Tõesti, see aitab. Rahulkult sisse-välja hingamine ja kümneni lugemine rahustab su maha juba enne seda, kui jõuad oma partnerile hetkeemotsiooni ajel midagi tõeliselt haavavat öelda. Aga kui sinupoolne kahju on vihahoos juba tehtud, võta siiski ka nüüd hetk kümneni lugemiseks ja sa tunned, et oled palju rohkem valmis leppima, sest emotsioonid on lahtunud ja pea selgem.

2. Leppige kokku märksõna, mida kasutada, kui tüli kasvama hakkab

Kui vaidlus hakkab vaidlemise piiridest välja kasvama ja tüliks kiskuma, siis on hea, kui olete omavahel leppinud kokku tülitsemise puhul kasutatava märksõna, mis teile mõlemale meelde tuletab, et tegelikult olete armastav paar, kes ei soovi sugugi kakelda. Märksõna ehk tülikood võiks olla ka pisut naljaks, mis väljaöelduna olukorra jaburuse esile toob — tegelikult ei soovi te ju muud, kui probleemile lahendust leida.

3. Ära püüa tingimata lahingut võita

Sa ei taha ju tegelikult ennast iga hinna eest temast paremana ja targemana tunda? Või tahad? Oma partneriga vaieldes võiksid mõlemad tunda end aga piisavalt turvaliselt, et julgeda ilma häbitundeta ka teise arvamusega nõustuda. Asi pole ju võidus, asi on teie suhte paremaks muutmises.

4. Mõned teemad pole isegi seda väärt, et nende pärast tülitseda

Loomulikult on suhtes erimeelsusi, kuid on palju teemasid, mille pärast pole tegelikult üldse mõtet tüli üles tõmmata. Ühel või teisel moel tuleb kohaneda paljude partneri eripäradega ja iga tikku ei maksa tõesti pooleks ajada. Vaata asjadele pikas perspektiivis — iga päev pisiasjade pärast oma kaaslasega tülitseda — see pole ju sinu unistuste elu?

5. Kallista oma partnerit

Mõnikord on tõesti raske leida õigeid sõnu ja kallistus on keel, mida kõik mõistavad. Kallista partnert, et anda talle vaidluse käigus märku, et sa ei soovi, et teemast tüli kasvaks ja kallista kindlasti ka siis, kui on aeg leppida.

6. Proovi asju näha partneri vaatenurgast

Kui ta tõesti ei pea tähtsaks neid asju, mida sina pead, näiteks teie kohtumise aastapäeva, siis selle asemel, et teema tülini viia, proovi mõelda, miks see tema jaoks oluline pole. Kuidas on tema jaoks see teema seotud tema mineviku või uskumustega? Milliseid perekondlikke väärtusi tema lapsepõlves hinnati, millised olid tema vanematevahelised suhted? See kõik on vorminud tema praeguseid põhimõtteid. Võibolla näeb tema tähtsate asjadena hoopis muud?

7. Tegelikult pole see nii hull, kui sa vihasena magama lähed

Hoolimata paljude ekspertide soovitusest lahendada erimeelsused enne voodisseminekut, alati see ei õnnestu. Sest sa lihtsalt pole selleks valmis. Hommik on õhtust targem, seda teadsid juba vanad eestlased ja elu näitab mõnikord, et see on tõesti nii. Pärast und selge peaga mõeldes paistavad asjad uues valguses.

8. Näe ka tüliolukorras huumorit

Tujutsemisest alguse saanud tülid ongi jaburad. Aga keset tüli nalja visates jäta kõrvale iroonia ja õelus — see teeb asja ainult hullemaks.

9. Tea, mille pärast üldse tülitsed

Sest tihti ei teata. Pistad kodus partneri peale karjuma, sest ta on jätnud oma asjad laokile ja ta vaatab sind nagu pöörast ja teeb märkuse sinu vaimse tervise kohta. Aga sel hetkel, kui te nüüd 10 sekundit hinge tõmbate, jõuate ehk selgusele, et selline käitumine oli vaid pingete väljapurskamise päästikuks mitte põhjuseks. Pinged võisid koguneda hoopis eelnevate sündmuste pärast tööl või poes või on keegi teist lihtsalt pikalt peavalu käes piinelnud. Alati tasub nii enda kui partneri käest küsida, milles on tegelikult asi.

10. Loo enda ümber teadlikult head keskkonda

Tülid tulevad tihti ka sellest, et teie ümber on keskkond, mis soodustab negatiivsust. Olles näiteks ülerahvastatud kohas, lisaks ka näljane, siis see tahes-tahtmata mõjutab sinu meeleolu ja ka seda, kuidas teistega käitud. Looge suhte hoidmiseks ja pingete leevendamiseks teadlikult meeldivat õhkkonda, sööge koos, jalutage, võtke aega ainult teineteise jaoks. See ei ole kunagi raisatud aeg.

Tea, et elus ette tulevate tõeliste probleemide puhul täiskasvanud inimesed ei tülitse ega manipuleeri, vaid väljendavad oma seisukoha, on teise suhtes mõistvad, räägivad asjad selgeks ja teevad, mida lubavad.

Allikas: brightside.me