“Never be late again“ — raamatu autor Diana DeLonzor ütleb: “Paljud pidevad hilinejad on korraga optimistlikud, aga ebareaalsed. Nad usuvad, et suudavad tunni aja sisse mahutada jooksmise, toidupoes käimise ja laste trennist peale võtmise. Samuti kipuvad nad mäletama, et on millegi sellisega varem hakkama saanud, kui reaalsuses võttis see kõik neil palju-palju kauem aega.”

Siiski, vaatamata hilinejate negatiivsetele omadustele (ebadistsiplineeritus ja hajevus), pakub positiivne elusuhtumine neile palju eeliseid. Metropolitan Life korraldatud uuringutest, mis keskendusid müügitööd tegevatele inimestele, selgus et 10% kõige optimistlikumatest müüjatest saavutasid kuni 88% kõrgemad müügitulemused, kui viimased 10% optimismi skaalal.

Optimistlikud inimesed tajuvad aja kulgemist teistmoodi.

Jeff Conte, kes on USA San Diego osariigi ülikooli lektor, viis läbi uuringu, kus jaotati inimesed kahte rühma. Loodi rühm A (kuhu kuuluvaid inimesi iseloomustas võistlushimu ja kannatamatus) ja rühm B (kuhu kuulusid rahulikud ja loovad inimesed). Mõlemal rühmal paluti hinnata oma sisetunde järgi ühe minuti möödumist. Kui rühma A keskmine vastus oli ~58 sekundit, siis rühm B tajus minutit ~77 sekundina.

„Seega, kui sa tajud iga minutit 18 sekundit reaalsusest pikemana, siis pikemal ajaperioodil muutub tajutava aja vahe päris pikaks,” rääkis Conte Wall Street Journal ajakirjale oma uuringutest.

Pidevad hilinejad elavad hetkes.

Kui oleksid Conte koostatud uuringus rühmitatud gruppi B, siis saab sind kindlasti kirjeldada kui üpriski murevaba inimest. Näiteks võib tuua reisile asjade kaasa pakkimise — kas sa võtad kaasa palju riideid ja tarbeid, mille kasutuse sa korralikult läbi mõtled või viskad pigem mõned asjad oma kohvrisse ja oledki valmis? Lõppeesmärgiks on siiski ju reis ise, mitte pakkimine.

Aga raha kogumine ostub neile keerukaks

Sest kogu aeg mõtetega hetkes olles ei jää sul just palju aega, et oma otsuseid analüüsida. Hilinejad ostlevad hetkeemotsioonide ajel.

Ja nad janunevad pideva seikluse järgi.

Sa arvad, et reegleid on sama kerge rikkuda, kui neid on luua? See on selge märk, et sa oled loova mõtteviisiga. Kuidas sa ei saakski norme ja reegleid mitte rikkuda? Sa ei taha olla nagu kõik teised.

Jeff Conte usub, et sa saad olla üks kahest:

“Alati täpne” - keegi, kelle põhimõtted ei lubaks tal kunagi midagi tegemata jätta ega kuhugi hilineda.

“Hilineja” — keegi, kes üritab iga töö jaoks leida kõige lihtsama ja kiirema lahenduse, isegi kui see vahetevahel reeglite ja teiste arusaamade vastu käib.

Allikas: LP