Emad ei tohiks lapsele mõista anda, et poeg on talle ainsaks toeks. See seab poja õlule ränga koorma, mida kandes on väga raske ennast mehena realiseerida. Samuti ei tohiks lapsed ema üksiolemist normiks lugeda. Neile peab rääkima, et üksindus on ajutine nähtus, ja sisendama, et nad ei sooviks ema üksiolemist.

Üksikul emal on võimalik olukord lahendada kahel viisil. On lihtsam, eeskujude leidmise võimalus, mis leevendab olukorda poja jaoks. Teine ja raskem, iseenda muutmise võimalus, võib lahendada nii ema kui ka poja olukorra.

Eeskuju leidmisel tuleks eelistada poisi meessoost sugulasi (vanaisa, onu jne), sest nendega on poistel tihedam energeetiline side. Kindlasti leiab palju eeskuju väärivaid emotsionaalselt vapraid kangelasi ka lasteraamatutest (Lotte tegelaskujud, Pipi Pikksukk, Muumitroll, Harry Potter jne). Seejuures on oluline pojale näidata, et valitud eeskujude väärtushinnangud on ka emale olulised.

Teise võimaluse puhul tuleb emal leida üles põhjus, miks tema kõrval enam meest ei ole. Tihti on asi selles, et kaasade vahel ei olnud piisavalt lähedast suhet, mis viis mehe ja naise lahkuminekuni. Selle põhjus võib omakorda peituda selles, et naine ei olnud piisavas kontaktis oma naiselikkusega. Kui ta oma naiselikkusega taas kontakti saab, on tal ka head võimalused leida uus paariline ja selle kaudu ka pojale isa eeskuju. Meeste ja naiste vahelise hea kooselu eelduste mõistmiseks soovitaksin tutvuda Laura Doyle'i raamatuga „Julgus alistuda. Kuidas leida oma mehega samm-sammult lähedus, kirg ja rahu".

Hea lugeja, homme ja ülehomme toome Pere ja lapse ning Perekeskuse Sina ja Mina Eesti isade lugude sarjas tuntud Eesti inimeste lood isaks olemise teemal

Kirjuta ka sina oma lugu:

  • teistele äratundmiseks,
  • tulevastele emadele — isadele kingituseks,
  • enda isa meenutamiseks,
  • isa rolli olulisusele tähelepanu juhtimiseks — isadepäeval täname isasid selle eest, et nad oma pere jaoks olemas on.

Lugu palun saata aadressile perejalaps@delfi.ee, märkides juurde, kas võime kasutada avaldamisel Sinu eesnime või soovid kirjutada anonüümselt.

Kogume üheskoos lugusid isaks olemisest!