Teadusajakiri Science avaldas 2013. aasta novembrikuus artikli, milles kirjutatakse, et värskelt abiellunud inimeste kõhutunne ütleb rohkem nende rahuolu kohta kui tunded. Uuringus küsiti 135 paarilt nelja aasta jooksul, kui õnnelikud nad on. Selgus, et paaride emotsioonidel oli väike roll selles, kas nende abielu on õnnelik või mitte. Luges hoopis positiivne kõhutunne. Kui abielu alguses oli suhte tulevikku puudutava kohta hea kõhutunne, läks kõik hästi.

Meestel, kellel on ilus naine, on õnnelikum abielu

Teadusajakiri Journal of Persnality and Social Psychology avaldas 2013. aasta oktoobrikuus artikli, milles väidetakse, et kaunis naine viib rahuldust pakkuvama abieluni. Psühholoog Andrea Meltzer küsitles nelja aasta jooksul 450 värskelt abiellunud inimest ja avastas, et vastaspoole ligitõmbavus mängib suurt rolli selles, kas mees on abieluga rahul või mitte. Ilusad naised avaldasid samuti suuremat rahulolu oma abieluga, kuid see tuleneb ilmselt meeste heast käitumisest.

Paarid tülitsevad rohkem, kui neid vaevab magamatus

Teadusajakiri Social Psychological and Personality Science leidis 2013. aasta maikuus avaldatud artiklis, et paarid, kellel on seljataga magamata öö, tülitsevad suurema tõenäosusega. Teadlased tegid kaks katset, milles osales 149 paari. Mõlema eksperimendi käigus ilmnes, et tülisid oli rohkem just nendel paaridel, kes olid halvasti maganud.

Naistel on tülide lahendamises suurem roll

Uuringus küsitleti rohkem kui 80 paari ja analüüsiti nende käitumist peale tüli. Psühholoogid jälgisid paaride näoilmeid, hääletooni ja vestlusteemasid. Selgus, et tülijärgne rahu sõltub paljustki just naistest. Nimelt suudavad naised pakkuda kiiremini lahendusi välja ja arutleda erinevatel teemadel, et leida probleemidele lahendus. Kui mees on abielus aga näägutava naisega, teevad erinevad tülid hoopis suhte hullemaks ja lahendust pole samuti loota.

Abielu muudab inimese õnnelikumaks kui palk või kodu

Suurbritannia statistikaameti sõnul muudab abielu inimese 20 korda õnnelikumaks kui palk ja 13 korda õnnelikumaks kui kodu olemasolu. Küsitluses osales 165 000 inimest ja peamiselt uuriti nende rahuolu eluga. Selgus, et õnnelikuks olemise kõige olulisemad tegurid on tervis ja töökoht ning kolmandaks abielu. Samuti on abielu inimeste jaoks tähtsam kui lapsed ja religioon ning abielus inimesed on õnnelikumad kui lesed, üksikud või lahutatud inimesed.

Abielupaari õnnelikkuse haripunkt on kolm aastat peale pulmi

Inglise advokaadibüroo Slater & Gordon tellis 2013. aasta septembrikuus uuringu, milles selgub, et kõige õnnelikumad on paarid kolmandal abieluaastal. Küsitluses osales 2000 inimest ja ilmneb, et esimese aasta õnn on pulmajärgne. Teine aasta kulus suures osas üksteise tundmaõppimisele ja alles kolmandal aastal tunti, et ollakse kõige rahulolevamad. Samuti oldi harjutud selleks ajaks üksteisega raha jagama. Lisaks näitas uuring, et paljude paaride jaoks oli just viies abieluaasta keerukaim, sest tunti väsimust, suurenenud töökoormust ja suuremaid kohustusi seoses lastega.

Abikaasa häält on lihtsam kuulata kui teiste võõraste omi

Teadusajakiri Psychological Science avaldas 2013. aasta augustikuus uurimuse, milles selgub, et abikaasa hääl on lihtsamini ja selgemini kuuldav ning arusaadavam. Küsitluses osalesid abielus paarid vanusevahemikus 44 kuni 79. Neil paluti ette lugeda tekstilõik, mida salvestati. Seejärel lasti neile võõraste inimeste sisse loetud tekstilõike ja nende abikaasa oma. Selgus, et oma abikaasa jutt oli selgemini ja lihtsamini mõistetav.

Arvutimängud võivad abielu rikkuda

Birminghami ülikool tegi uuringu, millest selgus, et kui üks pool mängib arvutimänge ja paar ei lähe samal ajal voodisse, kannatab suhe. Nimelt soovivad 75% uuringus osalenud mängurite abikaasadest, et nende partner pühendaks neile rohkem aega ja tuleks õigel ajal voodisse. Kui abielus olid aga mõlemad arvutimängude fännid, siis olid rahuolu suurem.

Mesinädalate faas on müüt

Austraalias tehtud uuring näitab, et abielupaar on õnnelikum pigem pärast esimest abieluaastat. Mõnede jaoks võib nii-öelda mesinädalate faas tähendada masendustunnet, kui abielu on päriselt käes ja ei olda täpselt kindlad, mis edasi tuleb.

Nägelemised käivad tugeva suhte juurde

Florida ülikooli tehtud uuringud näitavad, et tülitsemine suhte alguses pole sugugi halb. See annab partnerile märku, milline käitumisviis on hea ja milline halb. Omamoodi seab see piirid ja aitab koos elades üksteisega paremini arvestada.

Noortel inimestel on abielu osas suuremad lootused

Uuring leidis, et 86% noortest vanusevahemikus 18-29 arvas, et nende abielu kestab terve elu. Samuti leidis üks teine uuring, et kui abikaasad suhtlevad oma partneri sugulaste ja perekonnaga, siis on nende suhe püsivam ja abielulahutamise tõenäosus 20% väiksem. Nii et ära karda oma vanemaid oma kaaslasele tutvustada. See on hea, kui nad omavahel hästi läbi saavad.

Allikas: rd.com