Päriselt, selline ema eksisteerib. Kui keegi oleks mulle kunagi öelnud, et minu kindlameelsest ja vingest sõbrannast saab lapse sündides selline lödi tarretis, keda laps oma äranägemise järgi vormib ja kes kaotas sünnitusega igasuguse kriitikameele ja mõtlemisvõime, oleks ma selle inimese pikema jututa puu taha saatnud. Aga ometi on see tõsi — ema ei julge lapsega konkreetne olla, talle piire seada ja temaga vajadusel tõreleda, sest “mulle ei meeldi, kui laps saab kurvaks.”

See kõik ei olekski üldse minu probleem, kui mu oma laps, kellega nad tihti kokku puutuvad, ei hakkaks õppust võtma. Miks mina pean suppi sööma, kui tema ei pea? Tema ema küll lubab tal ilma mütsita õue minna, miks mina ei või? Miks mina pean päeval magama/õhtul vara magama minema? Ma ikka selgitan konkreetselt ja rahumeelselt, et pole meie pere asi, kuidas teised elavad, meie peres on omad reeglid, aga ausalt öeldes on ikka jube väsitav pidevalt selgitustööd teha, kui keegi kõrvalt justkui õõnestab. Küsimused on siiamaani veel võrdlemisi lihtsad olnud, aga samamoodi õpib minu laps sõbranna printsessi pealt ju hüsteeritsemist, löömist, karjumist, manipuleerimist ja kõiki teisi mõjutusvahendeid, mida too oma ema peal (väga edukalt) kasutab.

Sõbrannaga sellest rääkides ütleb too ainult “ma tean, aga ma ei suuda talle ära öelda/tema vastu karm olla, sest ma ei taha, et ta kurb oleks”. Teine variant on see, et ta noogutab ja ütleb, et jah, ma proovin, aga järgmine kord, kui laps teda lööb või hammustab, ütleb taaskord leebelt: “Kallis, nii ei ole ilus,” ning saadab lapse tagasi mängima.

Kuna tema lapse käitumine hakkab juba minu lapse tervist ohustama (pidevad kaklused, asjade ära kiskumine, salakommide lasteaeda smugeldamine jne), on mul tõsine dilemma — mida ma teen? Sõbranna ilmselgelt ei kuula, ta laps märatseb, minu laps saab haiget ja õpib kaklema ja valetama… ongi sõprusel kriips peal?

Hea lugeja, mida oled sina teinud, kui lapsel on mõni sõber, kes annab sobimatut eeskuju?