1. Ära oota teistest alati halvimat. Suhete parim alguspunkt on usaldus, kuigi see kõlab kui klišee, on see siiski tõsi.

2. Lepi sellega, et inimesed on nagu nad on. Keegi pole üliinimene, ka sinul endal on piirid. Nii et parem on mõistev olla ja andestada, kui inimesed alati ootustele ei vasta. On suur vahe, kas keegi isegi ei ürita või on su ootused alati suuremad.

3. Meenuta, et veatuid inimesi pole olemas, aga paljude puudustega on võimalik elama õppida. Iga inimese juures on midagi, mida sa kohe sugugi ei kannata, aga samas on ka palju väikseid miinuseid, mis polegi ju eriti tähtsad, kui inimene ise armas on.

4. Ära nuhi (enam) oma partneri telefonis. Igaühele on oma ruumi vaja, ja teadmist, et partner usaldab teda ka eemalt. Ära nuhi tema telefonis ja ära sunni teda näitama, kellega ta vestleb. See kõik teeb suhtele pikas plaanis rohkem kahju kui arvad.

5. Ütle välja, mis südamel. Nii negatiivsed kui ka positiivsed tähelepanekud — kui miski meeldib ja kui miski häirib. Tahad midagi ebaolulist öelda? Tee seda! Sul on saladusi või piinlikke tundeid, mida jagada? Tee seda! Suhte alus on enda avamine. See on ainus võimalus oma kaaslast paremini mõista ning lasta tal sind tundma õppida. Rääkimine aitab ka usaldusel kasvada. Ja kui talle ei meeldi, kuidas sa räägid ja mõtled, siis saad sellest vähemalt ruttu teada.

6. Suhtle vägivallatult. See tähendab, et räägi sellest, mis südamel, aga ilma teist ründamata. Seleta, mida tunned, lisa, millest see tunne tekkis, ja arutle, et mida sellises olukorras edaspidi peale hakata. Taoline lähenemine eeldab muidugi haavatavolemist ja oma vigade tunnistamist. Ja pikas plaanis on sellise suhtlusviisi tasuks palju selgem ülevaade, milline teie suhe olla võiks ja kus te kohe üldse ei ühildu — või arvate, et ei ühildu.

7. Pea meeles, et probleemi eest vastutavad mõlemad, mitte ainult sina või su partner. Ära püüa ei end ega teist õigustada ja vastutusest vabastada. Lisaks meenuta, et see, kuidas keegi mingile asjale või olukorrale reageerib, sõltub suuresti ta taustast ja isiklikust emotsionaalsest pagasist. Miski pole üheselt hea või halb.

8. Õpi tundma partneri emotsionaalseid sagedusi ja nendega leppima. Kui sulle meeldib näiteks pidevalt tšättida või isegi helistada, aga tema võib saata mööda päevi ilma suhtlemata, siis see ei tähenda kohe, et midagi on valesti. Äkki teie kontakti- ja suhtlemisvajadused erinevad. Ei tasu kohe järeldada, et ta ei hooli või et sina hoolid kindlasti rohkem.

Foto: Shutterstock

9. Aga kui te pidevalt täiesti erineval leheküljel viibite, siis on küll mõtet arutleda, kuidas enda suhtes aeg-ajalt ka ühele lainele viia, et võõraks ei jääks. Kui näiteks ühele ei meeldi teist absoluutselt kuulata või teie suhtlemisstiilid on totaalselt erinevad.

10. Tunneta oma piire. Uuri võimalikult täpselt välja, mis sind suhtes rahuldab, millega suudad leppida ja mis lihtsalt meeldib. See on ainus võimalus välja selgitada, kas oled kellegagi koos tõesti puhtast soovist koos olla, või näiteks klammerdud tema külge hirmust üksi olla.

11. Naudi ka üksi ja iseseisvalt olemist. Suhte moodustavad mitte kaks poolikut inimest, vaid kaks tervet, kes võivad teineteisega oma elu jagada ja teisele midagi lisada. Suhe ongi parim, kui mõlemad õpivad koos olema ilma enda isikupära alla surumata või — vastupidi — teisele survet avaldamata.

12. Varu kannatust. Ja mõtle, enne kui ütled, sõnu ei saa hiljem tagasi võtta. Ole valmis ka ise pidevalt muutuma ja arenema, ära oota seda ainut teiselt. Kui sina teed vigu, siis ole valmis, et ka tema pole veatu.

Kui soovid rohkem suhete kohta lugeda, siis vaata suhted.ee