Huulepulga plekkidest saab lahti piirituse abil.

Kakaoplekid kaovad, kui neid koheselt niisutada lahjendatud nuuskpiiritusega, millele on lisatud mõni tilk glütseriini. Kui plekk on vana, tuleb munarebu segada mõne tilga glütseriiniga ja katta sellega plekk ning lasta kuivada. Pärast kuivamist pesta sooja veega.T-särgile sattunud kakaopleki saab kõrvaldada kui pesta määrdunud kohta koheselt külma veega.

Kohviplekkide kõrvaldamiseks on sama moodus, mis kakaoplekkide puhul.

Küünlarasva eemaldamine toimub ettevaatlikult sooja noaga. Riidele jäänud jäljed saab likvideerida, kui triikida määrdunud koht läbi ajalehepaberi. Lõpuks tuleb plekikoht puhastada üle lahjendatud nuuskpiiritusega.

Likööriplekid saab kaotada viinaga ning seejärel pesta tulise veega.

Siidi ja sünteetika puhul pesta eelnevalt leige veega, seejärel niisutada plekki seguga, mis koosneb 1 tl vesinikust 9 tl puhtast veest ning mõnest tilgast nuuskpiiritusest. Loputada seejärel koheselt puhta veega. Tihti algabki värsketest plekkidest lahtisaamine puhta veega loputamisest.

Masinaõliplekke leotatakse leiges vees, seejärel tupsutatakse nuuskpiiritusega.

Munaplekil tuleb lasta ära kuivada, seejärel kõrvaldada see noaga õrnalt kraapides. Järgnevalt pesta leige veega. Samuti võib kasutada viina või piiritust.Liimiplekid kaovad, kui neid pesta kuuma veega.

Piimaplekid saab välja pesta puhta leige veega, kui need on alles värsked. Vanad kuivanud plekid niisutada lahjendatud nuuskpiiritusega ja loputada leige veega.

Poriplekid, mis ei kao harjates, tuleks eemaldada leige veega pestes, millele on lisatud pisut seepi. Seejärel pesta puhta veega ja hõõruda kergelt kuiva puhta lapiga.

Sametisest riidest kaob poriplekk kui hõõruda riiet tärpentiiniga pärikarva.

Valge veini plekid saab välja pestes puhta leige veega.

Värsked vereplekid kaovad külma veega pestes.

Mõnda jalanõude hooldamisest

Seemisnahka, millelt on tolm kõrvaldatud, värskendatakse kas traat- või kummiharjaga. Kui need vahendid puuduvad, võib kasutada ka kummi või vahtkummitükki. Kulunud kohad saab uuesti karvaseks hõõruda peene liivapaberiga. Valgeid seemisnahast kingi võib peale puhastamist puuderdada.

Valgeid riidest tenniseid harjatakse seebiveega, millele on lisatud natuke nuuskpiiritust.

Allikas: elukunst.com