Jäär emana (21 märts — 19 aprill)

Kui üldse mõni tähemärgi esindaja ongi sündinud kasvatama suurt pesakonda, siis see on Jäär! Jäärast naine on täidetud tule elemendile omase otsatu energiaga ja on ühtlasi sodiaagi esimene tähemärk — see kõik teeb ta sündinud liidriks, kellele on kaasa antud loomulikud instinktid järglasi kasvatada. Ta ei tagane ühegi takistuse ees. Ja pole vahet, kas Jäärast emal on üks laps või lausa kuus last, ta suudab suurepäraselt kõiki lapsi ja nende tegemisi hallata ja seisab ka selle eest, et laps õpiks omal käel toime tulema. Samuti hindab Jäär emana kõrgelt oma lapse eripärasid ja iseseisvuspüüdeid. On ju Jäär ka ise suur iseseisvuse eest võitleja.

Asi, mida Jäärad enda puhul aga jälgima peaksid, on nende tuline loomus. Nad peavad hoolega vaatama, et nende omadus enesevalitsust kaotada, lastele kahju ei teeks. Jäärad võivad kiiresti ja impulsiivselt tegutseda ja öelda oma lapsele välja asju, mida hiljem kahetsevad. Hoia oma impulsiivsus lõbusateks mängudeks ja seiklusteks ning kui vihastad, siis loe kõigepealt kümneni.

Sõnn emana (20 aprill — 20 mai)

Maine, tasakaalukas ja eesmärgikindel Sõnn tutvustab lapsele turvalise kodu poolt pakutavat kindlustunnet. Sõnnist ema õpetab oma lapsele, kuidas leida rahu, selgust ja tasakaalu looduse keskelt. Ta annab eeskuju, kuidas keskenduda ühele eesmärgile korraga. Ülitundliku ja rahutu lapse jaoks on Sõnnist ema suurepärane tasakaalustaja, kes aitab lapsel olulist ebaolulisest eristada ja on oma lapse heaolule vägagi pühendunud.

Aga on asju, mida Sõnn peaks emana enda puhul jälgima: kangekaelne loomus võib Sõnni oma teismeliste lastega tõsise konfliktini viia. Oma maise loomuse tõttu hindab Sõnn head toitu ja jooki, mistõttu ta võrdsustab hea toidu pakkumise hoolimise ja armastusega ja nii võivadki tema poolt toiduga hellitatud lapsed muutuda ülekaalulisteks.

Kaksikud emana (21 mai — 20 juuni)

Kaksikutest ema lapsed on enamasti küllalt laia silmaringiga ja ümberringi toimuvast hästi informeeritud, sest Kaksikuid juhib kommunikatsiooni ja informatsiooni kureeriv planeet Merkuur. See tagab, et Kaksikutest ema algatab alati söögilauas põnevaid vestlusi. Kaksikutest ema lapsed on enamasti ka jutukad, sest ema julgustab neid alati oma arvamust väljendama. Kaksikuid peetakse ka androgüünseks, mistõttu on Kaksikutest emal teistest tähemärkidest mõnevõrra lihtsam mõista nii tütarde kui poegade elus toimuvat.

Kuid Kaksikutest emal tasuks aegajalt endale ka reaalsuskontrolli teha. Selle sotsiaalse tähemärgi esindajana tahad kindlasti, et sinu lapsed naudiksid igati kõike, mida elu pakub, kuid on oht, et lased neil liiga metsikult kasvada. See tuleneb sellest, et Kaksikutel on mõnikord raske olla oma nõudmistes järjekindel ja sinu enda poolt osavaks suhtlejaks kasvatatud lapsed kasutavad sinu järjekindlusetust kohe ära, et endale veelgi suuremaid vabadusi luua.

Vähk emana (21 juuni — 22 juuli)

Kui tähemärkide esindajate hulgast tuleks valida, kes on kõige rohkem kanaema, siis kohe kindlasti saab selle positsiooni endele Vähk. Vähist ema armastab oma kodu ja pere eest hoolitseda. Ta loob oma lastele sooja ja mõistva koduse õhkkonna. Veemärgina on tal loomulik tundlikkus mõista teiste emotsioone ja just Vähist ema on see, kellel on alati aega istuda oma lapse voodiserval ja aidata tal oma tunnetest aru saada. Tema on see, kes on valmis last alati ära kuulama ja samal ajal talle veel ka lemmiktoitu valmistama.

Aga Vähk peaks emana endale meelde tuletama, et ta ei suuda oma lapsi kõige eest ka kaitsta ja et neid pole tegelikult vaja vati sees kasvatada. Koht, kus pere elab, olgu siiski ka avatud kodu, mitte üksnes kindlus, mis oma müüridega kõik maailma kurja eemale hoiab. Ka päriselu tuleb lastele nuusutada anda, sest muidu jäävad nad abituks. Vähist ema peaks endale meelde tuletama, et liigselt hoitud lapsed võivad ellu astudes olla ka üleliia kartlikud ja naiivsed ning neil on raske enda eest seista.

