1. Oled oma aja peremees — peatud kus tahad ja nii kaua kui tahad. Võid reisi kestel muuta marsruuti või reisi pikkust
2. Näed ka seda mis jääb väljaspoole tavaturistidele mõeldud kohti ja valida just need, mis sinu lastele sobivad
3. Autoga reisimine on üldjuhul rahaliselt soodsam kui tavaline turismireis

Kuidas last autoreisiks ette valmistada

Enne reisi tasub lapsele rääkida, milline reis tuleb. Selgitama peaks sõidupäevade olemust ja vajalikust, ööbimiste eripära, söögikordadsid ja menüüd, turvavarustuse vajalikust jne. Päeva hommikul räägi lapsega mis päeval plaanis on, miks nii peab tegema nagu plaanitud ja kuidas tema saab päeva õnnestumisele kaasa aidata. Väikesed lapsed vajavad eelinfot, et ennast ette valmistada. Kui plaanides tuleb muutus, siis anna lapsele kohe rahulikult ja sõbralikult infot. Väga tähtis on rääkida, miks midagi tehakse. Laps on perekonna täisväärtuslik liige ja temal on samasugused õigused kui teistel. Kui laps tunneb, et teda usaldatakse ja temaga arvestatakse, käitub ta ka vastutustundlikumalt.

Levinumad vanemate hirmud lastega reisimisel on:

Laps on liiga väike

Liiga väike võibolla selle jaoks, et ajaloolist vaatamisväärsust vääriliselt hinnata, kuid mitte kunagi liiga väike selle jaoks, et oma vanematega koos olla. Kui vanemad on rahulikud ja rõõmsad, siis on ka lapsega kõik korras. Muidugi kehtib ka vastupidine seos. Lapsel pole vahet kus olla ja mida teha. Kui vanemad on kaasas ja pere on rõõmus, siis on ka lapsega kõik hästi.

Laps jääb reisil haigeks

Muidugi võib seda juhtuda, aga 99% probleemidest on ravitavad sooja tee, nohurohu ja plaastriga. Nädalavahetuseks maale vanaema juurde sõites sa ju ei karda, et see kuidagi tervisele ohtlik on. Automatk on nagu viis või kümme nädalavahetust järjest. Enamuses riikides on tervishoiuteenused vähemalt sama head kui Eestis. Reisikindlustus korvab ka arstivisiidi, isegi kui selline vajadus peaks tekkima. Muide, lapsed püsivad tervemana kui nad saavad olla palju oma vanemate lähedal (nende energiaväljas). Kui vanemad oskavad veel positiivseid emotsioone pakkuda, siis pole haigestumist karta.

Laps ei taha turvatoolis istuda

Lapsed on üllatavalt taibukad ja saavad aru põhjendatud nõudmistest. Loomulikult tuleb sellist asja nagu turvavöö või turvatool pidevalt nõuda ja kindlasti selgitada miks see vajalik on. Nii pole lastel ka reisil turvavarustuse kasutamise vastu midagi. Istuda on igav siis, kui pole midagi teha.

Laps hakkab autos virisema

Lapsel peab olema sõidu ajal huvitav. Kui lapsel on igav, siis tekivad pissipeatuse nõudmised ja algavad kõhuvalud ja süda läheb pahaks ja mis kõik veel.  Mõtle hoolega läbi, millist meelelahutust lapsele kaasa võtta. Sõltub lapse vanusest, kas need on audioraamatud, vihikud nuputamisülesannetega, tahvelarvuti mängude ja filmivalikuga või midagi muud. Väiksemate laste puhul varuge mitmeid mänguasju, joonistamistarbeid, meisterdamisvahendeid, piltidega raamatuid. Oluline on, et kõik asjad ei oleks kogu aeg nähtaval. Kui lastel on autosõidu ajal tegevust, siis nad on ka rahulikud. Lapsega saab autos mängida ka sõnamänge, mõistatamisi, koos laulda, süüa jne. Pikemad sõidulõigud tasub planeerida sellesse aega, kui laps magab.

