Heteroseksuaalsetes suhetes peetakse tavaliseks, et naine ütleb "ma armastan sind" esimesena. Samas näitavad uuringud, et tavaliselt ütlevad seda esimesena hoopis mehed. See võib olla põhjustatud sellest, et meeste tunded avalduvad varem. Ühes 2011. aastal avaldatud uurimuses avastati, et mehed tundsid armastust juba siis, kui suhe oli kestnud vaid paar nädalat. Spetsialistide sõnul hoiavad naised end kauem tagasi. See tuleneb kaitsemehhanismist ja soovist veenduda mehe tõelistes kavatsustes.

Teisalt on psühholoogid avastanud, et kui mehed ütlevad "ma armastan sind" enne, kui nad on naisega maganud, siis ei mõtle nad seda nii tõsiselt. Spetsialistide sõnul ütleb meeste alateadvus neile, et selle fraasi ütlemine suurendab võimalusi naisega magamiseks. Uuringus selgus, et mehed kasutasid fraasi "ma armastan sind" naise usalduse võitmiseks.

Samas näitab uuring, et kui naine kuuleb seda fraasi liiga vara, hakkab tema kaitsemehhanism tööle. Naine arvab, et mees on ainult ühe asja peal väljas. Seetõttu langeb mehe usaldus naise silmis kiirelt. Uuringust selgus, et naistele meeldis nende kolme sõna kõla palju rohkem, kui nad olid mehega intiimsuhtes olnud.

Kui aga naised avaldasid lühisuhet otsivale mehele armastust suhte alguses, tundsid mehed rõõmu. Põhjus seisneb meeste madalates ootustes. Nimelt olid mehed õnnelikud, sest nad ei osanud arvata, et naised soovivad suhtele rohkem pühenduda. Lisaks selgus, et pikaajalisest suhtest huvitatud mehed olid õnnelikud, kui naine ütles enne seksi, et armastab meest. Küll aga olid mehed veel õnnelikumad, kui naine ütles need kolm sõna peale seksi.

Spetsialistid arvavad, et mehed kipuvad esimesena ütlema "ma armastan sind", sest nad tunnevad kultuurilist survet. Meestelt eeldatakse, et nemad kutsuvad naise kohtingule, paluvad naiseks ja on üleüldiselt igas asjas esimesed. Uuringu järgi eeldavad mehed, et naised vajavad justkui kindlustunnet, mistõttu tuleb neile öelda "ma armastan sind".

Teine põhjus võib olla selles, kuidas mehed näevad armastust. Meeste jaoks on armastus ideaalsem ja romantilisem, kui naiste jaoks. Samuti usub rohkem mehi kui naisi armastusse esimesest silmapilgust.

Eksperdi sõnul peaksid suhtes olevad inimesed aja jooksul tundma ennast järjest mugavamalt ja ütlema üksteisele, et nad armastavad teineteist. Samuti arvatakse läänelikes ühiskondades, et romantiline armastus on suhte alus. Samas rõhutavad eksperdid, et hoolivuse näitamine on olulisem, kui sellest rääkimine. Tugevas suhtes on mõlemad osapooled nõus tegema üksteise heaks kompromisse. Samuti muutub aja jooksul "ma armastan sind" fraasi tähendus. Alguses tähendab see sügavaid tundeid üksteise vastu, hiljem aga pühendumust teineteise suhtes.

Millal on õige aeg seda esimest korda öelda? Selle jaoks puudub üks kindel reegel, kuid suhtespetsialisti sõnul peaksid inimesed teineteisele armastust avaldama siis, kui nad seda päriselt mõtlevad. See võib olla kahe kuu või isegi 12 kuu pärast. Tähtis on tunne, mitte kiirustamine.

Sageli tuntakse suhtes ebaharilikult suurt vajadust üksteisele kiirelt armastust avaldada. Seetõttu võib juhtuda, et tähtsad sõnad öeldakse teineteisele juba siis, kui see tunne ei ole veel päris küps. See võib aga suhet hoopis kahjustada.

Allikas: psychologytoday.com