Lõvi emana (23 juuli — 22 august)

Lõvina oled just sina tähemärkide hulgast see kõige „coolim" ema. Lõvis on ka täiskasvanuna kõige rohkem lapsemeelsust ja ta mäletab suurepäraselt, mis tunne on olla noor! Tegelikult tunnebki ta end ka ise igavesti noorena. Tule elemendina ja suuri ettevõtmisi armastades on just Lõvist ema see, kes korraldab tõenäoliselt oma lapsele kõige ägedamaid üritusi ja väljasõite. Lõvi on muidugi ka suuremeelne ja tema lapsed saavadki seepärast ehk pisut liiga ära hellitatud. Ema tegutsemine tekitab lastes tunde, et just nemad keerlevad oma ema universumi keskmes.

Aga Lõvi peaks endalt emarollis olles ausalt küsima, miks ta seda kõike oma laste heaks teeb. Kas tõesti laste heaks või siiski selleks, et ise särada. Lõvi armastab olla tähelepanu keskpunktis ja isegi siis, kui ta korraldab oma lapsele näiteks uhke peo, võib juhtuda, et kogu tähelepanu koondub korraldajale, mitte sünnipäevalapsele. Lõvi peaks pingutama, et aidata last isikliku tee leidmisel, sest Lõvi lapsel on muidu väga raske oma särava ema varjust välja saada.

Neitsi emana (23 august — 22 september)

Kui keegi on rööprähklemise kuninganna, siis see on Neitsist ema. Tema oskus kõik oma laste asjad ja möödaminnes ka igapäevaelu ning pere ühised asjad ära korraldada, on imetlusväärne. Ta suudab selle kõige kõrvalt ka oma kodu erakordselt puhta ja kaunina hoida. Neitsile meeldib teiste heaks teeneid teha ja aidata, mistõttu võivad lapsed alati igas asjas ema abile ja toetusele loota.

Aga Neitsist ema võib ka liiga palju energiat organiseerimisele ja korraldamisele kulutada, mistõttu võib juhtuda, et ta ei märka oma lapse emotsionaalset vajadust lihtsalt koosolemise läheduse järele. Neitsi kuulus täiuslikkuseihalus on samuti üks asi, mida Neitsist ema peaks enda puhul vaos hoidma, eriti, kui teemaks on tema ootused laste edukuse suhtes. Ta võiks siiski aegajalt oma ülikõrgeid nõudmisi nii enda kui laste suhtes lõdvemaks lasta.

Kaalud emana (23 september — 22 oktoober)

Kaalude tähemärgi all sündinud naine on terve elu tasakaalu ja õigluse saavutamist harjutanud ja kui ta lõpuks oma beebi koju toob, siis ootab seda last elu kodus, kus harmoonia saavutamine on ülimaks eesmärgiks. Kaaludest ema õiglustunne on nii kõrgelt arenenud, et ta ei karista oma lapsi kunagi ebaõiglaselt, ta õpetab neile asjade jagamist ja andestamist ning seda, kuidas teha õiglaseid otsuseid ja olla hea sõber. Kaaludest ema juhtplaneediks on Veenus, mida seostatakse armastuse ja heade suhetega, just hellust ta püüabki oma lastesse kasvatada.

Aga mõnikord juhtub nii, et maailma kõige meeldivamatel inimestel on kõige halvemini käituvad lapsed ja see ongi Kaaludest ema suurimaks ohuks. Tema soov kodus lastega häid suhteid luua on suurem, kui oskus oma lastele distsipliini õpetada. Lapsed võivad Kaaludest ema lahkust tõlgendada ka kui nõrkust ja nad on varmad teda ümber sõrme keerama.

Skorpion emana (23 oktoober — 21 november)

Skorpionid on emana mõnikord lausa hirmuäratavalt intuitiivsed, nad saavad alati aru, mis lapsega parasjagu toimub. Juba enne, kui laps isegi seda taipab! Ja need emad ei põikle laste raskete küsimuste korral kõrvale ka keerukatest ja rasketest aruteludest elu üle, sest eksistentsi müstika uurimine on nende jaoks oluline. Oma raskuste ja muredega võib laps alati Skorpionist ema poole pöörduda, sest see ema kaitseb oma armastatud lähedaste ja eriti lapse huve viimse hingetõmbeni.

Seda peaks Skorpionist ema muidugi meeles hoidma, et oma laste muredest ei maksta teha isiklikke muresid. Sa ei saa oma lapse elu elada, vaid pead laskma tal endal seda teha. Skorpionist ema salvab väga valusalt neid, kes on liiga teinud tema lapsele, isegi valusamalt, kui neid, kes on liiga teinud temale endale. Ole ettevaatlik, kui hävitad kiiresti ja halastamatult oma teismelise lapse armastatu, sest laps läks temaga tülli. Sest kui laps peaks tahtma kallimaga leppida, siis tuleb sul oma tegude eest tema ees vastust anda.

