Lapsevanemaks olemine on füüsiliselt, vaimselt ja finantsiliselt kurnav. See paneb proovile kannatlikkuse ja vastupidavuse ning vigade tegemine on vältimatu.

Ei ole võimalik koostada terviklikku nimekirja omadustest, mis peaks olema esindatud kõikidel vanematel, kuid on mõned isikuomadused, mis tunduvad reeglina olevat headel emadel ja isadel.

Huumor

Kõige lihtsam kasvatusnipp? Huumor! See vähendab stressi, aitab tekkida dialoogil ning teeb lihtsamaks suhtlemise pisemate pereliikmetega. Huumorivaesed vanemad kipuvad muresid suureks puhuma ja see tekitab ärevust terves peres.

Järjepidevus

Parimad vanemad oskavad seada järjekindlaid piire laste kasvatamises. Mõtle, mis tunne oleks minna uuele töökohale, kus sulle ei anta instruktsioone ega tööülesandeid. Teeksid ükskõik mida, et silma paista ja ülemuse tähelepanu teenida. Väikesed lapsed käituvad samamoodi. Lapsed tunnevad end hoolitsetuna ja turvaliselt, kui vanematel on reeglid paigas.

Õiglus

Parimad vanemad on õiglased, kes kohtlevad igat last eraldi individuaalina. Distsipliin peaks olema läbimõeldud ja vähem karistusepõhine. Vanematel oleks mõistlik anda lastele võimalus oma vigadest õppida. Laps vajab, et ema ja isa teda kuulaksid ning teeksid otsuseid nende huve arvestades.

Usaldus

Parimad vanemad on nõus vahel ebamugavust tundma, nähes oma last midagi valesti või halvasti tegemas. Tuleb meeles pidada, et ka lapsed õpivad vigadest ning vanemad võtavad oma lastelt ära arenemisvõimaluse, kui teevad nende eest ära raskemaid asju. Muidugi peab vanem appi minema, kui laps on tõsiselt hädas, kuid lastel on vaja tunnetada tervet emotsioonide virvarri - suurest rõõmust vihani välja.

Enesekindlus

Parimad vanemad ei püüdle perfektsionismi poole. Nad on enesekindlad ning teavad, et vigade tegemine ja nõrkusehetked ei tähenda läbikukkumist. Neil ei ole vaja pidevalt tervele maailmale näidata, et näiliselt on neil ideaalne pere, alati korras kodu ning lapsed, kes iialgi ei jonni.

Andestamine

Andeks andmine on keeruline ning paljude inimeste jaoks on tunduvalt lihtsam pikka aega hoida viha enda sees. Kuid lastel, kes on kasvanud peres, kus andestamine on tülile järgnev loomulik osa, on täiskasvanueas lihtsam luua tervislikke suhteid.

Vastutus

Lapsed jälgivad sind igal sammul. Lihtne on pilduda sõnu, mida tegelikult ei mõtle, kuid lapsed panevad seda tähele. Nende jaoks on oluline näha, et ema ja isa teod vastavad nende öeldule. Jälgi, mida ütled ja ära anna katteta lubadusi. Selline käitumine tekitab lastes segaduse.

Allikas: YourTango

Jaga
Kommentaarid