Meil on levinud arusaam justkui lapsed vajaksid eelkõige emasid.

Ometi näitavad uuringud (vt nt National Institute of Child Health and Human Development uuringud varajase lapsepõlve kohta), et nii laste arengule kui ka edasisele käekäigule mõjub paremini, kui isad nendega rohkem aega veedavad. Lapsele on oluline, et temaga tegeleks armastav vanem, sõltumata sellest, kas tegemist on ema või isaga. Üha enam isasid tunnistab ise, et tahaksid lastega rohkem tegeleda, aga ühiskondlikud mudelid nõuavad neilt pigem tööalast edukust.

Lapse eest hooitsemist õpitakse väga palju n-ö töö käigus, peab ainult olema tahe. Kuidagi ei saa öelda, et õige viis last magama panna või mähkmeid vahetada tuleb bioloogiliselt kaasa. Et see on midagi, mida naised automaatselt oskavad ja mehed sugugi mitte. Kuna lapse vajadused muutuvad tema kasvades, siis õpidki koos lapsega vanemaks olemist järk-järgult ja kasvad lapsega koos. Kui isad lastest eemal hoida väitega, et emad teavad paremini, siis isadel ei tekigi oskusi lastega tegelemiseks. Usk sellesse, et isad saavad hakkama või siis kahtlus, et ei saa, on isetäituvad ennustused.

Muide, Anne Marie Slaugther kirjutab ka oma raamatus “Unfinished business”, et kui naised jätavad lapsed korraks meeste hoolde, siis annavad nad reeglina kaasa detailse kirjelduse, kuidas last peaks hooldama ja mida temaga täpselt teha. Samas, kui naised saaksid samalaadse kohtlemise osaliseks tööl, kus ülemus annab neile küll tööülesande, aga ka detailse juhendi selle kohta, kuidas ta ülesannet täitma peab, siis peaksid nad sellist suhtumist seksistlikuks ja patroneerivaks.

Jah, tõsi ta on, et isad teevad asju teistmoodi, aga see ei tähenda seda, et nad teevad neid asju halvemini. Isasid tuleb samamoodi usaldada.

Hea lugeja, toome isadepäeva raames sinuni Pere ja lapse ning Perekeskuse Sina ja Mina Eesti isade lugude sarjas tuntud Eesti inimeste lood isaks olemise teemal.

Kirjuta ka sina oma lugu:

  • teistele äratundmiseks,
  • tulevastele emadele — isadele kingituseks,
  • enda isa meenutamiseks,
  • isa rolli olulisusele tähelepanu juhtimiseks — isadepäeval täname isasid selle eest, et nad oma pere jaoks olemas on.

Lugu palun saata aadressile perejalaps@delfi.ee, märkides juurde, kas võime kasutada avaldamisel Sinu eesnime või soovid kirjutada anonüümselt.

Kogume üheskoos lugusid isaks olemisest!