Ambur emana (22 november — 21 detsember)

Amburist ema on sodiaagi üks lahedamaid ja lõbusamaid. Tal on meeles, et lapsepõlv on lühike ja et seda lihtsalt tuleb nautida, sest täiskasvanu kohustused ja vastutus tulevad liigagi kiiresti. Ambur võib emana olla laste jaoks meeldivalt ja põnevalt ettearvamatu ja mänguline. Ta võib vabalt lapsi kooli viies öelda, et ilm on nii ilus, keerame hoopis ranna poole. Kodus ergutab ta laste loomingulisust ja õhutab neid alati endas parimaid külgi leidma ja esile tooma.

Aga seda peab Ambur emana meeles pidama: edukad lapsed ei vaja mitte üksnes ergutust ja kiitust, vaid ka järjepidevust ja oskust iseseisvalt pingutada. Mõnikord tuleb siiski ka täiskasvanulikult käituda ja isegi ebapopulaarseid otsuseid vastu võtta.

Kaljukits emana (22 detsember — 19 jaanuar)

Kaljukits on ilmselt ere näide selle kohta, kuidas saab olla edukas töötav ema. Ta on kärjäärikeskne ja eelistab oma töökoha alles jätta ka siis, kui emaks saab ja väikeseid lapsi kasvatab. Ta ühendab nutikalt kodu- ja tööelu ja ei unusta sugugi seejuures laste trenne, kohtumisi, nädalavahetuse meelelahutusi ega ka arsti soovitusi laste tervise suhtes. Ta tuletab ka oma lastele tihti meelde, kui tähtis on omada kõrgeid eesmärke.

Ehkki Kaljukitsest ema puhul ei tule ette, et ta lapse ennast kooli ette liiga pikalt ootama jätaks, on tema puhul oht, et ta kurnab ennast kohustustega liigselt. Võib juhtuda, et tema nö kontoriroll tuleb koju kaasa, sest tal pole jaksu ennast ümber lülitada. Sellisel puhul peab meeles pidama, et töögraafikusse tuleb lisada lahter: kvaliteetaeg lapsega.

Veevalaja emana (20 jaanuar — 18 veebruar)

Veevalajast ema võib olla nii hipi, väikese äri omanik, kui ka kogukonna huvide eest seisja. Miks mitte ka linnapea. Talle ei meeldi tavapärased ja viimseni reguleeritud lahendused ja pole ime, kui ta paneb oma lapsed alternatiivsesse või vabameelsemasse kooli. Või õpetab neid lausa ise. Veevalajast ema on väga hästi kursis maailmas toimuvaga, ta on oma lastele väga huvitav kaaslane ja ta õpetab neid kõike laiemalt ja inimlikust vaatenurgast nägema. Sellise ema lastel on suurepärane oskus ise mõelda, järeldusi teha ja otsuseid vastu võtta.

Ehkki Veevalajast ema lapsed võivad vabalt oma pea elektrisiniseks värvida või ennast needistada palju soovivad, ei tähenda see, et kõik tuleb nii kergesti ja vabalt. Silmast-silma oma tunnete ja emotsioonide jagamine võib Veevalajale raske olla. Veevalajast emana tuleta endale meelde, et mitte üksnes see, et lubad oma lapsel vabalt ise otsustada ja ringi rokkida, ei väljenda sinupoolset armastust, vaid sul tuleb talle ka öelda, et armastad teda ja oma last tuleb ka päriselt kallistada.

Kalad emana (19 veebruar — 20 märts)

Ema, kes on Kalade sodiaagimärgi esindaja, kasvatab tõenäoliselt oma lapses eelkõige loovust. Ta on vaimustunud sellest, kui laps end läbi loomingu ja kunsti väljendab ja julgustab seda igati, andes lapsele savi, maalimisvahendeid ja kõike muud, mis last inspireerida võib. Kalad on unistajad ja emana viivad nad ka oma lapsed loomingulisesse fantaasiamaailma. Kalad esindavad ka kaastunnet ja mõistmist ning õpetavad seda ka oma lastele.

Kuid selle kõrval, et julgustada lapsi ennast väljendama ja unistama, tuleb Kaladest emal siiski õpetada lastele ka seda, kuidas need unistused reaalsuseks muuta. Kalade lastel tuleb õppida kujutlustemaailmast ka välja astuma, juba kasvõi sellepärast, et mitte kooliaasta algust maha magada.

Kui tahad teada, miks su laps on selline nagu ta on, siis selgituse võid saada oma lapse horoskoobist, mida loe SIIT