Karusnahkade konserveerimisel kasutatakse mitmeid ohtlikke ja saastavaid kemikaale, pärast mida töödeldakse neid sageli ka valgendajate ja värvainetega. Kuigi karusnahatööstus ning karusnahaga kauplejad proovivad kujutada karusnahka loodussõbraliku tootena, on teada, et karusnahatootmise protsess on tugevalt saastav, energiamahukas ning äärmiselt ebaloomulik.

"Tulemused on väga rahutukstegevad. Taaskord on tõestatud, et karusnahksete rõivaste ja aksessuaaride tootmisprotsess võib inimeste tervisele ohtlikult mõjuda. Ning seekord räägime lasterõivastest. Korduvalt on ulatuslikud rahvusvahelised uuringud viidanud, et karusnahksed tooted mürgitavad kandjat. Ning muutunud pole midagi. Loodan, et see uus raport viib otsustavate sammude elluviimiseni," kommenteeris tulemusi uuringu tellinud Hollandi organisatsiooni Bont voor Diereni esindaja Nicole van Gemert.

Formaldehüüd

Formaldehüüd imendub organismi hingamise ja naha kaudu ning võib tekitada ärritusi ja allergiaid. 2004. aastal lisas Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (IARC) formaldehüüdi vähitekitajate nimekirja. Testitud kuuest rõivabrändist sisaldasid kemikaali lubatust suuremas koguses viie brändi tooted. Aluseks on võetud formaldehüüdi lubatud määr tekstiilitoodetes nagu see on määratud Hollandi tarbijakaitseseadusega, mille kohaselt peavad tooted, mille formaldehüüdisisaldus ületab 120 mg/kg, tulema märgistusega, mis juhendab toodet enne selle kasutamist pesema. Pärast pesemist ei tohiks formaldehüüdi tase olla kõrgem kui 120 mg/kg. Sellist juhendit ei olnud ühegi testitud jope küljes.

Vastavalt 2009. aasta Euroopa mänguasjade ohutusdirektiivile ei tohi tekstiilist mänguasjad sisaldada rohkem kui 30 mg/kg formaldehüüdi. Kõik testitud karusnahksed detailid ületasid selle taseme. Canada Goose lastejope karusnahast ääris sisaldab 240 mg/kg, Airforce jope 180mg/kg ja Versano jopest leiti 260 mg/kg formaldehüüdi.

Hormonaalhäired

Kuue brändi hulgast viis testisid etoksülaatide koguses üle lubatud taseme. Etoksülaadid käituvad organismis sarnaselt östrogeenina, põhjustades hormonaalseid häireid. Need kemikaalid imenduvad organismi naha kaudu ning satuvad seejärel vereringesse, püsides organismis mõnel juhul üle kahekümne aasta, mis puhul võivad tekkida kroonilised tervisehäired.

Oeko-Tex Standard 100 on iseseisev tekstiilitoodete testimis- ja sertifikatsioonisüsteem, mille sihiks on mõõta kahjulike ainete sisaldust tekstiilis tulenevalt tekstiili reaalsest kasutusest. Mida intensiivsem on toote kontakt nahaga, seda rangemad on kasutusnõuded. Suurim lubatud kogus etoksülaate on Oeko-Tex Standardi kohaselt 100 mg/kg, ning selle ületavad Airforce, Versano, Nickelson ja Canada Goose. Kui etoksülaatide tase tootes ületab 1000 mg/kg, vastutab maaletooja tarbijate teavitamise eest nii etoksülaatide kõrgest tasemest kui sellega kaasnevatest ohutusnõuetest. See kehtib näiteks ka Airforce jope karusnahadetailide puhul.

Amsterdami ülikooli toksikoloog Jakob de Boer hoiatab, et etoksülaatide ja formaldehüüdi suur sisaldus peaks meie tähelepanu pöörama karusnaha kandmisega seotud terviseohtudele: „Need tulemused kutsuvad üles taoliste kemikaalide lubatud taseme lähemale vaatlusele ning võimalik ka, et nende toodete keelustamisele."

Allikas: Loomade eestkoste organisatsioon Loomus