On viis rolli, mis on omased probleemsest perekonnast pärit inimesele.

1. Oled sõltuv ja soovid teistele kõike võimaldada

Sead teised endast kõrgemale. Kõigi teiste vajadused on olulisemad kui sinu omad. Võib olla sul endal polegi enam unistusi, vaid mõtledki ainult sellele, mida saaksid teha, et kõik su ümber oleks rahul.

See võib tuleneda ka sellest, kui perekonnas on abivajaja, kelle eest on vaja kogu päeva vältel hoolitseda. Nii oledki enda elu juba lapsest saati pühendanud kellelegi teisele.

2. Sa oled ülimalt kohusetundlik

Teed alati kõik ära, mida ema või isa ütleb. Sa ei vaidle kunagi vastu. Oled valmis ohverdama kas või oma sõbrad, suhted ja huvid, sest hoiad hommikust õhtuni väikest õde. Aga sa oled uhke selle üle, sest tahad, et su vanemad oleksid sinu üle uhked. Koolis on sul head hinded ja suurena teed ka töö juures ära kõik, mis ette söödetakse.

Kus on aga sinu soovid? Kus on sinu mõtted ja kas keegi peab alati ette ütlema, et tee nüüd seda ja tee nüüd teist. Elu mõte ei ole kogu aeg kellelegi midagi tõestada. Täiskasvanuna võib sul probleeme olla ärevusega, sest kardad kogu aeg, et sa pole piisavalt tubli ja valmistad kellelegi pettumuse.

3. Oled eemalolev

Võib-olla on sind peetud isekaks ja egotsentriliseks. Päriselt olid aga eemalolev seetõttu, et matsid endasse ängi ja viha, mis sinus tekkis. See on justkui kaitsemüür, mille ehitasid endale selleks, et üle elada rasked päevad ja ööd. Miks? Sest su pere on olnud õnnetu, ahistav, kuri või kerglane.

Täiskasvanuna oled võib-olla inimene, kes on pinnapealne ja ei taha millegagi liiga seotud olla. Sa ei lase endale inimesi eriti ligi ja proovid hoiduda ka suhetest.

4. Probleemne laps

Võib-olla tekitasid erinevaid probleeme selleks, et kõigi teiste mured tunduksid sinu omade puhul tühised. Nii keskenduvad inimesed rohkem su probleemidele ja unustavad enda omad. Äkki soovisid neile head? Võib-olla elasid välja aga enda sees pulbitsevat viha.

Tavaliselt ei muutu laps probleemseks üksi ja niisama. Tüüpilises probleemses perekonnas on mingi käitumismuster, mistõttu saab ühest jõnglasest murelaps. See pole küll vabandus, kuid sellele vaatamata mõjutab käitumismuster inimese elu väga palju.

Seetõttu on oluline mõelda, mis oli see, mis viis nende probleemideni. Võib-olla oleks saanud mingeid käitumismustreid vältida, kui oleks osanud neid ära tunda. Kui suudad täiskasvanuna nendest asjadest aru saada, suudad murda ka mustreid.

5. Rahustaja-ergutaja

See on inimene, kes proovib alati teisi muuta lõbusaks ja nendele pakkuda vahvat seltskonda. Rahustaja-ergutaja proovib kontrollida teiste emotsioone ja ei lase inimestel millegi pärast põdeda.

Selline inimene soovib kõigile meeldida ja ta väldib konflikte iga hinna eest. Ta võib nõustuda ka asjadega, millega ta oma hinges tegelikult päri ei ole. Enda viha ta parema meelega ignoreerib ja mõtleb kiirelt millelegi muule.

Loomulikult on ajad, kui inimene peabki proovima end rahustada ja teisi rõõmsamaks muuta, kuid tüüpiline rahustaja-ergutaja ei vali oma emotsiooni. Need tulevad automaatselt.

Kui tundub tuttav, siis proovi rohkem valida, millal oled rõõmus, kellega nõustud ja kellega mitte. Sa ei pea iseenesestmõistetavalt kõigile meelehead pakkuma. On aeg ennast ja oma vajadusi tundma õppida.

Allikas: yourtango.com