Aga kuidas võidelda halva harjumusega, kui sa lihtsalt ei saa — olgu põhjuseks töö või isiklik elu — telefoni kuidagi käest pandud. Kuidas võidelda tänapäeva digitaalse vaenlasega?

Igal hetkel, kui telefoni ekraan vilgub ja meile mõni teadeanne tuleb, pannakse meie tahtejõud proovile. Proovides kramplikult teadet vältida, annad sa telefonile tegelikult veelgi suurema osa oma tähelepanust. See on ka põhjus, miks nõustajad paluvad näiteks patsientidel, kes nikotiinist loobuda soovivad, enne loobumisprotsessi alustamist visata kodust ära kõik suitsupakid. Me ei saa kunagi enda meelekindlusele täielikult lootma jääda.

Telefonisõltuvusest vabanemiseks on mitmeid tõhusaid praktikaid, mis võiksid ka oma kodus õnnelikuma pereelu nimel rakendada:

1. Loo oma koju telefonivabad alad

Lõpeta oma telefoni magamistoas laadimine, sest see on koht, kus laadida iseennast. Jättes telefoni magamistoa ukse taha, jätkub voodieluks kirge kordades rohkem. Ka köögilaua telefonivabaks muutmine on aina populaarsem ning mõjub hästi kogu perekonnale. Ühised õhtusöögid ja suhtlemine annab perekonnale võimaluse teada saada, mis kõige olulisemate inimeste eludes tegelikult toimub. Kodus võiks olla mõned kindlad kohad, kus mitte kellelgi telefoni kasutamise õigust pole. Nii on kõigil oma kodus kohti, kus rahulikult lõõgastuda.”

2. Pane paika ka telefonivabad kellaajad

See on tõeliselt edukate tippjuhtide hulgas levinud harjumus, säilitamaks tasakaalu isikliku ja koduvälise elu vahel. Nagu on kasulikud telefonivabad alad kodus, võiks igal perel olla kokku lepitud ühine tund või kaks, mille jooksul keegi telefoni ei puutu. Aega võib kasutada filmide vaatamiseks, lugemiseks või mängimiseks. Selline traditsioon õpetab lapsi jääma rahulikuks, kui neil „midagi” teha pole. Samuti hakkavad lapsed ja ka täiskasvanud väärtustama enim vaba aega.

Samuti võiks soovitada lastel koduste tööde tegemise ajal telefon kuhugi endast eemale panna. Internetti võib vajadusel kasutada hoopis süle- või lauaarvutist, sest seal pole segavaid ja pidevalt lapse tähelepanu röövivaid äppe ega teavitusi.

3. Katseta „telefonivaba” perioodi

Pole õiget viisi, kuidas ’telefonivaba’ perioodi defineerida. Mõni on telefonist täielikult eemal kolm päeva. Teine lubab endale helistamist ja meilide lugemist, aga nädal aega ei ava ühtegi sotsiaalmeedia äppi. Soovitame kõigil leida endale sobiv viis ja mõneks ajaks proovida ilma telefonita olla. See on raskem, kui me arvame ja paneb meid tõeliselt proovile! Tulemused on imelised, nädalast ajast ilma telefonita piisab, et tunda end värskelt. Kes soovib, võib ju sotsiaalmeediasse hoiatuspostituse teha, et mõneks ajaks ollakse pildilt kadunud.

4. Lülita kõikide äppide teavitused välja

Lapsed olgu erandiks, aga reeglina ei taha keegi meist oma ellu kedagi, kes meid igapäevaselt oma mõtete või arvamustega tüütaks. Teated on digitaalne versioon inimestest, kes oma infoga ootamatult sisse sõidavad ja erinevalt inimestest ei pea sa teadete ignoreerimise pärast tundma mingeid süümepiinu. Justnimelt teavitused meie telefoniekraanil ongi kogu telefonielamuse kõige sõltuvust tekitavam osa — teavitusi avades tekib meie ajus hetkeks dopamiinitulv (õnnehormoon) ja tunne et me saame tähelepanu. See dopamiinitulv on aga veel kiirem hajuma, kui tekkima ja jätab meid tühja tundega, sest telefon reaalseid positiivseid emotsioone asendada ei suuda.

Teavitused panevad meie südame kiiremini lööma ja tekitavad meis ärevust, meil tekib tuline tahtmine vaadata, mis informatsioon helkiva ekraani või piiksuva heli taga peitub. Kui me teavitust koheselt avada ei saa, kasvab meis rahutus ja meie keskendumisvõime kahaneb märkimisväärselt, kardame et jääme millestki oluliselt ilma. Meie eesmärk peaks olema telefonist kasuliku informatsiooni saamine, mitte telefoni pärast reaalses elus keskendumisvõime kaotamine.

5. Ära ürita telefoniaega piirata läbi mõne äpi

Uuringud näitavad, et enamiku inimeste esimene lahendus telefoniaja piiramiseks oleks mõne äpi alla laadimine. Kuigi see võib lühiajaliselt olla kasulik ja aidata probleemi tõsidust mõista (äpid hindavad tavaliselt päevas telefonis veedetud aega ja kordasid, kui telefoni ekraan avatakse), siis pikaajalisi tulemusi siinkohal pole. Telefoni kasutamisega telefoni liigse kasutamise probleemi lahendada on liialt irooniline, et see päriselt töötaks.

6. Veeda rohkem aega sõpradega

Sõprussuhete elushoidmine on keeruline, eriti töö ja perekonna kõrvalt, aga kvaliteetsed sõprussuhted on üks õnnelikkuse aluseid. Lapsevanema roll võib olla nii väsitav ja kurnav, et see on normaalne, kui sa soovid oma lähedal hoida telefoni, kuhu võimalusel põgeneda. Sotsiaalmeedias oma suhtlemisvajaduse rahuldamise asemel võiks aga hoopis oma sõbrannale helistada, temaga plaanid teha ja reaalses elus kokku saada. Elamus saab olema kordades võimsam ja püsivam, kui pooletunnine sotsiaalmeedias kellegi profiili vahtimine ja enda elu teiste fassadieluga võrdlemine.

Foto: Unsplash

7. Veeda rohkem aega oma perekonnaga

Laste kasutamine selleks, et võidelda oma isikliku probleemiga, on reeglina kohutav idee. Õnneks, tegeledes oma telefonisõltuvusega, on lood teisiti. Lahendus on kerge, igal korral, kui sa tahaksid vaadata oma telefoni, vaata hoopis oma lapsi, abikaasat või kodulooma ja loo kontakt hoopis nendega. Ja võta teadmiseks, et lapsed on oma vanemate telefonisõltuvuse pärast väga õnnetud ja vanemate tähelepanu võitmiseks hakkavad paljud neist negatiivselt käituma.

Kvaliteetselt veedetud aeg ja elamused on hindamatud, Eriti oluline on see peresuhetes just meestele. Erinevalt äppidest, teavitustest ja facebookist, ei saa mõnusalt veedetud aega lähedaste ja sõpradega kunagi liiga palju olla.

Allikas: huffingtonpost.com