Kui olete tegemas peatust, et teeäärses söögikohas veidi keha kinnitada, püüdke valida koht kus on laste mänguväljak. Pole mõtet sundida last seisma söögisabas või koos teiega lauas istuma. Autost pääsenuna vajab laps liikumise võimalust. Laste liikumisvajadus on kordades suurem kui täiskasvanul. Las ta tormab kohe mänguväljakule ja möllab seal kuni söögipausi lõpuni. See annab lapsele jõudu järgmist sõidulõiku paremini vastu pidada. Võimalusel võtke talle söök autosse kaasa. Selles suhtes tuleb kiita McDonaldsi kiirtoidukohti. Seal on alati olemas mänguväljak ja söögi saab lihtsalt autosse kaasa võtta, menüü on mitmekesisem, kui siin ja teismelistele meeldib see, et selles söögikohas on oma reisipiltide ülespanemiseks alati tasuta wifi, mille eest enamus kohti siiamaani tasu nõuab, kui seda üldse on.

Lapsel pole kellegagi reisil mängida

Muidugi on parem kui saate reisile minna mitme perega või kui teil on peres mitu last. Samas pole probleem ka üksiku lapsega reisimine. Kõige suuremateks sõpradeks on lapsele tema vanemad. Autocampides ööbides tekivad lastele kiiresti sõbrad. Automatkajad on üks sõbralik rahvas, seetõttu on ka enamasti nende lapsed sõbralikud, seltsivad ja abivalmis. Eriti hästi seltsivad koolieelikud, keeleprobleem pole tegelikult laste jaoks probleem.

Lastega autoreis annab küll vabaduse planeerida oma aega ja liikumist, kuid liikumisplaan peab siiski olema, sest väsinud, tüdinud ja näljased lapsed pole just parimad resikaaslased. Eestlaste hulgas on perereisidel autocampides puhkamine küll veel vähetuntud, kuid mustalt telkimine on enamikus riikides keelatud ja autocampides meeldib lastele tavaliselt väga.

Enne, kui kompsud ja lapsed puhkuse ajaks autosse pakid ja teele vurad, pane endale kõrva taha järgmised nõuanded:

1. Ajalised raamid

Kõigepealt tuleks paika panna kui pika reisi me teeme. Praktika näitab, et ükskõik kui pikk on reis, ikka jääb aega väheks ja tahaks kauem olla. Kui minna Baltikumist väljapoole, siis on nädal kõige lühem aeg mida kaaluda. Mida kaugem on piirkond kuhu minna, seda kauem sina sõidab. Pole mõtet sõita sinna kaks päeva ja samapalju tagasi kui kohapeal saaks olla vaid paar kolm päeva. Võimaluse korral soovitaks vähemalt kolme nädalat. See võib esimese hooga tunduda hirmutav. Samas kui juba sooja mere ääres peesitad, siis tahaks et puhkuks kestaks veel.

2. Tee oma perele sõiduplaan

Soeta endale korralik navi, muretse nende riikide kaardid ja tee eeltööd ka internetis surfates. Vali välja kohad, kuhu võiks perega minna ja uuri, kuidas sinna saada. Igal riigil on ka oma ametlik turismiteemaline koduleht, kus selle riigi suurimad vaatamisväärsused välja toodud. Plaani tehes ära üle pinguta ja liiga ranget liikumiskiiruse ja vaatamisväärsustega tutvumise kava tee, sest lastega liikudes on tempo hoopis teine. Rangest ajakavast kinnipidamine muudab teid kõiki närviliseks, näljaseks ja ajab veel tülligi.  Seda ei taha aga keegi. Arvesta ka sihtkohtade lapsesõbralikkusega. Kui alles alustate lastega autoreise, võib soojenduseks teha reisi naabermaadesse ja siis edasi näiteks juba Horvaatiasse, kus on väga peresõbralikud kämpingud ja neid on seal tõepoolest palju.

