Seepärast pole ka ime, et isad-emad katsetavad laste käitumise parandamise eesmärgil kõikvõimalikke vahendeid, muu hulgas ka ihunuhtlust. Hiljutine uuring tuvastas, et tervelt veerand alla viieaastaste laste vanematest annavad oma võsukestele laksu viis või enam korda nädalas. Viiendik lapsevanematest tunnistab, et teevad seda regulaarselt. 17 protsenti aga loobib oma lapsi erinevate asjadega, olgu selleks siis puulusikas või püksirihm.

Samas, enamik emadest ja isadest teab, et nüpeldamine ei ole just kõige efektiivsem distsiplineerimise meetod ning tegelikult ei paranda see lapse käitumist mitte üks raas.

Miks nad siiski löövad, kui see ei mõju? Sest nad ei tea, mida teha või kardavad, et laps on hädaohus. Näiteks kui väikelaps jookseb ummisjalu liikluskeerisesse, lööb vanem teda peamiselt selle eest, et lapsuke ta poolsurnuks ehmatas, mitte õpetuseks, et nii ei tohi teha.
Uuringueelsed intervjuud kinnitasid sama. Karmikäeline distsipliin on ängistav. Emad räägivad, kuidas nemad nutavad ühes ja laksu saanud laps teises toas. „Ma ei taha teda lüüa, aga ma ei oska ka midagi muud ette võtta,“ ütlevad nad pisarsilmi.

Osa sellest frustratsioonist on seotud teise tõega, mille kõnealune uuring paljastas: paljud lapsevanemad ei tea laste arengust piisavalt. Näiteks ei teata, et lastel ei arene väikelapseeas iseenesest välja tunnete jagamise ja kontrollimise võimet, või et neil on vastupandamatu tung teha asju, mida nad enne 3.-4. eluaastat tegema ei peaks. Vaid 29 protsenti vanematest eeldavad, et nende lapsed ei tee neid asju kuni teatud vanuseni. Ja nad hindavad oma laste enesekontrollivõimet üle.

Kehaline karistamine aga viib agressiivsuseni, madala enesehinnangu ning lõpuks ka alkoholi liigtarbimise ja narkootikumideni.

Samas, isegi kui sa oled oma last löönud, ära ole enda vastu liiga karm. Lastele valede asjade asemel õigete õpetamine on suur vastutus ning keegi pole sel alal ekspert. Pea lihtsalt meeles, et lapsed katsetavad piire ja käituvadki halvasti. Sinu ülesanne lapsevanemana on õpetada neile enesekontrolli ning seda, kuidas asju õigesti teha.

Kui su laps käitub halvasti, on kõige olulisem jääda rahulikuks. Kui sa hüsteeriliseks muutud, teeb seda ka laps. Ning anna endale aru, et lapsevanemana teed ka sina vigu. Kuid harjutamise ja pikema planeerimisega suudad oma last edukalt distsiplineerida ilma tema vastu kätt tõstmata.

Allikas: parenting.com