Arsti sõnul imetatakse rinnaga rohkem kui kaks aastat neid lapsi, kes seda ise soovivad ja tavaliselt toimub see öösiti. Sel viisil ei puhastu aga lapse hambad korralikult, mis tähendab, et on suurem risk hambaaukude tekkeks.

Samas leidis aga uuring, et lastel, keda imetati 12 kuni 23 kuud, ei esinenud kõrgemat riski hambaaukudeks. Ainult veerandit lapsi toideti rinnaga 24 kuud või kauem.

Rinnaga toitmine ja hambad

Arstide sõnul on liigne imetamine sama, mis liigne maiustuste söömine. Samuti leidis uuring seose ka pere majandusliku seisuga. Selgus, et kui pere sissetulek oli väike või ema haridustase madal, esines lastel ka rohkem hambaauke ja nende risk tõsistele hambaprobleemidele oli suurem.

Samas arvasid teised spetsialistid, et Brasiilias tehtud uuring ei pruugi kehtida teiste riikide kohta. Näiteks kasutatakse sealses vees fluoriidi, mis aga nii-öelda ennetab hambaauke. Brasiilias on fluoriidiga vesi aastast 1962.

Imetamisel on ka omad positiivsed küljed. Näiteks leidis üks teine uuring, et lastel, kes toituvad esimesed kuus kuud ainult imetamisest, esineb 72% tõenäosusega mittekõverad hambad. Regulaarne imetamine on aga hammastele hea, sest kui imetada last päeval ja teda mitte panna pudeli või lutiga voodisse, siis on hambad vähem avatud suhkrule, mistõttu tekib ka vähem hambaauke.

Lapsi soovitatakse rinnaga toita aasta ja kauem ainult juhul kui ema või laps tahab seda. Imetamine annab lapsele ka kasvamiseks vajalikke toiteaineid ja vähendab riski nakatuda tõsistesse haigustesse, milleks on näiteks kõrvainfektsioonid või kõhulahtisus. Emadel aitab imetamine aga sünnieelne kaal kiiremini tagasi saada ja ennetada munasarja- ja rinnavähki.

Arstide sõnul on aga vähe põhjuseid, miks peaks imetamisest hoiduma. Küll aga tasub alati arstidega imetamise osas konsulteerida, et kõik oleks turvaline.

Hambaaukude ennetamine lastel

Arstide sõnul on imetamine küll äärmiselt oluline, ent emad peaksid olema tähelepanelikud vältimaks hambaaukude teket lastel. Seda seetõttu, et ka rinnapiimas on suhkrut, mida lapsed armastavad ja sellepärast peaks lastel peale imetamist igemed niiske riidega puhtaks pühkima. Kui lapsel hakkavad arenema hambad, tuleks neid pesta vähemalt kaks korda päevas. Samuti on äärmiselt oluline käia regulaarselt hambaarsti juures, sest kui juba varakult probleemidega tegeleda, ei muutu need hiljem hullemaks ja sellest ka väiksemad kulud. Samuti algavad paljud infektsioonid ja põletikud suust ehk ravimata hammastest.

Ka lapsevanemad ise peaksid oma hammaste eest korralikult hoolt kandma, sest kui lapsevanem jagab lapsega lusikat, võivad ravimata hammaste korral sattuda ka lapse suhu erinevad halvad bakterid, mis tekitavad hambaauke.

Allikas: CNN