3. Broneerimine

Tegelikult, kui sul on oma pere jaoks telk kaasas, pole seda vaja üldse teha. lastega reisides ei tea tegelikult väga täpselt, milla sa kusagile kohale jõuad. Arvesta lihtsalt sellega, et ööbimiskoha võiks leida enne pimeda saabumist, sest ööpäevaringset sisseregistreerimist enamasti autocampides pole, kuid mustalt telkida ei tohi. Sa ei taha ju perega arestikambris oma puhkuseöid mööda saata. Autocampide infot saab kõige paremini internetist või ostate ostate riiki jõudes bensiinijaamast nii riigi autocampide kui vaatamisväärsustega kaardi. Euroopas on praktiliselt kõikides riikides need müügil. Tavaliselt on tagaküljel kirjas ka autocampide info, a la kui palju mahutab, kas on ujumiskoht, pood, köök, pesupesemisteenus, kämpingumajakesed, mänguväljak, matkaautodele mõeldud teenused jne. Nüüd vaatate oma planeeritavat teekonda ning vaatamisväärsuste asukohti ja otsite sinna lähedale ööbimise. Sageli tasub jääda ühte paika mitmeks ööks ja teha nö päevatrippe. Õhtuks jõuate kenasti juba üles pandud telgi juurde või majakesse tagasi. Nii võite jõuda tagasi ka päris pimedas, sest pole vaja ennast sisse seada.

4. Varustus

Varustusele tasub mõtlema hakata juba aegsasti enne automatka algust. Mõtle läbi kus plaanite ööbida, kas ja kuidas toitu valmistada. Enim varustust vajate siis, kui plaanite ööbida autocampides telgiga ja osad söögikorrad endale ise toitu valmistada.

Olulised asjad mida kaasa võtta:

Telk, magamaisasjad, toiduvalmistamise vahendid ja nõud, matkatoolid ja lauad, valgustid, pistikute üleminekud ja pikendusjuhtmed, riided igaks ilmaks ja esmaabivahendid. Lastele meelelahutus. Sa ei pea kaasa võtma nädalate söögivaru, sest poed on igal pool ju olemas, kuid arvesta sellega, et enamasti suletakse toidupoed teistes riikides tunduvalt varem, kui siin. Kui matkavarustusest midagi maha jääbki, siis ära liigselt muretese, riikides, kus automatkamine on populaarne, on vastavat kaupa palju ja küllalt heade hindadega ka supermarketites müügil.

Täpsemalt sellest, millised vahendid automatkale kaasa võtta, vaata SIIT!

5. Kuidas valida endale sobivat autocampi

See valimine on väga huvitav. Tee interneti või kaardi põhjal eeltöö, vali paar lähestikku astsevat välja ja sõida nendega tutvuma. Igal pool lubatakse sinu perel eelnevalt ka autocambiga tutvuda ja alles siis otsustada, kas tahate sinna jääda või mitte. Niisiis, kui kohale jõuate, vaadake ringi - millised on pesemisvõimalused (tavaliselt on need päris luksuslikud, saab lisaks endale ja sööginõudele ka pesu pesta ja kuivatada, basseinid, kui lähedal on rand, kas lastele on meelelahutusprogrammid jne. Tutvuge ka hinnakirjadega, mis on enamasti detailselt lahti kirjutatud.

Euroopa autocambid on väga põnevad ja lastesõbralikud ning kuidas selles maalimas täpsemalt orienteeruda, loe lähemalt SIIT!

Kui see artikkel andis sulle lastega autoreisi ettevõtmiseks julgust juurde, siis head teed ja seikluslusti, kui aga mõned teemad veel täpsustamist vajavad, siis tutvu ka autoreiside asjatundjate Urmase ja Taimi infoküllase kodulehega autocamp.ee