Aga kui see on juba juhtunud, et laps teile kehele suurte küsivate silmadega otsa vaatab, siis tuleb reageerida. Aga kuidas?

Ajakirjas Psühholoogia Sinule annab annab pereterapeut ja seksuaalnõustaja Pille Kütt nõu, kuidas käituda, kui laps on vanemad seksimiselt tabanud.

Kõige parem on selliseid olukordi vältida nii, et juba varakult tehakse peres selgeks, mis on privaatsus, et kinnistele ustele tuleb koputada jne, aga kui laps on juba vanematele keset kirehetke peale sattunud, siis soovitab Pille Kütt suhtuda olukorda rahulikult, sest häbistamine ja pahandamine jätavad lapsele tunde, et tema on midagi valesti teinud.

Lapsele tasuks öelda, et seksimine on normaalne; et see on seotud läheduse ja tunnetega ning kuulub täiskasvanuellu, samas tuleks tagada, et laps ei peaks kuulama pealt täiskasvanute seksihääli, sest väikestes lastes võib see tekitada arusaamatust ja hirmu, et kellelgi tehakse liiga.

Selgitus, mille lapsele annate, sõltub lapse arengust ja mõistmisvõimest, 2-3 aastasele pole vaja anda pikka seletust, vaid piisab lühikesest selgitusest, et niisugune ongi ainult täiskasvanute vaheline lähedus ja kui laps on juba suurem, siis näiteks teismeliste puhul piisab väikesest huumorist, et ebamugavusest üle saada.

Kui lapse seksuaalne areng on normaalne ja ta teab, et inimesed on lähedased, siis ei saa ta traumat, kui vanematele peale satub, kui lapsele pole aga nendest asjadest üldse räägitud, siis ta kardabki tõsimeeli, et keegi saab haiget, selgitab terapeut Pille Kütt.

Allikas: Psühholoogia Sinule