Kuigi iga sünnituse kulg on erinev, on sünnitusele järgnevate nädalate sisu enamasti ühetaoline – tähelepanu on koondatud eelkõige lapse eest hoolitsemisele. Heaks emaks olemine ei tähenda aga seda, et enda vajadused või suhe partneriga peaks jääma tagaplaanile. Sünnitusjärgsed füsioloogilised muutused kestavad naistel harilikult 4–8 nädalat, mis ongi üldiselt see aeg, kui kaua peaks füsioloogilises mõttes seksuaalelu alustamisega ootama.

Umbes sama aeg kulub ka keisrilõikest taastumiseks. Keisrilõike puhul tuleb arvestada veel, et naiste valutundlikkus on väga erinev – ei saa lähtuda ainult sellest, kes kui kiiresti liikuma, kõndima või sportima hakkab. Emakahaav paraneb keskmiselt kuue nädala jooksul ning selle aja peaks andma naisele taastumiseks.

Hormonaalsed muutused

Sünnitusjärgne seksuaalelu alustamine ei sõltu mitte ainult keha, vaid ka vaimu valmisolekust. Naise hormonaalsete muutuste ja unevaeguse tõttu ei pruugi esialgu seks mõtlemises esikohal olla, ent seda ei ole vaja probleemiks pidada – peagi iha taastub. Ennast ei tohiks millekski sundida ja rõõmu peaks tundma nendest koosolemise vormidest, mis parajasti õiged tunduvad.

Mis hetkel vahekord aset leiab, sõltub paljudest teguritest. Oluline on ka see, millise emotsionaalse mälestuse jättis sünnituse juures viibimine mehele. On mehi, kes ei mõtle oma partneri seksuaalsusest pärast sünnituse juures olekut kunagi enam endistviisi. Ja samas on mehi, kes nimetavad sünnitust kõige enam lähedust tekitavaks, imeliseks kogemuseks.

Kuna meie seksuaalsus on seotud tugevasti enesehinnanguga, siis pärast sünnitust võivad ka enesekindlamad naised tunda end vähem ihaldusväärse­na. Seega – isegi kui füüsiliselt on keha paranenud ja sünnitusjärgsel visiidil on saadud arstilt luba sugueluks, ei pruugi see veel tähendada vaimset valmisolekut.

Igale murele leidub lahendus

Parim abivahend olukorraks, et partner end tõrjutuna ei tunneks, on ausus ja otsekohesus. Tuleks rääkida oma hirmudest ja sellest, mis käesoleval perioodil võiks naudingut pakkuda. Sünnituse ajal tehtud lahklihalõike või saadud rebendite tõttu võib seksuaalvahekord olla valulik veel nädalaid ja isegi kuid pärast õmbluste paranemist. Seetõttu kuni valu taandumiseni võiks seksiga väga ettevaatlik olla.

Hormoonitaseme kõikumine sünnitusjärgsel perioodil võib muuta tupe ebameeldivalt kuivaks. Valuliku seksuaalvahekorra vältimiseks võiks kuni loomulike sekreetide taastumiseni kasutada vee baasil toodetud libesteid. Vajadusel võib tupekuivuse puhul abiks olla ka arsti väljakirjutatud östrogeenikreem.

Keisrilõike järel on täiesti normaalne, kui aeg-ajalt esineb ebameeldivat kiskumistunnet kõhus, armi ümbrusse jääva piirkonna tuimust või kummalist hellust ja liigtundlikkust – seda veel kuude vältel. Seega vahekorra ajal võiks vältida survet kõhule ja armipiirkonnale, ent haava iseeneslikku lahtiminekut karta ei tasu.

On naisi, kelle seksuaalsust pidurdab ka oht taas rasedaks jääda. Kohe pärast sünnitust on munasarjad inaktiivsed, mistõttu rasestub naine sel ajal väiksema tõenäosusega. Ent imetamine ei anna sajaprotsendilist kaitset rasestumise eest. Seetõttu ongi soovitav 6–8 nädalat pärast sünnitust minna naistearsti või ämmaemanda juurde kontrolli. Seal tuleks muu hulgas rääkida ka seksuaalelu puudutavatel teemadel ning valida sobiv rasestumisvastane vahend.