selline lähenemine sinu suhtele tegelikult kasuks. Mida vähem sa enesearenguga tegeled, seda vähem on sul suhtes pakkuda.

8. Ära mata maha oma unistusi maha lihtsalt sellepärast, et sa oled suhtes.

See, et sa oled nüüd suhtes, ei tähenda, et sul ei tohiks olla isiklikke unistusi, milliseks sinu tulevik võiks kujuneda. Paljud kaotavad end suhtesse ära ja panevad oma soovid ootele. See ooteaeg, mis on täidetud pideva sisemise ängistusega täitumata soovide kogunemisest, võib aga olla vägagi pikk. Parem on oma unistusi endale tunnistada, nendest ka partneriga rääkida ja nende suunas liikuda. Läbi isikliku kasvu kasvab ka teie suhe.