Miks selline asi töötab?

Tänulikkus on väga lähedane tunne armastusele. Teadlaste arvates panevad need tunded inimese südame lööma tervislikumas rütmis. Mediteerijad ütlevad, et tänutunne avab meie südame.

Positiivsele keskendumine muudab elu paremaks. Pole tähtis, kui halvasti asjad on — alati leidub midagi sellist, mille eest tänulik olla. Ja mida paremini sa ennast tunned, seda tulemuslikumalt suudad elus ette tulevatele väljakutsetele vastata.

Programmeerime alateadvust looma rohkem väärtuslikke asju, kui hoiame silme ees pilti sellest, mis meile hea tundub.

Nii et leia kolm asja, mille eest tänulik olla ja pane need sõnadesse, ütle lapse kuuldes välja nii spetsiifiliselt kui oskad-saad.

  • „Töötasid täna väga kõvasti ja võid enda üle uhke olla!“
  • „Ohoo! Sa korjasid oma mänguasjad kokku. Mulle meeldib, et su tuba on korras.“
  • „Tänan, et sa selle ära tegid — ainult üks kord pidin meelde tuletama!“

Pane tähele, et laps ei pea olema täiuslik, et sinu kiitust ära teenida. Mida enam sa õiges suunas astutud samme tähele paned, seda motiveeritum on laps teel eesmärgini.

Ja mis eriti oluline — kõik see ei nõua üldsegi mingit lisaaega. Pead ainult märkama ja lapsele positiivse märkuse tegema. Kui tahad, et su laps tõeliselt õitsele puhkeks, katseta kiitusesajuga. Milleks piirduda vaid kolme asjaga?

Tunnusta oma last hommikust õhtuni nii entusiastlikult kui vähegi suudad. Hinnangute andmise asemel („Oled minu hea ja armas lapsuke!“) püüa olla nii konkreetne kui saad, jälgides, mida ta teeb ja kuidas sina end tunned.

  • „Märkasin, et panid ise pidžaama selga!“
  • „Tänan, et sa õde aitasid!“
  • „Hindan väga, et sa selle asja eest hoolt kandsid!“
  • „Te mõtlesite kahekesi välja, kuidas asi õiglane oleks!“
  • „Mulle meeldib, et sa aitasid mul poes riiulitelt asju üles leida. Sinuga on nii hea koos töötada!“

Ütle, et hindad teda, nii palju kordi, kui suudad. Iga päev nädala aega järjest. Lisa ka mõni mõnus kallistus. Ja sa näed, et su laps muutub õnnelikumaks ning teie suhe paremaks.

Allikas: psychologytoday.com