Ükski inimene ei ole saar, teda ümbritsevad teised ja ta ise koosneb erinevatest tahkudest. Üle kõige igatseme olla seotud ja kogeda ühenduses olemise tunnet. Oskame igatseda ühendust oma lähedastega, aga rõõmustame ka selle üle kui saame kontakti oma kadunud või maha vaikitud osadega, teiste inimestega ja terve maailmaga.

Keerulistel eluhetkedel jäävad paljud oma segipööratud maailmaga üksi ka siis, kui lähedased on tegelikult olemas, sest ei suudeta uskuda, et keegi teine võib meid mõista, kui me isegi ennast ja endas toimuvat ei mõista.

Nendel hetkedel võimegi tunda, et me oleme justkui üksi jäänud, meiega on midagi juhtunud. Me tunneme ennast puudulikuna, suhetes isoleerituna ja üksildasena. Kadunud on elurõõm, kirg, lähedus ja mõistmine. Ja mingil hetkel seisame „ristteel", et võtta vastu otsus, kuidas edasi.

Kui läänemaailmas on keerukatel eluperioodidel terapeudi abi otsimine enesestmõistetav käitumisviis, siis nõukogude taustaga Eestis veel veidi vähem levinud. Psühholoogia oli Nõukogude Liidus keelatud teadus ja seltsimehed pidid saama igaüks ise oma eluga hakkama. Õnneks on selline mõtteviis vähenemas ja üha enam leidub ka eestlasi, kelle jaoks tundub normaalne enne tähtsate otsuste langetamist või suhetes raskusi kogedes paluda abi professionaalidelt. Ei ole midagi kallimat ega olulisemat (vaimsest) tervisest ja lähedastest peresuhetest.

Kui paar on tõesti valmis oma suhteprobleemi lahendama, kuid ise jõutakse ummikusse, siis sobiv teraapia aitab inimestel nii ennast kui teist paremini mõista ja seejärel ise lahendusteni jõuda.

Kuidas võib teraapia sind suhte ja lähedusprobleemide puhul aidata

Näiteks Imagoteraapias ei ole terapeut kummagi partneri poolt, ta on täiesti neutraalne. See aitab mõlemal suhte osapoolel paremini nii ennast kui teist mõista.

Kui inimesed on tülis, siis kipub ikka kumbki oma vaatenurka rõhutama ja raske on korraga näha ka partneri seisukohta ja mõelda, mis on parim meie suhtele. Terapeut võtab siin tasakaalustava rolli - ta hoolitseb, et mõlemad partnerid saaksid oma vaatenurka avada ja tunda, et teda on kuuldud ja partner teda mõistab, ja veelgi enam - partnerile läheb korda, mis tema on mõelnud, tundnud ja kogenud (jah, meil on selleks oma spetsiaalne meetod!).

Sellises teraapias ei toimu tülitsemist ja teineteise süüdistamist, terapeut hoolitseb selle eest, et kumbki partner võtaks vastutuse oma tunnete ja käitumise eest, räägiks läbi oma vajaduste ja kogemuste, jättes teisele inimesele sama võimaluse. Kogu seansi jooksul ei püüta kunagi leida süüdlasi, vaid töötatakse selle nimel, et luua sügavamat mõistmist - millised kummagi varasemad kogemused, lapsepõlvest saadud haavad või rahuldamata vajadused tingivad raskusi, millega paar parasjagu silmitsi seisab.

Terapeut aitab suhetepuntras lõksus oleval paaril

  • mõista, et konfliktidel on tegelikult sügavamad juured
  • olla edukas enda tervenemises ja kasvamises
  • õppida, kuidas anda partnerile teada oma vajadustest turvalisel moel
  • muuta konflikt võimaluseks, mis aitab meil liikuda sügavama läheduse ja ühenduse suunas
  • teha väikeseid samme suurte muutuste eesmärgil, mis võimaldab meil tunda ennast terviklikumana, elusana, õnnelikumana - ja seda nii paarisuhtes kui ka üksikisikuna
  • olla partnerile valu valmistaja asemel pigem rõõmutooja
  • mõista kuidas teise inimese teadlik vajaduste täitmine võib olla võimalus sinu kasvamiseks.

Ja mis kõige tähtsam, saada aru, kuidas saan ise muuta oma suhteid avatumaks, tuua tagasi oma suhetesse rõõm, kirg, lähedus ja mõistmine - kõik see, mida tundsime suhtes mingi hetk kadunud olevat.

Kõige rahulduspakkuvam armastussuhe on see, kui kaks inimest saavad olla lähedastes suhetes, kuid samal ajal jääda selles iseendaks. Teraapia puhul ei ole mõtet oodata suuri muutusi esimese seansi järel. Kui inimesed on elanud aastaid mittetoimivas suhtes ja kibestumist kogunud, siis selle lahendamine, usalduse ja läheduse taastamine on täiesti võimalik, aga võtab aega.

Mõnikord kui paar tuleb meie juurde mingi kindla probleemiga, õnnestub sellele probleemile kiire lahendus leida. Teinekord võtab lahenduse otsimine rohkem aega, sest probleemi juured on väga sügaval.

Aga mõnikord juhtub ka nii, et see esialgne probleem muutub ebaoluliseks - partnerid tunnevad taastatud lähedustundest ja taas leitud kirest romantikast nii suurt rõõmu, et probleem ei häirigi enam.

Hea teraapia abil saavutab paar:

omavahelise ühenduse taastamise (ka pärast truudusetust)

omavahelise sügavama mõistmise

oskuse läbi elada rasked elusituatsioonid (lein, kolimine, haigus, lahutus)

isiksusliku kasvu läbi suhte

suurema üksteisemõistmise oma kooliealiste lastega

Kui tunned, et sinu suhe on seisus, kus ise enam lahendust ei leia, siis Imago Teraapiat pakuvad nõustajad üle Eesti, ka EELK Perekeskused nii Tallinnas kui Tartus, kust saavad abi kõik soovijad k.a. vähekindlustatud kliendid. Vaata SIIA!