Ära lase neil igavleda. Tegevusetusest hakkavad põnnid kõikvõimalikke lollusi välja mõtlema, et elu huvitavaks teha.

Ole eeskujuks. Las nad vaatavad ja kuulavad, kuidas sina abikaasa või tuttavatega vaidlusi lahendad, et nad saaksid õppust võtta. Õigesti tülitsedes tuleb jäädes rahulikuks, leida kompromisse ja ning vältida partneri halvustamist.

Õpeta läbirääkimist. Tegevused, mis hõlmavad kordamööda mängimist ja tiimitööd õpetavad lastele teistega arvestamist. Õpeta mudilastele, et viha väljendatakse sõnadega. „Ma olen tige, sest ma tunnen, et mulle tehti liiga,“ mitte tegudega (näiteks vennale klotsiga vastu pead virutades). Ja kui omavahel asju klaaritud ei saa, tuleb kolmanda osapoole (ehk sinu) käest abi küsida.

Tee kompromisse. Kui põnnidel on korraga vaja vaadata sama raamatut või mängida sama autoga, lase neil kordamööda tegutseda. “Sina saad praegu viis minutit raamatut vaadata ja vend mängub senikaua autoga ning seejärel vahetate!”

Hoia silm peal. Siis näed, kas nad koos mängides suudavad erimeelsused ise lahendada. Kui ei, saad õigel ajal sekkuda.

Õpeta empaatiat. Kui lapsed oskavad end teiste olukorda panna, suudavad nad paremini koos eksisteerida. Erguta neid ka teiste inimeste tunnetele mõtlema. „Mis sa arvad, mis tunne Kristoferil on, kui sa temalt auto ära võtsid? Kuidas sina end tunneksid, kui Laura sinu klotsimaja ära lõhuks?“

Ole aus! Jälgi, et kohtleksid oma lapsi võrdselt ja ära eelda, et pahandustes on süüdi ainult vanem/noorem laps. Veeda kasvõi ainult pool tundi päevas iga lapsega eraldi.

Allikas: kidsdevelopment.co.uk

HEA LUGEJA, kirjuta meile — kas sinu mudilased saavad omavahel hästi läbi? Millised on sinu nipid lastevahelise hea suhte parandamiseks ja hoidmiseks?