Millest siis alustada? Näiteks sellest, et lähete perega nädalavahetusel mõnda metsa, kus saate segamatult koos olla. Eelnevalt võite lastele asja põnevamaks tehes teatada, et lähete metsa kaevu otsimise mängu mängima. Lisaks võileibadele ja soojale joogile võtke igaühele kaasa mõned lamamisalused.

Mäng koosneb kolmest etapist: kaevu otsimine, kaevus loo rääkimine ja kaevule oma soovide saatmine.

  • Esimesel korral seda mängu mängides alustab seda isa või ema, kes otsib metsas endale üles puudelatvadest moodustava ringi. Sellist ringi otsides ei tohi püsti seista, eelnevalt tuleb pikali heita ja pilk taeva poole suunata. Ring ei pea olema täiuslik, see võib koosneda ka vaid neljast - viiest puust. Huvitaval kombel metsas pisut lagedamas kohas pikali heites moodustub selliseid ringe üllatavalt palju. Kui ring on leitud, siis tuleb lamades mõnda aega taeva taustal olevat ringi vaadata ja kogeda, kas olete kaevu suhtes selle põhjas ja vaatate kaevust ülespoole või olete vastupidi kaevu äärel ja vaatate allapoole kaevu põhja.

  • Teise sammuna räägite teistele loo sellest kaevust, näiteks kes selles kaevus elavad ja mida nad metsas teevad. Näiteks võite rääkida lastele põnevatest loomadest, trollidest, loodushaldjatest jne. Samal ajal panete tähele ümbritsevaid helisid ja liikumist ja seote need laste jaoks arusaadavalt oma looga. Näiteks võib järsk tuuleiil või praksuv oks anda märku, et „kaevuperekond" on läheduses. Või juhite laste tähelepanu sellele, et taevast paistev pilv on kangesti ühe loo tegelase moodi. Loo rääkimisel on ainsaks piiranguks teie fantaasia, oluline on vaid, et teil ja lastel oleks mõnus ja põnev.

  • Kuna teie leitud kaev ei ole mitte tavaline kaev, vaid soovikaev, siis viimase sammuna mõtlete, mis on teie väiksemad või suuremad soovid ja unistused, kas sellel päeval, kuul, aastal või elus üldse. Seejärel saadate need soovikaevu kaudu lendu, seda võib teha vaikselt omaette või ka teistega jagades.

Kui see on tehtud, siis on kaevu otsimise ja loo rääkimise kord lapse käes. Kui laps on kaevu leidnud, siis kutsub ta sinna ka vanemad ja ülalkirjeldatud tegevused korduvad, alates sellest, et laps tunnetab, kas ta on kaevu põhjas või kohal. Kui laps jääb alguses loo rääkimisega hätta, siis saab vanem teda küsimuste esitamisega toetada. Küsides näiteks, kui sina siin kaevus elaksid, siis kes sa oleksid jne? Võib ka nii, et räägite loo üheskoos, nii et igaüks ütleb ringis oma järjekorras loos ühe lause, luues seeläbi pereloo.

Kaevumängul ei ole mingeid ajapiire, oluline on vaid meeles pidada, et iseennast ja teisi ei tohi tagant kiirustada. Kui lapsel kulub kaevu otsimiseks tund aega, siis väga hea, see aeg on hästi veedetud aeg. Kogu mängu vältel on oluline meeles pidada, et peamine ei ole mitte kaevu leidmine ja loo rääkimine, vaid nendest tegevustest üheskoos rõõmu tundmine.

Sellistel loodusmängudel on palju positiivseid külgi. Nad aitavad meil elutempo kiirest rattast välja astuda ja aeg maha võtta, oma metsast pärit juuri tunnetada. Lastel arendab kaevu otsimine iseseisvust, kaevu leidmine ja sellest loo rääkimine paneb tööle loovuse, nende tähelepanu nõudvate tegevuste tegemine aitab kaasa püsivuse kujunemisele.

Kui laps vajab esialgu looduse tundmaõppimisel abi, siis soovitan kasutada Edgar Valter raamatut „Kuidas õppida vaatama"?
Kui mängite kaevumängu talvel, siis võib metsas pikutamise asemel seljad kokku panna ja pilgud puulatvade suunas pöörata.

Mängu käigus metsast kaasa võetud metsaande on põnev koos lastega ka hiljem kodus suurendusklaasiga uurida ja nendest põnevaid asju meisterdada. Näiteks kivikesi, puupulkasi ja taimi nööriga põimides saab kujundada omapäraseid seinakatteid, mis on ka väga südantsoojendavad ja omamoodi väega kingitused. Loodusande erineval viisil põrandale paigutades saame luua põnevaid joonistusi, mustreid ja mandalaid.

Sellistest metsamängudest võiks kujuneda peret kooshoidev iganädalane traditsioon. Seda kaevu mängu on võimalik vastavalt vajadusele lõputult edasi arendada ja laske seda teha just lastel, nad teevad seda suurima rõõmuga! See annab teile ja lastele võimaluse kogeda maailma senisest hoopis põnevamalt ja mitmekihilisemalt. Ja ühel hetkel vaikselt metsarüpes olles võite meie esivanemate looduslähedase eluviisi võlusid mõistes avada ukse elu tõeliste väärtuste juurde.

Kui sulle kaevu otsimise mäng meeldis ja tahad teada rohkem laste kasvatamisest, siis vaata lähemalt:
www.ardoingar.com