1. Mõista, et abielu on raske töö

Juba abielu alguses tuleb roosade prillide taga kükitamise asemel endale selgeks teha, et partnerlussuhe on valdkond, mis nõuab pidevat tööd. Sa pead seda tegema iga päev ja sellesse ka innukalt suhtuma. Kui hakkad suhtes märkama probleeme, siis tegele nendega kohe. Nad ei kao ise ära vaid pigem kasvavad. Ja ära võta oma kaasat iseenesestmõistetavalt. Suhtu temasse alati nii, nagu käiksite veel kohtamas — tähelepanelikult ja hoolivalt. Seda peaks tegema ka tema, muidu suhe ei toimi.

2. Sina ei saa teda muuta

Mehed abielluvad lootuses, et naine jääb alatiseks selliseks nagu ta on kohtingute ajal ja naine loodab, et tal õnnestub mees ümber kasvatada. Reaalsus on aga see, et peagi pärast suhte algust nähakse üksteise päris nägu ja selliseks see jääb ka siis, kui olete abielus. Lahutavad paarid tunnistavad, et tegelikult olid abikaasade need omadused, mis suhtes lõpuks talumatuks muutusid, olemas ka suhte alguses, kuid nad lootsid, et suudavad seda muuta. Kahjuks toimuvad inimeste puhul siiski vaid mõningased muutused ja sedagi aastate jooksul pigem halvemuse suunas. Vaata otsa oma suhtele ja partnerile ning arvesta sellega, et suurt muutust tema isiksuses ega käitumises ei toimu ja otsusta, kas suudad sellega elada või mitte.

3. Kas oled temaga tõesti valmis surmani koos olema?

Seda küsimust tuleks endalt tõepoolest küsida. Enam kui pooled abieludest lahutatakse. Ometi tõotasid ka nemad, et nad on koos kuni surmani. Lahutusadvokaadid soovitavad seetõttu teha kas abielueelne leping või oodata abiellumisega seni, kuni oled tõepoolest kindel, et just selle inimese kõrval tahad veeta terve oma elu. Mõnikord sobib ka lihtsalt kooselu.

4. Oleks parem, kui te saaksite rahaasjadest ühtemoodi aru

On üllatav, kui paljude paaride jaoks saab erinev arusaamisene sellest, kuidas raha kasutada, suurte lahkhelide põhjuseks. Enne abielu peetakse finantsasjade arutamist sobimatuks teemaks ja see maksab pärast karmilt kätte. Abielu alguses vaadatakste teineteise erinevast arusaamast rahakasutuses mööda, kuid aja jooksul see probleem kasvab ja tihtipeale lausa ületamatuks.

5. Otsustage koos kasvada

See ei puuduta mitte ainult rahaasju vaid ka laste kasvatamist ja muid tundlikke teemasid. Kui sellistes valdkondades hakkavad tekkima lahkhelid, siis tegelege nedega kohe ja üheskoos. Arutage, mis teis tekitab ebamugavust ja leppige kokku, et püüate leida lahendust, mille realiseermisel ei tunne kumbki ennast allasurutuna.

6. Sul peab olema, kellega rääkida

Lisaks oma abikaasale. Kõrvaltvaataja pilk suhtele võib viia probleemide lahendamisele kiiremini lähemale. Aga ei ole vaja arutada oma suhte asju igal pool ja igaühega. Olgu sul üks hea sõber, teil perekonnana hea sõpradepaar või terapeut.

7. Korraldage oma elu nii, et teil oleks nädalas vähemalt üks vaba päev, mida koos veeta

Suhe ei ole suhe, kui koos ei olda. Teil peab olema oma aeg. Lihtsalt selleks, et koos voodis vedeleda, lobiseda, olla vaid teineteise ja teie teemade päralt.

8. Ühine hobi

Inimesed tegelevad vabal ajal oma hobidega ja on väga oluline, et teil oleks vähemalt üks ühine hobi, sest midu võib juhtuda, et jääte kas võõraks või vaid majapidamispartneriteks. Hobi jagamine on oluline, sest väljaspool igapäevaaskeldusi räägite teistel teemadel, kogete koos millegi saavutamist või nautimist — need on asjad, mis liidavad. Kui tegeled oma hobiga, siis innusta ka oma kaasat igati endaga liituma. Või oled hoopis sina see, kes võtab üle ühe tema hobidest?

9. Käige koos saunas või vannis

Ja see soovitus on täiesti tõsine. Teil on võimalus olla vaid kahekesi (vähemalt osa ajast, kuni lapsed teid avastavad) ja rääkida mõnusalt oma plaanidest ja mõtetest. Inimene peab niikuinii ennast pesema — miks mitte veeta see aeg koos oma abikaasaga — see pole siis lihtsalt hügieeniprotseduur vaid lõõgastav koosolemine, mis muudab teid lähedasemaks. Olles füüsiliselt paljas, avatakse ka enda sisemus kergemini. Ja see viibki meid järgmise teemani.

10. Ärge unustage seksi

See on miski, mida jagate omavahel ja ainult. See on teie eriline side, intiimsus ja usaldus. Abikaasadevaheline suhe pole kunagi täiuslik ilma intiimsuseta. Seks on osa teie abielust ja kui üks pool sellest pidevalt kõrvale hoiab, siis pole suhtele pikka iga loota. Mõnikord jääb seks aga tahaplaanile väsimusest ja lootusest, et küll saabub sobiv hetk aga jälle on nädal möödas ja ei saabunudki. Sellisel juhul võiksite tõesti teha kokkuleppe, et seksite vähemalt korra nädalas ja see peab tehtud asjade nimekirja kuuluma enne, kui kell uut nädalat tiksuma hakkab.

11. Rohi ei ole mujal rohelisem

Ehkki see võib mõnikord nii tunduda. Sa võid suhte jooksul olla võlutud mõnest teisest inimesest, kes on ju nii atraktiivne ja huvitav ja kuulab sind nii suure pühendumisega, kuid tea, et igaüks jaksab lühikest aega särinat ja põnevust üleval hoida. Kõrvalsuhet kaaludes tea, et argipäev jõuab ka sinna ja sinuga kaasaskäivad probleemid tulevad sinuga ka uude (kõrval)suhtesse kaasa. Enne, kui alustad midagi uut, veendu lõplikult, et praeguses suhtes pole enam midagi päästa. Aga tavaliselt teevad inimesed nii, et ei sülita vanasse kaevu enne, kui uus valmis. Mis tähendab, et saaks vana ju ka korda, aga pole soovi ei iseenda ega oma suhtega tööd teha. Kui sellisena minna uude suhtesse, siis jääb ka see kaev peagi kuivaks. Tuleta esmalt meelde, miks valisid oma praeguse kaaslase ja kui õnnelik sa alguses olid — kas on võimalik, et leiate taas teineteise?

12. Ära anna nii kergesti alla

Tulete meelde. Lubasite olla koos nii heas kui halvas ja võibolla on just praegu see halvem periood, millega tuleb samuti toime tulla. Aga ka see läheb mööda. Tormi teie suhtes võidate siis, kui seisate sellele koos vastu ja ei hülga oma laeva. Üheskoos lahenduse suunas liikumine ongi see, mis teele tekkivatest takistusetst üle saada aitab. Ja ühiselt võidetud takistused liidavad veelgi.

Foto: Shutterstock

Allikas: Parenting.com