Laps kasvab ja koos sellega tema vilumus tahvli või arvuti kasutamisel. Ühel päeval avastab ema, et millegipärast ei pääse ta enam oma e-postkasti ning sisselogimine internetipanka lükatakse korduvalt tagasi kuni kasutajaõiguste tühistamiseni.

Eeltoodu illustreerib hästi, et laps õpib mõned asjad selgeks märksa varasemalt kui tema vanem ja ehkki lapsevanem on saanud osta endale aega, lastes lapsel arvutis toimetada, saab varem või hiljem taoline „krediidilimiit" otsa ning siis ilmneb, et krediidikulukuse määr on üllatavalt suur.

4-aastase lapsega liiklusega teed ületades haarame tal tugevalt kinni. Eks ikka seepärast, et ta käekest lahti ei kisuks ja autole ootamatult ette ei sööstaks. Seevastu internet tundub liiklusega võrreldes ohutu turvasaarekesena.

Samas on oht kalduda ka teise äärmusesse. Näiteks osad lapsevanemad ei luba lapsi pea üldse arvutisse ja lükkavad nutitelefoni ostu võimalikult kaugesse tulevikku.

Viimased uuringud on näidanud, et lapsevanemad pööravad vähe või üldse tähelepanu oma laste internetis viibimisele. Ehkki varajases staadiumis tahvelarvutiga tutvudes on laps rõõmus, on ometigi mitmed psühholoogid väitnud, et arvutimäng varajases eas loob lapsele mängumaailma, mis on sedavõrd atraktiivne, et laps ei mõtle oma jaoks ise mänge välja, kaotades lapseliku loovuse. Just üksiklapsed peavad mõtlema endale mänge välja. See kasvatab järk-järgult aktiivsust ning arendab loovmõtlemist.

On mõeldamatu, et liikluses ei kehtiks reeglid. Tulemuseks oleks meie karmis liikluskultuuris hirmus statistika või kaos. Tekkiksid ummikud ning liiklusõnnetused toimuksid pea kõikjal.

Ka internetis võib reeglite puudumine maksta väga valusalt kätte nii lastele kui vanematele. Kui internetis veedetud ajale ei seata limiiti, siis võib toimuda võõrandumine nii vanema kui lapse poolt. Kannatab suhtlus. Kui varem veel laps pöördub ema/isa poole palvega: "Mängime!", siis tasapisi muutub see soov harvemaks, nähes vanema tõrksust. Lapsevanemana on ennast veelgi keerukam interneti kasutamise valdkonnas distsiplineerida. Reeglid internetis veedetud aja suhtes peavad võrdselt rakenduma nii vanemale kui lapsele.

Raske on kontrollida, mida laps internetis vaatab ning paljud lapsevanemad ei tunne selle vastu huvi. Millegipärast on arvamus, et kui mootorsõidukiga liigeldes on vaja läbida pikk ja mitmetahuline kursus, mis päädib mitme eksamiga, siis internetis võid teha kõige ohtlikumaid manöövreid, sõita punase tule alt läbi ja õppida katse-eksituse meetodil.

Teet Uuemõis

Hea lugeja, kas kontrollid äppide tausta enne kui neid alla laadid? Aga kui sinu laps tahab midagi alla laadida?