Puhka!

Tunned süüd, et ei jaksa täna lastega õue minna? Mõnikord kipume unustama, et laste igapäevane ühest kohast teise tassimine on tulnud moodi alles tänapäeval. Vanasti mängisid lapsed rahumeeli omaette õues või toas, kellelegi ei tulnud pähegi nendega pidevalt tegeleda või neid mööda küla ringi vedada.

Sa võid üllatuda, kui rõõmsad on su lapsed siis, kui jätad nad lihtsalt rahule ning annad neile ämbritäie Legosid kätte. Ja sina saad samal ajal rahulikult hinge tõmmata!

Mida rohkem, seda uhkem? Tänan, ei…

Uus päev, uued lapsed, kes su koju sisse tungivad ning selle segamini pööravad…

Tegelikult ei ole sinu kohuseks poolt lasteaiarühma toita ja lõbustada. Lapsed saavad koos mängida ka lasteaias, mänguväljakul või kellegi teise kodus, kohtumispaik ei pea alati olema sinu territooriumil.

Mis täna süüa on? Väkk, seda ma küll ei taha!

Söögiga pirtsutajatele ei ole mõtet iga päev kolmekäigulist einet pakkuda. Keegi ei pahanda, kui võtad mõnel päeval külmikust välja kalapulgad või külmutatud friikartulid. Kui sa oled valmis enamikel õhtutel korraliku eine valmistama, siis on väga okei, kui mõnel õhtul vabamalt võtad ning valmistoidu peale üle lähed.

Muidugi ma tegin selle koogi ise…

Miks arvatakse, et pärast sünnitust tahavad naised hommikust õhtuni kooke küpsetada? Ei taha ju! See, et oled kodune, ei tähenda, et peaksid igaks sünnipäevaks või koosviibimiseks ise viiekihilise tordi või kaheksa plaaditäit muffineid tegema. Käi kodulähedasest poest läbi — letid on erinevate ahvatlevate kookide all lookas! Ja nii kurb kui see ka poleks — lastele meeldivad poekoogid kodustest sageli rohkemgi.

Emme, mängime jalgpalli!

Ee…tegelikult ma ei taha! Tegelikult ajab juba mõte sellest, et pean jälle väravapostide vahel seisma ja palliga vastu nägu saama mind hulluks! Sa ei pea oma lapse kõikide ideedega kaasa minema ning siis kannataja näoga vaikselt ootama, kui mäng läbi saab. Valige koos välja tegevused, mis teile mõlemile meeldivad  — sel moel naudite koos tegutsemist ja lõbutsete täiel rinnal!

Laisad mängud on parimad

Mõned lapsevanemad usuvad, et parim viis oma põnnidega aega veeta on nendega võimalikult palju erinevates kohtades käia. Kino, kohvik, trenn, muuseum, muusikatund, sõbra sünnipäev — pole ime, et olete mõlemad päeva lõpuks surmväsinud!

Tegelikult ei ole midagi hullu ka lihtsalt niisama pikutamises ja vestlemises. Või näiteks arstimäng — sina pikutad, laps ravib sind. Usu, ta teeb seda hea meelega. Emad soovitavad veel peitusemängu (mis tähendab, et saad rahulikult 15 minutit hingetõmbeaega, kuni laps sind otsib) ja kui laps juba tahab või oskab, lase tal endale raamatut lugeda (püüa mitte uinuda!).

Telekas ei ole alati halb

Jah, telekas on parim lapsehoidja. Pool tundi korraga on okei! Jälgi vaid, et ta väga vägivaldsele või täiskasvanutele mõeldud kanalile ei satuks.

Kommi ka

Ma tahaaaaaaaan kommi! Ma tahaaaaaaaaaaaaaaan jäätist! Ma tahaaaaaaaaaaaaaaaaaan küpsist! Mitte midagi ei juhtu, kui lõputu seletamise ja ei ütlemise asemel mõnikord harva lapsele järele annad ning talle soovitud maiuse ulatad. Sinu närvid ja nende heaolu on ka oluline.

Riided porised? Väga lahe!

No ja mis siis juhtub, kui su laps tuleb lasteaiast, silmad säravad, põlved porised? Kui keegi kommenteerib, ütle vastu, et oled öki ja hoiad pesupulbrit kokku! Lastel ikka juhtub — nad kukuvad, rullivad end mudas, hüppavad poriloiku jne. Mäng on väikese inimese töö ja kui sealjuures juhtub mustaks saama, on ju veel eriti lahe.

Mida me nüüd teeme?

Kui lased lapsel ise endaga tegeleda, võid üllatuda, kui leidlik ta tegelikult on (kui ta lõpuks harjub mõttega, et sa ei pakugi talle iga minut tegevust).  

Kui ta "mul on igaaaaaav!" sulle närvidele käima hakkab, soovita talle midagi, aga ole väga napisõnaline.  "Mine mängi õues" või "Mine joonista midagi" on täitsa piisavad.

Allikas: iVillage.co.uk