See riik on Bhutan. Milles Bhutani elanike õnn seisneb? Miks peetakse sealseid inimesi maailma õnnelikemaks? Allpool on elustilist.ee poolt välja toodud 10 asjaolu, mida Bhutani elanikud teevad teisiti.

1. NAD VÕTAVAD SPIRITUAALSET JA MATERIAALSET ÕNNE VÕRDSENA

Läänemaailmas pingutavad inimesed selle nimel, et omada asju. Me oleme õnnelikud, kui meil on viimane iPhone või riietume viimase moe järgi. Ei ole õige niimoodi mõelda, sest just see, et me ei saa lubada endal asju, mida me tahame, tekitab meis stressi ja teeb meid õnnetuks. Globaliseerumine on haaranud ka Bhutani viimase kümne aasta jooksul ning bhutanlastel on olnud võimalus vaimsete väärtuste kõrval tasakaalustada materiaalseid väärtusi. Nad teevad seda vaimsete väärtustega võrdselt. Nad ei soovi omada viimast iPhone ega 50-tollist televiisorit. Neile piisab palju vähemastki, et olla õnnelikud. Nad on õnnelikud, et neile on kingitud elu.

2. BHUTANIL ON KIIREMINI KASVAV SKT MAAILMAS

Kui inimesed teenivad raha, siis on nad õnnelikud. Viimastel aastatel on Bhutani SKT (sisemajanduse kogutoodang) pidevas tõusujoones tänu India suurtele investeeringutele Bhutani hüdroenergiasse, mis on teinud selle väikese riigi kiiresti rikkaks ning inimesed ei pea palju töötama. Kogu võlu peitub aga riigi oskuses oma loodusressursse inimeste heaoluks ära kasutada!

3. NAD EI HOOLI TELEVIISORIST, RAADIOST EGA INTERNETIST

Olgem ausad, need tehnikaimed on teinud meie elu vaimses mõttes halvemaks. Televiisoris näeme pidevalt, kuidas inimesed teenivad kadedaks tegevalt palju raha, iluideaalid on meie silme ees. Internet on täis negatiivseid uudiseid, halbu ideaale. Me oleme sõltuvuses sotsiaalmeediast ning meid ärritab, kui postitust ei kommenteerita või laigita Facebookis piisavalt. Kui sa ei peaks selliste asjadega igapäevaselt kokku puutuma, kas sinu elu oleks palju parem ja õnnelikum?

4. 50% RIIGI TERRITOORIUMIST ON LOODUSLIK KAITSEALA

Keskkond on bhutanlaste jaoks ülimalt oluline. Niivõrd, et pool riigi territooriumist on rahvuspargi ala. Metsad, loomad, keskkond on kaitstud ning hiljuti kinnitas riik, et 60% kogu riigi territooriumist on ametlikult kaitstud metsade hävitamise eest. Selline panus loodushoidu teeb sealsed inimesed õnnelikuks.

5. NAD ON SUURES OSAS BUDISTID

Budism on üks rahulikumaid ja õnnelikumaid religioone maakeral. Nad usuvad karmasse. Budisti karmasse uskumuse aluseks on teadmine, et need inimesed, kes elavad oma elu heatahtlikena, on uuesti sündinuna veelgi paremad olendid. Inimese teod määravad tema surmaeelse teadvusseisundi ja ühtlasi selle, kas järgmine sünd on eelmisega võrreldes halvem või parem. Karma on vääramatu - igavene õiglus. See teadmine paneb nad abistama ligimest ning olema kogu elu hea inimene. Kui inimesed ei ole pidevalt teiste inimeste kõri kallal, teeb see neid õnnelikuks. Paralleelse võrdlusena võime mõelda ütlusele "eestlase parim toit on teine eestlane".

6. NAD MÕÕDAVAD OMA ÕNNE

On meeldiv, kui riik annab sulle häda korral abistava käe, kuid kas on juhtunud, et Eesti riik tõeliselt hoolib sellest, et eestlased oleksid õnnelikud? Bhutani inimesed ei pea selle üle pead murdma. Bhutani valitsus mõõdab regulaarselt riigi õnnelikkuse taset, kasutades selleks rahvusliku õnne indeksit ehk GNH-d (Gross National Happiness). Bhutani riik ei ole ideaalne oma elanikele õnne pakkujana, kuid teadmine, et riik õnnelikkust mõõdab, annab ilmselt hea enesetunde.

7. NAD ELAVAD IMELISES LOODUSKAUNIS KOHAS

Bhutan asub Himaalaja mäestikus ning 60% riigi territooriumist on puutumata loodus. Inimestel on palju võimalusi minna imekaunisse loodusesse puhkama ja lõõgastuma. Rahu, vaikus, loodus tunduvad õnnelikumaks tegevana kui saastatud suurlinna pisikeses korteris elamine. Õnneks on Eesti oma puhta ja imekauni loodusega siinkohal võrdväärne.

8. LÕHE ELANIKKONNA NING KUNINGLIKU PEREKONNA VAHEL ON VÄIKE

Tänu isoleeritusele ja väiksusele on Bhutani elanikud väga kokkuhoidvad. Ühes välismaises väljaandes kirjeldab Bhutanis kuu aega elanud noormees, et jälgis kord mänguväljakul noorte poistega korvpalli mänginud noort meest. Hiljem neid tutvustati ning tal oli võimalus koos noormehega palli mängida. Aegu hiljem sai välismaal elav noormees teada, et tema võistluskaaslaseks oli Bhutani prints isiklikult. Selline suhtumine aitab kaasa omavahelisele vabale suhtlemisele.

9. NAD ON PUHANUD

Vastavalt rahvusvahelistele uuringutele magavad 2/3 Bhutani elanikest vähemalt 8 tundi ööpäevas. See on väga hea näitaja võrreldes lääneriikidega. Hea ja pika une seos õnne, produktiivsuse ja hea tervise vahel on teaduslikult tõestatud.

10. NEIL ON PUHAS ÕHK

Tänu loodushoiule ja heale asukohale elavad Bhutani elanikud puhta õhuga piirkonnas. Loomulikult sõidavad Bhutani teedel mootorsõidukid, mis saastavad õhku, kuid neil ei ole saastavaid tehaseid ega tootmishooneid või suurte tootmisjääkidega ettevõtmisi. Just see hoiab Bhutani õhu, vee ning pinnase puhtana.

Bhutan on hoidnud oma riiki pikka aega isoleerituna, kümmekond aastat tagasi globaliseerumisega vähesel määral kaasa läinud Bhutan on küll veidi muutunud, kuid suutnud suurepäraselt hoida tasakaalus vaimseid ja materiaalseid väärtusi. Riik hoolib oma elanikest, elanikud hoolivad endast ja teistest ning see teebki bhutanlased maailma õnnelikemaks inimesteks.

Allikas: elustilist.ee