Ära reageeri negatiivselt

Kui laps ütleb, et ta soovib, et just isa ta voodisse paneks, siis kahtlemata tunned end teisejärgulisena ja võid muutuda naksakaks. Seda tuleks aga vältida ja aru saada, et lapsed on vahetud ja nad ei filtreeri nii-öelda kõike, mida mõtlevad-ütlevad. Samuti ei tohiks olla negatiivne lapse varasemate käitumiste suhtes. Näiteks kui laps soovib sinuga täna mängida lauamängu, siis ei tohiks talle vastata, et eile ta ju ei soovinud sinuga seda teha, kuidas siis nüüd äkki.

Empaatia aitab

Kui laps ütleb, et ta soovib isaga olla, siis võib see tekitada äratõugatud tunde. Samas aga on lapse jaoks oluline, et teda kuuldaks ja nähtaks. Seetõttu on hea mõte talle öelda, et jah, sa saad aru, et ta armastab issit ja sa kuulsid, et ta soovib, et just issi ta voodisse paneks. Niisiis on tähtis mõista, et isegi lapsega mittenõustudes on oluline, et laps tunneks, et sa kuulsid teda ja said temast aru.

Veendu, et töö ja lõbu vahel on tasakaal

Erinevate ülesannete ja lõbu vahel peaks kindlasti olema tasakaal. Võib-olla on nii, et ema käib lapsega poes, teeb talle võileiva ja aitab hambaid pesta, kuid kui isa tuleb koju, algab lõputu mänguaeg. Seetõttu ongi tasakaal oluline, sest muidu hakkab laps alateadlikult eelistama seda vanemat, kellega on kogu aeg ainult lõbusad mängud ja kes loeb ikka ühe unejutu rohkem või annab ühe tordilõigu lisaks.

Tööta välja kindel rutiin

Kui sul on tunne, et laps eelistab sind mingites tegevustes ja isa teistes, tasub hoopis sisse viia igapäevane rutiin. Nii on selge, et erinevad tegevused ei sõltu mitte vanemast vaid hoopis päevast. Näiteks ei saa laps öelda, et isa ei saa teda vanni viia, sest ema on kuri ja õel ning ei luba vaid hoopis täna viib lapse vanni ema, sest on esmaspäev ja see on see päev kui on ema kord.

Keskendu armastusele ja austusele

Olenemata sellest, kas laps eelistab hetkel rohkem ema või isa, tuleb tema vastu olla armastav. Ei tasu end lasta heidutada sellest, et hetkel tundub talle näiteks isaga olemine palju põnevam. Teinekord oled sina talle huvitavam. Head peresuhted põhinevadki armastusel ja üksteise austamisel, mistõttu tuleks austada lapse soove ja arvamusi võrdselt enda omadele.

Allikas: parenting.com