See kinnitab sinu enda minevikus tehtud otsust ta maha jätta

Uuringud väidavad, et selleks, et me saaksime kellegi teise ebaõnne üle rõõmu tunda, peab see olukord mingil moel ka meile endile kasulik olema. Saades teada, et keegi teine nõustub sinuga selles osas, et sinu eks ei olegi hea partner, tugevneb sinu sees tunne, et tegid temast lahku minnes õige otsuse. Just nagu võime vahel (ka alateadlikult) kellegi teise positiivseid partnerivalikuid kopeerida ning olla sisse võetud kellestki, kes juba on suhtes, saab ka meie veendumus lahkumineku suhtes lisatuge, kui eksi jätab omakorda keegi teine maha.

See tugevdab sinu õiglustunnet

Kui partner oli see, kes su maha jättis, võid sa tunda, et see, mis nüüd juhtus oli karma kätetöö või, et õiglus on jalule seatud, kui nüüd jätab keegi teine hoopis tema maha. Teadlased on tõestanud, et kui teame, et teine inimene tõesti väärib oma ebaõnne, tunneme ise suurema tõenäosusega nende raskuste üle rõõmu. Vastupidiselt, kui inimene ei vääri meie arvates ebaõnne, tunneme neile suurema tõenäosusega kaasa. Kui partner oli lahkumineku algataja, võid tunda, et ta väärib kannatust seetõttu, et ka sina kannatasid tema teo tõttu samamoodi. Või kui su eks jäeti maha, kuna ta oli uue partneri suhtes truudusetu, võid tunda, et ta vääribki südamevalu. Teisalt, kui partner kohtles sind võrdlemisi hästi, võid samuti tunda, et õiglus on jalule seatud, kui ta ei pea rasket lahkuminekut kannatama.

Võrdleme end alateadlikult oma eksidega

Vahel — eriti ajal, kui meie enesehinnang on ohtu seatud — eelistame end võrrelda nendega, kellel läheb meist halvemini. Seda fenomeni tuntakse kui „vastassuunaline sotsiaalne võrdlemine”. Kui võrdled end kellegagi ja tead, et sinul läheb paremini, tõuseb su tuju ja paraneb enesehinnang. See tekitab sul enda või uue partnerluse suhtes parema tunde, kui võrdled end oma endise kaaslase ebaõnnestunud armueluga. Seda kinnitavad ka uuringud, mis on tõestanud, et need, kes saavad enda kohta negatiivset tagasisidet, tunnevad suurema tõenäosusega end paremini, nähes teiste ebameeldivamaid kogemusi.

Kõik meist aga ei rõõmusta teiste ebaõnne üle

Mõnel juhul võib teiste läbikukkumine meid vaid osaliselt rõõmustada. Kui mõtled oma endisele kaaslasele, kes tunneb nüüd samasugust südamevalu pärast lahkuminekut nagu sina tundsid, võid end võidukana tunda. Kui aga mõtled, mida tunnevad selle lahkumineku ajal sinu endise partneri lapsed, võid hoopis õnnetuks muutuda. Veel enam, hiljutised uuringud näitavad, et keerulised isikuomadused nagu vaimuhäired ja eneseimetlus on samuti seotud sellega, kuidas teiste inimeste ebaõnnestumistesse suhtud. Inimesed, kellel on niinimetatud „tumedad” isikuomadused võivad suurema tõenäosusega tunda rõõmu, kui nende endine partner uue lahkumineku läbi elab.

Allikas: psychologytoday.com