Väikesed lapsed küsivad meilt uudishimulikena väga paljude asjade kohta ja tarkade lastevanematena saame neile siis ka palju maailma asju seletada. Laste suuremaks sirgudes nende küsimustevoog raugeb ja siis tuleb meil endal nuputada, kuidas lastele vajalikku elutarkust edasi anda.

Oluliste jutuajamiste õnnestumiseks tuleb teha ettevalmistusi

Esmalt tuleb varuda aega, sõltuvalt vanema ja lapse suhte lähedusest võib näiteks teismeliseni jõudmiseks kuluda üsna palju aega. Kui lapse elurütmi ei ole jäetud jõudeaga, näiteks lastakse lapsel olla vabal ajal piiramatult kübermaailmas, siis ei tekigi võimalust lapse ja vanema vahelise usaldusliku suhte arendamiseks. Vanem ei saa aru, mis toimub lapses ja vastupidi.

Usalduslikud jutuajamised eeldavad, et mõlemad osapooled tulevad argisaginast välja. Selleks on hea võimalus minna tavapärasest elukeskkonnast eemale, näiteks maakodusse või matkama.

Leia keskkond, kus kerkivad esile uued teemad

Looduses uitamine, telkimine, onni ehitamine, kalapüüdmine, lõkkel söögi valmistamine jne loovad keskkonna, kus laps ja vanem hakkavad ühes rütmis hingama, nendevaheline side tugevneb ja nad on valmis üksteisega oma mõtteid ja soove, võibolla ka kartusi jagama.

Sellistel hetkedel pimedas lõkke ümber olles on kerge rääkida asjadest, mida linnasaginas teha ei suudaks. Sellistel hetkedel tajume, et meil on ka sõnadeta lihtsalt hea üheskoos olla, me mõistame üksteist ja oleme head sõbrad.

Hea lugeja, homme ja ülehomme toome Pere ja lapse ning Perekeskuse Sina ja Mina Eesti isade lugude sarjas tuntud Eesti inimeste lood isaks olemise teemal

Kirjuta ka sina oma lugu:

  • teistele äratundmiseks,
  • tulevastele emadele — isadele kingituseks,
  • enda isa meenutamiseks,
  • isa rolli olulisusele tähelepanu juhtimiseks — isadepäeval täname isasid selle eest, et nad oma pere jaoks olemas on.

Lugu palun saata aadressile perejalaps@delfi.ee, märkides juurde, kas võime kasutada avaldamisel Sinu eesnime või soovid kirjutada anonüümselt.

Kogume üheskoos lugusid isaks olemisest!